Aj keď sa to môže zdať zvláštne, aj taká jednoduchá vec ako je varenie vajíčok má veľa nuáns. Rozoberieme si tento proces na časti a dozvieme sa niekoľko malých tajomstiev, ako bez problémov a rýchlo uvariť vajíčko natvrdo.
Ako pripraviť vajíčka
Približne hodinu pred varením vyberte vajíčka z chladničky, aby sa zahriali na izbovú teplotu. Keď to neurobíte, škrupina by mohla počas varenia prasknúť.
Vajíčka v každom prípade umyte vodou z vodovodu, aby na povrchu nezostala žiadna špina.
Tiež je dobré prepichnúť škrupinu špendlíkom alebo tupým koncom ihly, aby sa hotové vajíčko dalo lepšie olúpať. Musíte to však robiť opatrne, aby sa ihla dostala dovnútra iba na niekoľko milimetrov a nepoškodila vnútornú ochrannú blanu. Pokiaľ má škrupina trhlinu, bude lepšie takéto vajíčko nevariť.
Ako dlho sa má variť vajíčko natvrdo
Čas varenia závisí od spôsobu. Budete potrebovať minimálne 10 minút, ale možno aj viac.
Uvarené vajíčka je potrebné dať do nádoby so studenou vodou a nechať ich tam chvíľu ležať. Potom sa dajú ľahšie ošúpať.
Ako uvariť vajíčka natvrdo
Existuje hneď niekoľko spôsobov:
Dajte vajíčka do kastróla a zalejte ich studenou vodu tak, aby bola hladina vody o niekoľko centimetrov vyššia. Pridajte lyžicu soli a počkajte, až voda začne vrieť. Potom varte na miernom ohni 10 minút.
Ďalší spôsob: Vajíčka zalejte studenou vodou so soľou, zakryte pokrievkou a na stredne silnom ohni počkajte, až voda začne vrieť. Potom oheň vypnite, ale kastról nechajte na platni a neotvárajte ho. Nechajte v ňom vajíčka asi 15-20 minút.
Vajíčka sa dajú variť aj vo vriacej vode. Za týmto účelom musíte uvariť osolenú vodu a opatrne do nej dať vajíčka s pomocou dierovanej naberačky alebo niečoho podobného. Dajte si však pozor, aby ste nepoškodili škrupinu. Doba varenia je 10 minút.
Správne uvarené vajíčko natvrdo má rovnorodú konzistenciu bielka a celý žĺtok má rovnako žltú farbu. Keď je vajíčko prevarené, bielok je príliš tvrdý, “gumový“, a povrch žĺtka nadobudne zelenkasté farby. Okrem toho samotné vajíčko stratí vôňu a chuť.