Remišová: Bolo by krátkozraké, keby sme hrôzy I. svetovej vojny prehliadali

❚❚

Bratislava 11. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR)

 

Bolo by krátkozraké, keby sme hrôzy a odkaz prvej svetovej vojny prehliadali len preto, lebo druhá svetová vojna bola ešte strašnejšia. Pri príležitosti 102. výročia ukončenia prvej svetovej vojny a Dňa vojnových veteránov to vyhlásila vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí)

Na snímke Veronika Remišová

“Spomíname na všetkých, ktorí padli v bojoch za mier a slobodu. Neraz totiž zabúdame, že mier nie je automatická výsada. Je to krehký dar, o ktorý sa spoločne zaslúžili národy Európy a o ktorý sa musíme starať. Je krehký ako ten kvet divého maku, ktorý si v tieto dni pripíname na pamiatku padlých,” skonštatovala ministerka na sociálnej sieti.

.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pripomenul na sociálnej sieti, že práve v tento deň v roku 1918 vo vlakovom vozni v Le Francport pri severofrancúzskom meste Compiegne podpísali spojenci a Nemecko prímerie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti poznamenal, že prímerie ukončilo viac ako štyri roky trvajúcu prvú svetovú vojnu. “Hrôzy a strachy na životoch vo veľkej vojne tak výrazne poznačili ľudstvo, že 11. november bol bezprostredne po jej skončení vyhlásený za Deň vojnových veteránov,” podotkol. Vyzval, aby ľudia s úctou a vďakou hľadeli na všetkých, ktorí viac ako ostatní poznajú krehkosť momentu, ktorý delí od straty toho najcennejšieho.

Minister avizuje, že v stredu spoločne s premiérom SR Igorom Matovičom (OĽANO), podpredsedom Národnej rady SR Gáborom Grendelom (OĽANO) a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom poďakujú hrdinom. “Súčasťou bude aj osvetlenie Bratislavského hradu,” poznamenal Naď.

.

 

Nikdy nezabúdajme na 11. november 1918, vyzval Juraj Blanár

Podpredsedovia Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí), Gábor Grendel (OĽANO) i Juraj Blanár (Smer-SD) si v stredu pripomenuli 102. výročie ukončenia prvej svetovej vojny a Deň vojnových veteránov. Blanár upozornil, že vojny prinášajú len utrpenie, biedu, bolesť a nenávisť.

“Nikdy nezabúdajme na 11. november 1918, pretože keď sa jedna vojna končí, druhá sa začína. Naši predkovia sa stihli dožiť aj tej druhej svetovej, hoci túžili po mieri,” skonštatoval na sociálnej sieti. Šeliga informoval, že spoločne s Grendelom si boli službu a obeť vojenských veteránov uctiť na vojenskom cintoríne v Kopčanoch v bratislavskej Petržalke.

“Dnes však nespomíname len na tých, ktorí padli v prvej či druhej svetovej vojne. Spomíname aj na tých príslušníkov moderných Ozbrojených síl SR, ktorí padli v službe na mierových či bezpečnostných misiách v zahraničí alebo doma počas služby vlasti,” uviedol Šeliga. Oslava Dňa veteránov podľa jeho slov taktiež nikdy nesmie byť len o spomienke na padlých. “V prvom rade patrí tým, ktorí sú stále medzi nami a zaslúžia si našu vďaku a rešpekt za svoje obetavé nasadenie a službu,” podotkol Šeliga.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:55

Louis Jean Lumiere sa narodil pred 160 rokmi. Louis Jean Lumiere sa narodil 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Vynikajúci študent prírodných vied už ako 16-ročný vymyslel nový typ fotografickej dosky.

 

06:38

Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen protestovali v piatok polonahé pred iránskymi veľvyslanectvom v Kyjeve. Dôvodom sú tvrdenia, že Teherán dodáva Moskve zbrane.

06:37

Americká armáda v piatok podnikla viacero útokov na ciele v Jemene, ktoré súvisia s aktivitami protivládnych povstalcov – húsíov napojených na Irán. Agentúru Reuters o tom pod podmienkou zachovania anonymity informoval nemenovaný americký zdroj. Ďalšie podrobnosti tento predstaviteľ odmietol uviesť a Ústredné velenie americkej armády sa k tejto záležitosti nateraz nevyjadril.

06:37

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že si nie je istý, či nadchádzajúce voľby prezidenta USA budú pokojné, a to kvôli doterajším sporným vyjadreniam republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

06:36

Najmenej 70 ľudí zahynulo a ďalší utrpeli vážne zranenia pri štvrtkovom útoku ozbrojencov patriacich ku gangu Gran Grif na mesto Pont-Sondé na Haiti. Oznámil to v piatok hovorca Úradu OSN pre ľudské práva (UNHRC).

06:35

Sever Izraela bol v piatok opäť vystavený intenzívnemu ostreľovaniu z Libanonu, pričom vypálených približne 180 delostreleckých granátov a rakiet. Útoky boli obzvlášť intenzívne podvečer. Nateraz nie sú žiadne správy o obetiach alebo materiálnych škodách. K viacerým z útokov na Izrael sa medzičasom prihlásila proiránska militantná formácia Hizballáh.

06:33

Španielske úrady v piatok oznámili, že pri zásahu na nákladnej lodi pri Kanárskych ostrovoch zaistili štyri tony kokaínu a zadržali desať členov jej posádky.

Včera 20:29

Veľryba bieluha známa aj pod menom Hvaldimir, ktorá žila pri nórskom pobreží a ktorej postroj podnietil špekulácie, že vykonáva špionáž, nebola zastrelená – ako tvrdili aktivisti za práva zvierat -, ale podľahla bakteriálnej infekcii. S odvolaním sa na vyhlásenie nórskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP, píše TASR.

Bieluha si vyslúžila prezývku Hvaldimir, ktorá vznikla spojením slov hval (v nórčine znamenajúcom veľryba) a krstného mena Vladimir, odkazujúceho na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Včera 19:51

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu. V piatkovom súboji podľahli siedmej nasadenej taiwansko-ruskej dvojici Hao-Ching Chan, Veronika Kudermetovová za hodinu a 48 minút 6:7 (5), 3:6.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali