Reakcie poslancov na prejav prezidentky Čaputovej na seba nenechali dlho čakať. Aké sú prvé dojmy?

❚❚

Bratislava 1. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:Facebook, TASR-Jaroslav Novák, TASR/AP-Kenzo Tribouillard)

 

Dnes popoludní mala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová svoj tradičný novoročný prejav. V ňom vyzvala ľudí k súdržnosti, ľudskosti a pestovaniu vzťahov v komunitách i rodinách, pričom pri rozhodovaní o tom, čo je správne sa majú riadiť vlastným srdcom a svedomím. Podľa opozičného poslanca Ľuboša Blahu zo strany Smer-SD ale ide iba súbor floskúl a prázdnych fráz

Ľuboš Blaha
Na snímke opozičný poslanec a podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha

Blaha vyzval prezidentku, aby prestala podobnými všeobecnými a nič nehovoriacimi fázami urážať Slovákov. Jej prejav označil za lacný a detinský. Vyzývať v ňom ľudí, ktorí prichádzajú o živobytie, tisíce robotníkov, živnostníkov, seniorov a zdravotníkov, ktorým berú všetko, aby sa riadili srdcom, ohľaduplnosťou a súdržnosťou je podľa neho minimálne nevhodné.

.

Rovnako nevhodné, ako vyzývať ľudí, aby začali byť kráľovskí. „Akože slobodní a sebavedomí. A ísť sa dať povinne zaočkovať a poslúchať vladárov, lebo takto to vraj robia králi,“ kritizuje Blaha. Najhoršie však podľa neho je, že to tvrdí osoba, ktorá sa riadi inštrukciami z americkej ambasády.

Vážená pani Čaputová, neexistuje silnejší prejav slobody ako nepodľahnúť celospoločenskej hystérii, farma-propagande a štátnemu teroru, ktorým vás nútia do medicínskeho experimentu – nepodľahnúť vášmu pliecku s ihlou ani vašim hoaxom o tom, že vakcína je sloboda,“ odkázal jej.

.

„Slováci ukázali, že nie sú poddanský národ. Vzopreli sa. Postavili sa lžiam. A jediné, čo chcú, je sloboda a dobrovoľnosť. Aby ste ich nenútili. Aby ste z nich nerobili nevoľníkov. Neexistuje nič “kráľovskejšie” ako trvať na svojej slobode,“ zdôraznil poslanec.

Zároveň sa čuduje, prečo vo svojom prejave nespomenula tému okupácie Slovenska americkou armádou. Tam mala dostatočnú šancu ukázať, ako sa nespráva poddanský národ. Pretože Slováci ním podľa neho nie sú. Majú iba poddanskú prezidentku.

Slovenský národ má vo svojom srdci slobodu. A tú mu nikdy neukradnete – ani s americkými vojskami za vašim chrbtom, ani urážkami, ani nadávkami. Ani vašim pohŕdaním Slovákmi ani s vašou umelo zakrývanou nenávisťou. Sme Slováci a sme na to hrdí,“ zdôraznil Blaha.

Prejav pezidentky Čaputovej zaujal aj predsedu národnej strany Život Tomáša Tarabu. Ale iba v jednej vete. A to v tej, kde vyzvala Slovákov, aby sa riadili vlastným srdcom.

„Pred sviatkami sa pani prezidentka pochválila, že  vypnúť na Slovensku internet je myšlienka, ktorá je “jej srdcu veľmi blízka.” Preto prajem Slovákom, aby sme sa riadili predovšetkým  zdravým rozumom, aby nás takéto hlúposti nenapadali, aj keď by pramenili hlboko zo srdiečka,“ dodal Taraba.

.

 

Hlas-SD vníma príhovor prezidentky ako výzvu na zjednotenie spoločnosti

Mimoparlamentný Hlas-SD vníma novoročný príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej ako výzvu na zjednotenie rozdelenej spoločnosti v boji s pandémiou.

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Peter Pellegrini (nezaradený)

“Vnímal som to ako morálny apel, aby politický diktát a tlak moci pri prijímaní opatrení nahradila dobrovoľnosť a zodpovednosť každého jedného človeka za svoj život, ako aj život svojich blízkych,” uviedol líder Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini.

V novoročnom príhovore zverejnenom na sociálnej sieti Pellegrini poďakoval všetkým, ktorí v prvej línii pomáhajú zachraňovať životy ľudí. Kritizoval vládu, ktorej hlavným naratívom sú podľa neho mocenské riešenia a obmedzovanie slobody. Volá po vecnej diskusii.

“Zanikajú akékoľvek vecné riešenia, ktoré by mohli posunúť SR o krok ďalej,” podotkol.

.

Prezidentka v novoročnom príhovore vyzvala k súdržnosti, ľudskosti a pestovaniu vzťahov v komunitách i rodinách. Ide podľa nej o cestu k silnému, odolnému Slovensku, ktoré môže suverénne čeliť všetkým výzvam. Ako uviedla, ak dokážeme potlačiť trecie plochy a konflikty medzi sebou, naša zomknutosť bude obrovskou devízou nielen pri prekonávaní súčasnej krízy, ale aj v dlhodobom úsilí.

 

Premiér vidí v prezidentke spojenca v upokojovaní spoločenskej atmosféry

Apel prezidentky, aby sme sa nedali vyprovokovať k nenávisti, z nás robí spojencov v upokojovaní spoločenskej atmosféry. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na novoročný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Summit EÚ
Na snímke premiér SR Eduard Heger

Premiér ocenil, že v tejto oblasti majú s hlavou štátu rovnakú rétoriku. “Spoločnosť dnes potrebuje spájať sily a mať lepšie vzájomné pochopenie, pretože to je jediná správna cesta z akejkoľvek krízy, nevynímajúc pandémiu či boj za spravodlivosť. Ja tomu hovorím pestovanie kultúry úcty, ona hovorí o kultivovaní ľudskosti,” komentoval premiér. Obaja majú podľa neho na mysli to isté, slobodné, demokratické Slovensko, kde ľudia radi žijú.

 

SNS: Prezidentka je plne zodpovedná za stav v spoločnosti

Prezidentka Zuzana Čaputová je plne zodpovedná za stav v spoločnosti. Mimoparlamentná SNS to uviedla v reakcii na novoročný príhovor prezidentky. Strana ho považuje za plný slabosti a neschopnosti reprezentovať záujmy Slovenska.

“Prejav prezidentky bol len konštatovaním bez jasného postoja hlavy štátu a takýto prejav nemôže byť nádejou na zmenu, ktorú občania v roku 2022 očakávajú,” uviedla SNS pre TASR.

Strana tvrdí, že nádejou Slovenska by boli predčasné parlamentné voľby. Pod petíciu za referendum o skrátení volebného obdobia sa podpísalo takmer 600.000 ľudí.

“Prezidentka ignorovala ich vôľu a dnes nevyužíva svoje zákonné kompetencie,” tvrdia národniari.

Prezidentka sa v prípade petície za referendum obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý v júli 2021 rozhodol, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR je protiústavná. Čaputová reagovala, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:59

Opozičné KDH chce podať návrh na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý by posúdil súlad konsolidačných zákonov, najmä v oblasti rodičovského dôchodku a druhého piliera, s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Informovala o tom v piatok hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Hnutie upozornilo, že podľa Ústavy SR má každý občan právo rozhodnúť sa, že časť jeho dane alebo platby v rámci dôchodkového systému bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej sa poskytuje hmotné zabezpečenie v starobe. Zásah do rodičovského dôchodku tak podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za KDH Jozefa Hajka predstavuje priame ohrozenie tohto práva.

17:57

Hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny za deväť mesiacov do konca septembra 2024 v medziročnom porovnaní vzrástol o 4,9 %. Motorom rastu bolo poľnohospodárstvo, doprava a stavebníctvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje ukrajinského ministerstva hospodárstva.

17:54

Švajčiarska vláda v piatok vyjadrila odhodlanie dodržiavať sankcie proti Rusku aj po tom, ako sa rozhodla neprijať v plnom rozsahu najnovší balík reštriktívnych opatrení, ktoré zaviedla Európska únia (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Krok švajčiarskej vlády vyvolal obavy, že obchodníci s komoditami so sídlom vo Švajčiarsku, ktorí si zriadili prevádzky v zahraničí, by mohli pokračovať v obchodovaní s Ruskom.

16:47

Volkswagen Slovakia zvýšil energetickú efektívnosť výroby o 60 %, čím prispieva k plneniu svojich záväzkov v oblasti znižovania vplyvov na životné prostredie. Tie sa snaží plniť aj úsporou využívania vody a redukciou zneškodňovaných odpadov, emisií prchavých organických zlúčenín a oxidu uhličitého (CO2), informovala spoločnosť.

16:46

Zamestnanci v talianskom automobilovom priemysle v piatok vstúpili do jednodňového štrajku. Na výzvu odborov sa v Ríme konala demonštrácia, na ktorej sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 20.000 ľudí. TASR o tom informuje na základe správ agentúry ANSA a portálu orf.at.

16:41

V rámci repatriácie bolo v piatok Ukrajine vydaných 501 tiel ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou, a to najmä v oblastiach na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny. Jedno z tiel previezli na Ukrajinu z márnice priamo v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

16:24

Palestínske militantné hnutie Hamas v piatok potvrdilo smrť svojho vodcu Jahjá Sinwára. Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Chalíl al-Hajjá vyhlásil, že Sinwár “padol v boji” a jeho smrť hnutie iba posilní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
16:18

V Bulharsku sa u hydiny vyskytlo ochorenie vysokopatogénnej vtáčej chrípky (H5N1), oznámila v piatok Svetová organizácia pre zdravie zvierat (WOAH). Došlo k tomu v čase, keď v Európe stúpa počet prípadov tohto smrteľného ochorenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vírus H5N1 zistili v kŕdli so 7669 kusmi hydiny v obci Marica. Doposiaľ uhynulo 764 vtákov, uviedla WOAH s odvolaním sa na bulharské úrady.

15:44

Ruského občana Kirilla Griaznova, ktorého zadržali vo Francúzsku pre snahu “destabilizovať” olympijské hry, úrady umiestnili do domáceho väzenia. Uviedla to ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Paríži, TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry Reuters.

Francúzska polícia v júli niekoľko dní pred začiatkom olympijských hier v Paríži zatkla Rusa po tom, ako u neho doma našla dôkazy o pláne “zorganizovať destabilizačné operácie” počas olympiády.

15:42

Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag) v piatok schválili sériu zákonov týkajúcich sa bezpečnosti a prisťahovalectva, ktorý navrhla stredo-ľavá koalícia kancelára Olafa Scholza. Tzv. bezpečnostný balík je reakciou na útok v Solingene, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Balík zákonov zahŕňa všeobecný zákaz nosenia nožov na verejných podujatiach. Podľa novej legislatívy môžu žiadatelia o azyl, ktorí sú povinní odísť z krajiny, prísť o sociálne dávky.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Lipták

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali