Rakúsko uskutočnilo pred 11. septembrom razie voči 72 islamským teroristom

❚❚

Bratislava 14. septembra 2024 (HSP/Euronews / BMI/ Foto:X @BMI_OE)

 

Rakúske bezpečnostné zložky uskutočnili tento týždeň razie proti 72 podozrivým osobám, údajným islamským extrémistom. Polícia sa odvoláva na hrozbu napodobňovania teroristického útoku na Dvojičky z 11. septembra 2001, pri ktorom zahynulo takmer 3 000 ľudí. O zásahoch voči potenciálnym teroristom informovala rakúska polícia včera na sociálnej sieti X

Rakúska polícia BMI
Ilustračné foto

K raziám došlo v utorok 10. septembra, deň pred stredajším tragickým výročím teroristického útoku na Svetové obchodné centrum Twin Towers alebo “Dvojičky“ v New Yorku, píše Euronews. Bezpečnostné zložky sa odvolávajú na potenciálnu hrozbu podobného útoku.

.

Podľa informácií zverejnených vo vyhlásení Riaditeľstva štátnej bezpečnosti a spravodajských služieb, razie na údajných islamských extrémistov prebiehali v utorok na území celého Rakúska. Polícia vo vyhlásení uviedla, že vlani , v deň výročia útoku na Dvojičky, zmarila pokus na Viedenskej hlavnej stanici. Hrozba teroristického útoku však v tento deň zostáva vysoká na celom svete. Rakúske bezpečnostné sily nakoniec vykonali razie proti 72 údajným islamským extrémistom.

Utorkové razie sa uskutočnili mesiac po tom, ako úrady zmarili plánovaný útok na koncerty speváčky Taylor Swift vo Viedni. Speváčka kvôli pretrvávajúcej bezpečnostnej hrozbe koncerty následne zrušila. Rakúske úrady uviedli, že hlavný podozrivý, 19-ročný Rakúšan, sa inšpiroval skupinou Islamský štát a chcel zabiť desaťtisíce fanúšikov.

.

 

Akcia

Súčasťou utorkových akcií boli razie vo viacerých rakúskych väzniciach, ako aj výsluchy podozrivých a zabavovanie digitálnych zariadení, ako sú mobilné telefóny a počítače, s cieľom hľadať dôkazy o propagande radikálneho islamu.

„Boli prijaté opatrenia proti 72 osobám. Celkovo boli vykonané štyri domové prehliadky, 39 prehliadok v zadržiavacích miestnostiach. Päť podozrivých osôb, u ktorých existovalo konkrétne podozrenie, bolo vypočutých. Ďalej bolo vykonaných aj 20 takzvaných výsluchov o hrozbe,“ vysvetlil minister vnútra Gerhard Karner.

Karner tiež uviedol, že 52 zo 72 podozrivých osôb je už vo väzení.

„Moje poďakovanie patrí vyšetrovateľom štátnej bezpečnosti, polícii a justičným orgánom. Toto prioritné opatrenie ešte raz zdôrazňuje: Rakúsky úrad na ochranu ústavy a rakúske bezpečnostné sily dôsledne, vytrvalo a vehementne zasahujú proti extrémistom a islamistom,“ dodal minister pre BMI

.

Minister vnútra tiež vyzval na posilnenie právomocí vyšetrovateľov, aby mohli takéto hrozby eliminovať. „Jasným signálom je, že islamskí extrémisti tu nemajú miesto a my proti nim podnikáme rozhodné kroky,“ povedal.

V súčasnosti sa rakúske úrady často spoliehajú na iné krajiny – napríklad v prípade koncertov speváčky Tylor Swift odhalila sprisahanie CIA. Na rozdiel od niektorých zahraničných informačných služieb Rakúsko nemá legislatívne povolenie monitorovať textové správy.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:52

V dôsledku prudkých dažďov zahynul v juhotalianskom regióne Apúlia hasič, oznámili miestne úrady.

10:49

Povodňová vlna už dorazila do Maďarska a cez jeho územie bude prechádzať asi týždeň. Oznámil maďarský premiér Viktor Orbán. Zároveň informoval, že vláda, armáda, úrady i dobrovoľníci budú pracovať na ochrane oblastí, cez ktoré bude vlna prechádzať.

Orbán: Povodňová vlna dorazila do Maďarska
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
10:48

Na moste nad ulicou Čuprova v Prahe 7 sa zrazili dve vlakové súpravy. Podľa prvotných informácií zasahujúcich hasičov sa zranilo veľké množstvo osôb, neskôr bol ich počet viackrát upresňovaný, najnovšie na 25 ľudí, ich zranenia sú ľahké.

10:47

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo potvrdila, že ide o jej značku vreckových komunikačných zariadení – tzv. pagerov -, ktoré vybuchli v Libanone a v Sýrii. Zdôraznila však, že ich vyrobila iná spoločnosť, a to so sídlom v Budapešti.

10:06
„Čo keby iPhony vyšli z továrne s výbušninami vo vnútri?“ Snowden označil bombové útoky na pager v Libanone za „hrozný precedens“.

„Keby to boli iPhony, ktoré by vyšli z továrne s výbušninami vo vnútri, médiá by si oveľa rýchlejšie uvedomili, aký strašný precedens sa dnes vytvoril. Nič to nemôže ospravedlniť. Je to zločin. Zločin. A všetci na svete sa kvôli nemu stali menej bezpečnými,“ napísal v X.

09:08

Čínska lietadlová loď nakrátko vplávala do priľahlých japonských vôd. O najnovšom incidente, ktorý by mohol zvýšiť napätie medzi oboma krajinami, informovala japonská verejnoprávna vysielacia spoločnosť NHK.

09:02

Ruské drony útočili na energetické zariadenia v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámili miestne úrady.

07:57

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo poprela správy, že vyrobila vreckové komunikačné zariadenia – tzv. pagery – používané členmi proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ktoré vybuchovali v rukách ich používateľov v Libanone. Spoločnosť tvrdí, že pagery vyrobil európsky držiteľ licencie. Podľa agentúry Reuters to novinárom oznámil zakladateľ spoločnosti Hsu Čching-kchuang.

07:15

Biely dom dôrazne upozornil na nebezpečnosť komentárov, ktoré môžu nabádať na násilie voči verejným činiteľom. Takýto status zverejnil nedávno napr. republikánsky kandidát na post viceprezidenta James David Vance, keď upriamil pozornosť na to, že súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte nebola terčom pokusu o atentát.

Biely dom kritizuje Vancea a varuje pred stochastickým terorizmom
Na snímke republikánsky kandidát na post viceprezidenta James David Vance
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali