Zuzana Rehák Štefečeková po kvalifikácii: “Odchádzam spokojná”

❚❚

Chateauroux 31. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 31. júla 2024 14:47

Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková neobháji zlato z Tokia. V dvojdňovej kvalifikácii trapu na olympijských hrách v Paríži získala dokopy 117 bodov, čo jej nestačilo na prienik medzi najlepšiu šestku, ktorá sa predstaví v popoludňajšom finále. Trojnásobná olympijská medailistka obsadila 12. miesto. Kvalifikáciu zvládla najlepšie Španielka Mar Molneová Magrinová so 123 bodmi, na rozstrel o finále bolo treba trafiť 121 terčov

Zuzana Rehák-Štefečeková
Na snímke slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák-Štefečeková

Rehák Štefečekovej nevyšiel úvodný deň kvalifikácie, keď urobila v troch položkách až sedem chýb, nazbierala iba 68 bodov a patrila jej 24. priečka. V úvodnej 25-ranovej položke nezostrelila dva “holuby” a figurovala priebežne na 17. mieste. Po druhej sa na strelnici v Chateauroux posunula vyššie, pomýlila sa iba raz a bola štrnásta. V tretej položke však prišli až štyri chyby a prepad vo výsledkovej listine. V stredu boli na programe záverečné dve položky, v prvej trafila 24 z 25 terčov a priebežne sa posunula na 18. pozíciu, no na postupovú šestku strácala stále päť bodov. Pred posledným kolom mala už iba teoretickú šancu postúpiť, na to potrebovala zostreliť všetky terče a veľké zaváhania svojich súperiek.

.

Prvú úlohu zvládla, keď prvýkrát v súťaži zaznamenala 25 b, no druhá časť nevyšla, keďže kvalitne strieľali všetky pretekárky, ktoré ešte bojovali o finále. “Som spokojná, pretože dnes som si vlastne spravila 49 z 50 bodov, takže nemám prečo odchádzať nespokojná. Hovorím, že viac by ma to škrelo, keby to bolo opačne, že posledná položka by bola za 21. Ale odišla som s čistou položkou, s krikom fan klubu, takže si myslím, že lepšie pocity ako teraz, keď tu stojím, nemôžem mať,” uviedla po pretekoch.

Štyridsaťročná Rehák-Štefečeková je na svojej štvrtej olympiáde, z predchádzajúcich troch má na konte zlato (Tokio 2020) a dve strieborné medaily (Peking 2008 a Londýn 2012). V Tokiu postúpila z kvalifikácie do finále z prvej priečky v novom svetovom rekorde 125 bodov a ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel. V mix trape skončila v japonskej metropole v dvojici s Erikom Vargom na štvrtej priečke. V individuálnom trape je dvojnásobná majsterka sveta z Mníchova 2010 a Čchangwonu 2018.

.

Tréner slovenskej trapistky Hubert Andrzej Olejnik nebol spokojný s tým, že viacero pretekárok malo viac času na tréning. Jeho zverenka uviedla: “Keď sa pozerám na tie výsledky, čo tu sú, tak evidentne nemalo veľký vplyv to, že či sme tu boli, alebo neboli skôr. Niektoré výpravy prišli skôr, mali viac neoficiálneho tréningu, ale či toto niečo pomôže? Ono podľa mňa to aj tak o tom, ako sa človek cíti ráno pred pretekmi. Ja som dnes nemala žiadny stres, dnes už bol pokoj v duši. Bolo to také, že už nemáme čo stratiť. Išla som len s hrdosťou dobojovať, aby som tu mohla stáť tak ako tu stojím teraz. Teda s pocitom, že viem strieľať. Jednoducho prišlo zaváhanie, ale celkovo som s pretekmi spokojná.

Napriek neúspechu v Paríži slovenská strelkyňa dokázala, že patrí k svetovej trapistickej špičke. “Určite to je zadosťučinenie a bude to možno znieť povýšenecky, ale čiastočne som trapová legenda. Pretože je to už 16 rokov od mojej prvej medaily na OH a stále som na špici. Nie je to o tom, že len počas olympijského roka sa snažíme zbierať medaily, ale aj na každých jedných pretekoch. A veľmi sa teším z toho, že aj keď mám 40, tak dokážem postúpiť do finále a bojovať o medaily. Či je to olympiáda, alebo Svetový pohár, alebo MS či ME.”

Slovenskú olympioničku poháňal na strelnici dopredu početný fanklub, v ktorom mala celú rodinu. “Teraz si ešte užijem ten moment, keď sa budem baviť, lebo ešte sú vo mne tie emócie tej poslednej položky a toho kriku fanklubu. Ale moje krédo je, že chyba už je minulosťou a už sa v nej nebudem vŕtať. Čo sa týka fanúšikov, ja som ich tu viac nemohla mať ako mám, takže ja som s týmto najviac spokojná. Odchádzame odtiaľto až 2. augusta, zostávame v Chateauroux, takže užijeme si čas s rodinou.”

 

Rehák Štefečekovú prekvapila Špotáková: “Emočná podpora”

O najväčšie prekvapenie pre slovenskú strelkyňu Zuzanu Rehák Štefečekovú sa na OH v Paríži postarala jej reprezentačná kolegyňa Jana Špotáková. V utorok 30. júla ju prekvapila priamo v jej súkromnom ubytovaní, hoci predtým jej oznámila, že ju priamo na pretekoch pre povinnosti nepodporí. Toto stretnutie sprevádzali veľké emócie.

.

Video, ako Špotáková prekvapila svoju kolegyňu a kamarátku, zverejnila Rehák Štefečeková na svojom Instagrame. “Zuzka sa pýtala, či prídeme a hoci som zvažovala celý čas, že tým, že to je v Európe a bližšie už možno olympiáda nikdy nebude, tak som jej povedala, že nie. Ale tým, že som sa sem neprebojovala, tak o to viac som sem chcela ísť. Ale taktiež som matka dvoch detí a mám doma rodinu. Ale boli sme radi, že táto sezóna sa už trošku umiernila a za 22 rokov nášho streleckého spolužitia sa mi ju nikdy nepodarilo prekvapiť. Ona totiž vždy na všetko prišla. V tomto sme išli v podstate všetci, že sme ju držali v tom, že neprídeme, že sa to nedá,” prezradila Špotáková pre TASR.

Svoju kamarátku a kolegyňu prekvapila naozaj nečakane, no k stretnutiu prišlo až po úvodnom dni kvalifikácie trapu. V ňom urobila slovenská reprezentantka až sedem chýb a bolo zrejmé, že finále jej pravdepodobne ujde. “Myslela som si, že prídem v inej nálade. Verila som jej veľmi, že pôjde do finále, ale tá posledná položka… No bohužiaľ, streľba je bohužiaľ taká. Tak som prišla ako emočná podpora, bolo to veľmi silné a bolo to úplne úžasné. Do poslednej chvíle naozaj vôbec nevedela, že tam som, bola som schovaná za dverami,” dodala Špotáková.

Táto návšteva vliala slovenskej trapistke energiu do žíl. Počas druhého dňa minula na strelnici len raz a jej fanklub na tribúne bolo počuť po každom výstrele. Špotákovú preto rozosmiala otázka, či nemohla prísť o deň skôr: “Nedalo sa, lebo ja som v podstate v nedeľu 28. prišla s rodinou z dovolenky, do polnoci som prala, žehlila a chystala, aby boli ´zaservisované´ deti a ešte v podstate toho menšieho som bola odniesť krstným rodičom, aby som mohla ísť. Takže naozaj celý vesmír a celá moja rodina sa spojili, aby som sem vôbec mohla ísť a som vďačná aspoň za ten jeden Zuzkin súťažný deň. Jasné, že mi to bolo ľúto, že som tu nemohla byť od začiatku, ale tak aspoň tak toto vyšlo.”

Rehák Štefečekovú ešte aj na druhý deň pri spomienke na celú udalosť premohli emócie. “Už som si to odplakala a zasa mám slzy na krajíčku. Plakala som aj keď som riady umývala, keď už večer odchádzali. Potom som plakala aj v sprche, pretože neviem, či som niekedy zažila takéto prekvapenie v živote. Včera sme na dome grilovali, boli aj pečené stehná a nejaké stejky a šaláty. Bola som rada, lebo všetci prišli k nám na dom, boli sme spolu veľká partia. Včerajší večer mi dobil baterky tak, že to dopadlo dneska tak, ako to dopadlo.”

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:24

Ruské sily dobyli späť dve obce v ruskej Kurskej oblasti, do ktorej začiatkom augusta prenikli cez hranice ukrajinské jednotky. Oznámil to vysokopostavený člen ruskej armády, čečenský generálmajor Apti Alaudinov.

14:37

Politické skupiny zastúpené v Európskom parlamente (EP) a nezaradení poslanci vo štvrtok v Štrasburgu oznámili, že sa dohodli na vytvorení jednotlivých parlamentných delegácií v 10. volebnom období.

14:36

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili uznesenie v súvislosti s povolebnou situáciou vo Venezuele, v ktorom vyzvali Európsku úniu, aby uznala Edmunda Gonzáleza Urrutiu za prezidenta tejto krajiny.

14:35

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová. Podľa jej slov si obnova vyžiada “národnú solidaritu”.

14:23

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny zaznamenal po júnovom výraznom raste v mesiaci júl prudký pokles. Ten predstavoval 11 miliárd eur. Informovala o tom vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB).

14:21

Maďarsko nezaplatí pokutu uloženú Súdnym dvorom EÚ (SDEÚ) za porušenie úniových azylových pravidiel. Budapešť začala rokovania o implementácii uvedeného rozsudku s cieľom, aby pokuta vo výške jeden milión eur denne bola zrušená. Podľa webového portálu magyarhirlap.hu to uviedol vo štvrtok v Štrasburgu maďarský minister zodpovedný za európske záležitosti János Bóka.

14:19

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku. V schválenom uznesení sa uvádza, že Ukrajina si bez zrušenie obmedzení nemôže naplno uplatniť právo na sebaobranu a musí čeliť útokom na svojich obyvateľov a infraštruktúru. Za uznesie hlasovalo 425 poslancov, 131 bolo proti a 63 sa hlasovania zdržalo.

14:07

Európsky parlament (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválil uznesenie o ničivých povodniach v strednej a východnej Európe. Europoslanci v ňom vyjadrujú nespokojnosť s nedávnymi rozpočtovými škrtmi v oblasti mechanizmu civilnej ochrany EÚ a z dlhodobého hľadiska vyzývajú na väčšie investície Únie do regionálnej a miestnej odolnosti.

14:05

Bulharské úrady budú preverovať medializované prepojenie medzi firmou registrovanou v Bulharsku a predajom pejdžrov pre libanonskú proiránsku skupinu Hizballáh. Tento týždeň vybuchovali pri koordinovanom útoku v Libanone i v Sýrii a zabili mnoho ľudí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali