Reumatoidná artritída ovplyvňuje život pacientov aj napriek liečbe

❚❚

Bratislava 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Wikimedia)

 

Reumatoidná artritída aj napriek liečbe ovplyvňuje kvalitu života pacientov. Až 90 percent pacientov má ťažkosti s vykonávaním každodenných činností. Vyplýva to z online prieskumu, ktorý realizovalo pacientske združenie Liga proti reumatizmu

bolest ruk
Ilustračné foto

Prieskum ukázal, že pacienti zodpovedne dodržiavajú nastavenú liečbu. Záťaž ochorenia na pacienta je aj napriek liečbe stále vysoká. “Ak má pacient výrazné ťažkosti, mal by o tom hovoriť so svojím lekárom. Naším cieľom je nastaviť pacienta na optimálnu liečbu, ktorá mu uľaví od záťaže ochorenia,” uviedla prezidentka Slovenskej reumatologickej spoločnosti Želmíra Macejová.

.

Ako podotkla Macejová, pri správne nastavenej liečbe možno predísť nezvratnému poškodeniu kĺbov. “Pokiaľ je liečba podávaná správne a včas, na prvý pohľad nemusí byť na pacientovi reumatické ochorenie ani viditeľné,” spresnila predsedníčka Ligy proti reumatizmu Jana Dobšovičová Černáková.

Podľa prieskumu takmer tretina respondentov pravidelne cvičí, no vylúčiť aktivity, ktoré príznaky reumy zhoršujú, by bolo ochotných iba 54 percent opýtaných. “Naše združenie dlhodobo podporuje zdravý pohyb, a to videonahrávkami cvičebných zostáv, jogovou terapiou, nordic walkingom či pravidelnými skupinovými cvičeniami,” podotkla Dobšovičová Černáková.

.

Do prieskumu sa zapojilo takmer 350 pacientov. Odpovedali na to, ako ochorenie ovplyvňuje kvalitu ich života, schopnosť vykonávať bežné aktivity a ako im v tom pomáha liečba. Reumatoidná artritída je nevyliečiteľné autoimunitné ochorenie. Na Slovensku postihuje približne 30.000 ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:59

Rusko za uplynulé tri mesiace zaútočilo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru takmer 60-krát a tieto útoky zintenzívňuje. Celkovo pri nich zahynulo 79 civilistov. Vo štvrtok o tom podľa agentúry Reuters informoval podpredseda ukrajinskej vlády Olexij Kuleba.

17:57

Rusko vo štvrtok zrušilo vízovú povinnosť pre občanov Gruzínska. Urobilo tak iba dva týždne pred parlamentnými voľbami, v ktorých sa vládna strana Gruzínsky sen snaží obhájiť svoju pozíciu vo vláde.

17:56

Maďarský premiér Viktor Orbán mal v stredu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu ostro sledovaný prejav. Jeho cieľom bolo predstaviť program a priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Slovenskí europoslanci sa v názoroch na jeho prejav a následnú debatu v pléne rôznia. Zatiaľ čo Ľubica Karvašová (Obnovme Európu/PS) pre TASR uviedla, že maďarský premiér nepriniesol “nič nové”, podľa Judity Laššákovej (nezaradená/Smer-SD) a Milana Mazureka (nezaradený/Republika) využili niektorí europoslanci tento priestor namiesto riešenia priorít na kritiku Orbána a jeho vlády.

17:40

Lídri 24 krajín a generálny tajomník OSN António Guterres sa zúčastnia na októbrovom summite skupiny BRICS v ruskej Kazani, uviedol vo štvrtok poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov.

17:40

Počas izraelského ostreľovania sídla mierovej misie OSN na juhu Libanonu utrpeli zranenia dvaja pracovníci organizácie, uviedla vo štvrtok OSN.

16:13

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že počas uplynulej noci zasiahla muničný sklad na letisku v ruskom Adygejsku na severe Kaukazu. Oblasť je vzdialená asi 450 kilometrov od frontovej línie na východe Ukrajiny.

16:05

Minulý rok prišlo pri dopravných nehodách v členských krajinách EÚ o život 20.400 ľudí. Ide o pokles o jedno percento v porovnaní s predchádzajúcim rokom a v priemere 46 úmrtí na cestách na milión obyvateľov.

15:59

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov obvinil politikov z okolitých ruských regiónov z toho, že sa pokúsili objednať si jeho vraždu. Hrozí im “krvnou pomstou”, ak toto tvrdenie nedokážu vyvrátiť.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali