Revolúcia v zdravotníctve pomocou umelej inteligencie

❚❚

Bratislava 30. augusta 2024 (HSP/Foto:Pexels)

 

Umelá inteligencia (UI) robí revolučné zmeny v rôznych odvetviach a zdravotníctvo nie je výnimkou. Stanfordské mesto umelej inteligencie sa stalo virálnym na internete. Pôsobilo a komunikovalo tam 25 inteligentných agentov, ktorí pripomínali skutočný sci-fi seriál Westworld. Netrvalo dlho a čínski výskumníci vyvinuli nemocničné mesto s umelou inteligenciou!

Ilustračné foto

Umelá inteligencia v medicíne

Sme svedkami toho, že technológie UI pomáhajú napredovať v personalizovanej medicíne, prediktívnej analytike, objavovaní a vývoji liekov, inteligentných virtuálnych zdravotných asistentoch a v ďalšom rozvoji lekárskeho zobrazovania a diagnostiky. Čínske štátne médiá teraz informujú, že krajina vyvinula svoje prvé nemocničné mesto s umelou inteligenciou, koncept, v ktorom sa virtuálnym pacientom venujú lekári s umelou inteligenciou. Výskumníci z univerzity Čching-chua v Pekingu nazvali túto nemocnicu „Školiteľská nemocnica“ (Agent Hospital). V tomto virtuálnom svete sú všetci lekári, zdravotné sestry a pacienti riadení inteligentnými poradcami na báze veľkého jazykového modelu (LLM), ktorí sú schopní autonómnej interakcie.

.

Cieľom systému je pokročiť v lekárskych konzultáciách prostredníctvom školenia poradcov lekárov v simulovanom prostredí. Tím tvrdí, že im to umožní samostatne sa rozvíjať a zlepšiť ich schopnosť liečiť choroby. Výskumníci tiež tvrdia, že model pomôže posunúť diagnostické schopnosti lekárov s umelou inteligenciou z virtuálnej sféry do reálnych aplikácií a potenciálu pre vysokokvalitné, dostupné a pohodlné zdravotnícke služby pre verejnosť.

V nedávnom rozhovore pre Global Times čínski výskumníci objasnili praktické dôsledky tohto inovatívneho prístupu na zdravotníctvo. Koncept nemocničného mesta s umelou inteligenciou, v ktorom virtuálnych pacientov liečia lekári na báze umelej inteligencie, má obrovský význam pre zdravotníckych pracovníkov aj širokú verejnosť. Cieľom nemocnice s umelou inteligenciou je trénovať poradcov lekárov prostredníctvom simulovaného prostredia, aby sa mohli autonómne vyvíjať a zlepšovať svoju schopnosť liečiť choroby.

.

 

Transformácia starostlivosti o pacientov

Prostredie simulované v Agent Hospital pozostáva z dvoch hlavných subjektov: pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Informácie o ich úlohách sú generované programom GPT-3.5 a možno ich neobmedzene rozširovať.

Agent Hospital obsahuje rôzne konzultačné miestnosti a vyšetrovacie miestnosti, ktoré si vyžadujú prácu série inteligentných zdravotníckych pracovníkov. Výskumníci preto navrhli konfiguráciu 14 lekárov a štyroch zdravotných sestier – lekári sú navrhnutí na diagnostikovanie chorôb a formulovanie podrobných liečebných plánov, zatiaľ čo sestry sa zameriavajú na každodennú podporu.

Vedúci výskumného tímu nemocnice s inteligentnými školiteľmi Liou Jang, ktorý je zároveň výkonným dekanom Inštitútu pre výskum priemyslu umelej inteligencie (AIR) a prodekanom Katedry počítačových vied a technológií na univerzite Čching-chua, pre Global Times uviedol, že nemocničné mestečko s umelou inteligenciou zmení spôsob, akým lekári diagnostikujú a liečia pacientov, čo prinesie obrovské výhody zdravotníkom aj širokej verejnosti.

 

.

Očakávané praktické výhody

Liou Jang, vedúci výskumného tímu školiteľskej nemocnice z univerzity Čching-chua, povedal pre Global Times, že nemocničné mesto s umelou inteligenciou prinesie revolúciu v diagnostike a liečbe pacientov. Táto transformácia sľubuje podstatné výhody pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj pre verejnosť.

Je pozoruhodné, že lekári s umelou inteligenciou dokážu vyšetriť 10 000 pacientov len za niekoľko dní. Ľudskí lekári by na ošetrenie toľkých pacientov potrebovali najmenej dva roky. Okrem toho vyvinutí poradcovia lekárov dosiahli pôsobivú 93,06-percentnú mieru presnosti v súbore údajov MedQA (otázky lekárskej licenčnej skúšky v USA), ktorý pokrýva hlavné respiračné ochorenia. Simulujú celý proces diagnostikovania a liečby pacientov vrátane konzultácie, vyšetrenia, diagnostiky, liečby a následnej kontroly.

 

Virtuálna simulácia pacienta

Koncept Agent Hospital umožňuje skutočným lekárom liečiť virtuálnych pacientov a ponúka študentom medicíny pokročilé možnosti vzdelávania. Vďaka simulácii rôznorodých pacientov s umelou inteligenciou môžu študenti medicíny s istotou navrhovať liečebné plány bez rizika poškodenia skutočných pacientov v dôsledku chýb v rozhodovaní.

Tento inovatívny koncept napríklad umožňuje, aby virtuálnych pacientov liečili skutoční lekári, čo poskytuje študentom medicíny lepšie možnosti vzdelávania. „Vďaka simulácii rôznych pacientov s umelou inteligenciou môžu študenti medicíny s istotou navrhovať liečebné plány bez obáv, že by mohli spôsobiť škodu skutočným pacientom v dôsledku chybného rozhodovania,“ uviedol Liou.

.

Tento simulačný tréning umožňuje študentom medicíny precvičovať diagnostiku a liečbu v prostredí bez rizika, čo podľa Lioua v konečnom dôsledku vedie k výchove vysokokvalifikovaných lekárov. Títo inteligentní školitelia dokážu simulovať celý proces diagnostikovania a liečby pacientov, od konzultácie a vyšetrenia až po diagnostiku, liečbu a následné opatrenia.

Ak sú pacienti v meste skutoční a lekári virtuálni, pacientom sa môžu poskytovať online medicínske služby. Nemocničné mestečko s umelou inteligenciou využíva rozsiahle úložisko autoritatívnych lekárskych poznatkov, čo umožňuje lekárom s umelou inteligenciou zvládnuť tisíce, dokonca milióny prípadov.

Potenciál vysokokvalitných, cenovo dostupných a pohodlných zdravotníckych služieb pre verejnosť je na obzore, keďže diagnostické schopnosti lekárov s umelou inteligenciou sa vyvíjajú a presúvajú z virtuálneho do reálneho sveta, uviedol Liou. Liou ďalej uviedol, že nemocničné mesto s umelou inteligenciou dokáže simulovať a predvídať rôzne medicínske scenáre, ako napríklad šírenie, vývoj a kontrolu infekčných chorôb v regióne.

 

Budúcnosť prináša z výzvy a nádeje

Niektorí odborníci sa vyjadrili, že „simulácia UI bude skúmať cesty, na ktoré ľudia v zásade nemajú čas ani schopnosti“. Predstavte si tisíce plne automatizovaných nemocníc, ktoré zachránia milióny životov. Táto budúcnosť sa rýchlo blíži.

Liou prezradil, že po približne šiestich mesiacoch výskumu a vývoja sa nemocničné mesto s umelou inteligenciou blíži k pripravenosti na praktické použitie. S plánmi zamerať sa na konkrétny aplikačný smer bude mesto uvedené do prevádzky v druhej polovici roka 2024.

Napriek sľubným vyhliadkam však implementácia a propagácia nemocnice pre diagnostiku a liečbu pomocou umelej inteligencie čelí značným výzvam.

Liou zdôraznil, že prísne dodržiavanie vnútroštátnych zdravotníckych predpisov, dôkladné overenie technologickej vyspelosti a preskúmanie mechanizmov spolupráce medzi umelou inteligenciou a ľuďmi sú nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby technológia umelej inteligencie nepredstavovala riziko pre verejné zdravie.

 

Umelá inteligencia nikdy nemôže nahradiť ľudí

Napriek tomu sa však budúcnosť umelej inteligencie v oblasti medicíny javí ako svetlá, keďže technológia umelej inteligencie rýchlo napreduje. Nemôžeme poprieť, že zdravotná starostlivosť s umelou inteligenciou môže v určitých aspektoch prekonať fyziologické a intelektuálne limity človeka, čím sa zvýši presnosť a účinnosť zdravotníckych služieb. Jedno je však isté – UI nikdy nemôže nahradiť človeka.

.

V lekárskej praxi je neistota normou, pričom každý zdravý jedinec a pacient je jedinečný. Aj keď majú rovnaké ochorenie, priebeh choroby, ako aj psychologické a sociologické charakteristiky pacienta sa výrazne líšia. Tento neistý vývoj rôznych ochorení musia podľa odborníkov v konečnom dôsledku riešiť ľudia.

Dr. Tung Ťia-chung, akademik Čínskej akadémie inžinierstva a dekan Fakulty klinickej medicíny na univerzite Čching-chua, bol citovaný portálom Hopes and Dreams, čínskou platformou zameranou na poskytovanie informácií v oblasti umelej inteligencie, že medicína je vedou lásky a umením tepla, zatiaľ čo zdravotná starostlivosť s umelou inteligenciou zostáva „studená“. Nedokáže poskytnúť personalizovanú starostlivosť a súcit. Okrem toho všetky právne zodpovednosti, ktoré môžu vzniknúť počas procesu liečby, by mali niesť skutoční ľudskí lekári.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali