Ráž vysvetlil ako to bude vyzerať, keď IC-čka skončia

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vlaky medzi Bratislavou a Košicami budú podľa nového grafikonu vlakovej dopravy na rok 2025 jazdiť v hodinovom takte. Namiesto súčasných 11 vlakov, ktoré tvorilo sedem expresov a štyri IC vlaky, bude jazdiť 16 expresov. V rámci toho budú dva páry zrýchlených vlakov s časom dojazdu pod päť hodín. Nový grafikon začne platiť od 15. decembra. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v utorok na tlačovej konferencii, ktorou reagoval aj na medializované rušenie IC vlakov

MD: Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž (nominant Smer-SD)

“Zavádzame hodinový takt. Každú hodinu pôjde vlak medzi Bratislavou a Košicami tak, ako je to v okolitých štátoch a medzi veľkými mestami. Bude mať 16 expresov, namiesto 11 vlakov – sedem expresov a štyri IC. Pre všetky tieto vlaky, teda pre všetky expresy, bude zachovaný systém zliav cestovania zadarmo pre študentov a seniorov,” uviedol Ráž.

.

Prínosom nového grafikonu bude podľa ministra viac spojov na trati Bratislava – Košice. Pribudne osem zastávok, expresy budú zastavovať v Trenčíne, Považskej Bystrici, Púchove, Vrútkach, Kraľovanoch, Ružomberku, Štrbe a Margecanoch. Výsledkom nového grafikonu budú podľa Ráža menej preplnené vlaky a nárast obslužnosti cestujúcich.

Nový grafikon má priniesť aj dva páry zrýchlených spojov, ktoré budú jazdiť ráno a večer. “Dva páry vlakov budú mať dojazdový čas pod päť hodín. Bude to ten istý čas, ako má IC,” uviedol minister. Tieto spoje budú mať desať zastávok, budú povinne miestenkové, no platiť v nich budú ceny a systém zliav ako v klasickom expresnom vlaku, vysvetlil Ráž.

.

“Je to prvýkrát v histórii SR, čo sa na diaľkovej doprave medzi Bratislavou a Košicami v novom grafikone budú cestujúci prepravovať každú hodinu. Toto je bežný štandard v EÚ a ja som veľmi rád, že sa nám to v spolupráci s ministerstvom dopravy a kolegami zo Železníc SR podarí dodať do nového grafikonu,” uviedol generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa.

Pripomenul, že na trati medzi Bratislavou a Košicami bude jazdiť 16 párov expresov, teda dokopy 32 vlakov, v rámci toho štyri vlaky v zrýchlenom režime. Doplnil, že zmeny nastanú aj na ďalších železničných tratiach. ZSSK v novom grafikone pridáva dovedna 60 párov vlakov, po tratiach na Slovensku tak bude podľa nového grafikonu jazdiť 1800 vlakov denne.

Vo všetkých vlakoch medzi Bratislavou a Košicami si budú môcť podľa ZSSK seniori a študenti uplatniť 100-percentú zľavu z cestovného, čo je významná novinka, keďže v zrýchlených vlakoch doteraz zľavy neplatili. “Najväčším prínosom je pridanie až 10 nových vlakov denne medzi Bratislavou a Košicami, čím sa celkový počet zvýši na 32 vlakov denne. To prispeje k lepšiemu rozloženiu cestujúcich vo vlakoch a väčšej možnosti výberu termínov,” dodal Helexa.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:35

Izraelská armáda vyzvala v stredu obyvateľov viacerých častí mesta Súr na juhu Libanonu, aby z týchto oblastí odišli. Varovala ich tak pred svojim plánovanými zásahmi proti libanonskej militantnej skupine Hizballáh.

09:22

Francúzsky režisér poľského pôvodu Roman Polanski po dosiahnutí dohody nebude postavený pred súd v USA vo veci údajného sexuálneho napadnutia neplnoletej osoby. V utorok to oznámil jeho právny zástupca.

09:20

Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche zaznamenal v 3. štvrťroku 2024 nárast tržieb. Prispel k tomu dopyt po niektorých liekoch.

09:19

Nemecká banka Deutsche Bank sa v 3. štvrťroku 2024 vrátila k zisku. Prispelo k tomu zníženie rezerv, ktoré vyčlenila na súdne spory spojené s kúpou Postbank. Podporili ju aj dobré výsledky investičnej divízie.

08:54

Takmer päť miliónov eur plánuje investovať spoločnosť DH Autolead Slovakia do výstavby novej haly na montáž automobilových volantov v Krásne nad Kysucou. Zámer firma predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

08:54

Počas prestrelky v blízkosti mesta Culiacán v mexickom štáte Sinaloa zahynulo 19 údajných členov miestneho drogového kartelu. Mexické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že zadržalo aj jedného z vodcov tamojšieho kartelu.

08:30

Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že môže potvrdiť smrť Hášima Safího ad-Dína, pravdepodobného nástupcu zabitého vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Hizballáh bezprostredne tieto správy nepotvrdil.

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hášim Safí ad-Dín mal prísť podľa armády o život pri jednom z jej leteckých útokov pri Bejrúte začiatkom tohto mesiaca. Správy o jeho možnej smrti sa začali šíriť už krátko po útoku, no Izrael jeho úmrtie oficiálne potvrdil až teraz.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
08:29

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nemenili a klesli len veľmi mierne. Vývoj na trhu ovplyvnili na jednej strane predbežné údaje z USA, ktoré signalizujú, že zásoby ropy v krajine vzrástli viac, ako sa očakávalo. Ale zároveň, trh sleduje aj diplomatické úsilie na Blízkom východe po pokračujúcich útokoch Izraela na Gazu a Libanon.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali