Rakúsko proti oranjes sebavedomé, Francúzom zatiaľ stačí jeden gól

❚❚

Dortmund 24. júna 2024 (TASR/HSP-Hassan Ammar, Petr Josek, AP/Ebrahim Noroozi)

 

Futbalisti Holandska aj Rakúska si pred utorkovým vzájomným duelom na ME držia šancu na prvenstvo v D-skupine. Oboch ich k tomu priblíži víťazstvo, “oranjes” by za istých okolností mohla stačiť k prvému miestu aj remíza. Rakúšania si však na favorizovaného súpera veria a pomýšľajú na prvý triumf nad Holandskom v súťažnom stretnutí od roku 1984. Zápas na Olympijskom štadión v Berlíne povedie ako hlavný rozhodca Ivan Kružliak, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Branislav Hancko a Ján Pozor. Slovenská trojica zažila predtým premiéru na ME v súboji Škótsko – Švajčiarsko (1:1)

Holandsko - Francúzsko
Na snímke holandský hráč Wout Weghorst pozdravuje fanúšikov po zápase 2. kola v D-skupine ME vo futbale Holandsko – Francúzsko

Holanďania vedú tabuľku so štyrmi bodmi vďaka lepšiemu skóre pred Francúzskom, s ktorým uhrali v šlágri skupiny bezgólovú remízu. Do šampionátu predtým vstúpili triumfom nad Poľskom (2:1). K spečateniu postupu im bude stačiť aj bod, prvenstvo v skupine si zaistia víťazstvom nad Rakúskom, ak “Les Bleus” nevyhrajú vyšším rozdielom v paralelnom súboji s Poľskom.

.

“Vieme, že zápas s Rakúskom bude z mnohých dôvodov náročný. Intenzita duelu bude vysoká. Bude potrebné, aby sme si súpera dobre zanalyzovali a určili si oblasti, v ktorých môžeme Rakúšanom ublížiť. Hlavne na to sa chceme zamerať,” vyslovil sa kapitán Holandska Virgil van Dijk pre EURO2024.com.

“Oranžoví” si na súpera veria, zvíťazili nad ním v predošlých siedmich vzájomných súbojoch. Tréner Ronald Koeman však volá po zlepšení, po skupinovom šlágri s Francúzskom nebol z výkonu tímu nadšený. “Boli chvíle, keď sme nespĺňali naše štandardy. Strácali sme lopty v nesprávnych momentoch a náš pressing tiež nebol ideálny – medzi jednotlivými líniami bolo príliš veľa priestoru. V druhom polčase sme sa zlepšili, ale naši útočníci to mali ťažké, niekedy nemali dostatok trpezlivosti, aby urobili správne rozhodnutia. Celkovo to bol férový výsledok, s ktorým môžeme žiť,” povedal Koeman a dodal, že jeho tím ešte “potrebuje rásť”.

.

 

Rakúšanom môže stačiť remíza

Rakúšanov mnohí považujú za “čierneho koňa” šampionátu. V prvom stretnutí prehrali s Francúzskom 0:1, v ďalšom zdolali Poľsko 3:1 a po dvoch zápasoch im tak patrí tretie miesto so ziskom 3 bodov. Víťazstvo nad Holandskom by znamenalo postup, zrejme však bude stačiť aj remíza.

“Ak počítame správne – ešte sme nepostúpili. Potrebujeme ešte aspoň bod. Môžeme povedať, že štyri body by mali stačiť, aby sme si zaistili účasť vo vyraďovacej fáze. No stále môžeme aj skupinu vyhrať,” kalkukoval tréner Ralf Rangnick.

Jeho tím je pred záverečným zápasom v skupine plný sebavedomia: “Pozitívny výsledok proti Poľsku nám dodal sebavedomie. Mohli ste vidieť, aké je to tu psychicky náročné. Niektorí naši hráči museli čeliť vysokým očakávaniam, každý od nás čakal víťazstvo. Nie je to ešte náš záverečný krok – chceme si so zobrať toto nastavenie aj do duelu s Holandskom.”

 

.

Náhrada za Traunera

Rangnick neplánuje pred utorkovým zápasom veľké zmeny v zostave. Isté je, že bude musieť nahradiť zraneného strelca prvého gólu proti Poliakom Gernota Traunera, ktorého miesto v strede obrany zrejme opäť zaujme Kevin Danso.

Otázne je, či na hrote dostane šancu Marko Arnautovič, ktorý spečatil z pokutového kopu piatkový triumf 3:1, alebo sa naň vráti Michael Gregoritsch. Rakúšania postúpili na EURO 2020 do vyraďovacej fázy, čo by radi zopakovali aj na tomto šampionáte. Ešte nikdy neboli vo štvrťfinále ME. Holanďanov v súťažnom zápase nezdolali od roku 1984, keď ich pokorili v kvalifikácii MS. “Je pekné, že nás mnohí volajú čiernymi koňmi turnaja,” citovala AFP stredopoliara Christopha Baumgartnera. “V príprave sme dokázali zdolať Nemecko, zažili sme v uplynulých týždňoch či mesiacoch naozaj vydarené obdobie, čo je dôvod, prečo nás začali ľudia radiť vysoko. No my ako tím vždy zhodnocujeme situáciu. Uvedomujeme si, že proti Francúzsku sme sa nepriblížili k nášmu maximálnemu výkonu. Vieme, že ak zahráme na hranici svojich možností, dokážeme zdolať mnohé krajiny.”

Utorok 25. júna, 18.00 h

D-skupina, 3. kolo /Olympijský štadión, Berlín/
Holandsko – Rakúsko
Rozhodcovia: Ivan KRUŽLIAK – Branislav HANCKO, Ján POZOR (všetci SR)

Predpokladané zostavy:
Holandsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dij, Ake – Schouten, Simons, Reijnders – Frimpong, Depay, Gakpo
Rakúsko: Pentz – Posch, Danso, Lienhart, Mwene – Seiwald, Laimer – Wimmer, Baumgartner, Sabitzer – Gregoritsch

.

 

Francúzi sľubujú viac gólov, Poľsko len o česť

Francúzski futbalisti vstúpia do záverečného zápasu v D-skupine ME s Poľskom (v utorok o 18.00 h v Dortmunde) s cieľom zvíťaziť a postúpiť do osemfinále z prvého miesta tabuľky. Otázny je štart kapitána tímu Kyliana Mbappeho, ktorý v súboji proti Rakúsku (1:0) utrpel zlomeninu nosa, nehral v šlágri proti Holandsku (0:0) a v uplynulých dňoch skúšal niekoľko typov ochranných masiek tváre, s ktorými by mohol nastúpiť. Poliaci sú už bez šance na postup a s určitosťou skončia na štvrtej priečke, so šampionátom by sa však radi rozlúčili bodovým ziskom.

Francúzi zatiaľ na turnaji neinkasovali, po dvoch zápasoch majú na konte štyri body, rovnako ako líder Holandsko, ktoré pri rovnakom gólovom rozdiele vedie tabuľku vďaka vyššiemu počtu strelených gólov (2:1 vs. 1:0). Hoci “Les Bleus” sú krok od osemfinále (k spečateniu postupu im stačí aj bod), čelia kritike za nevýrazný útok a zatiaľ diétne výkony. Tréner Didier Deschamps sa svojich ofenzívnych hráčov zastal:

“Robíme v útoku skvelé veci. Z predošlých zápasov si berieme mnoho pozitív. Treba vziať do úvahy aj kvalitu našich súperov, Rakúsko aj Holandsko majú silný tím. Iste, aby ste vyhrávali zápasy, potrebujete strieľať góly. Na to sa zameriame a budeme sa snažiť to v ďalšom stretnutí zlepšiť, aby sme splnili náš cieľ a dostali sa do vyraďovacej fázy.”

V podobnom duchu sa vyjadril aj Antoine Griezmann: “Je frustrujúce, že sme nevyužili toľko šancí, no nie je to nič, z čoho by sme mali robiť paniku. Obrana a stred poľa odvádzajú pozoruhodnú prácu. Súperom sme toho veľa nedovolili. Musíme sa zlepšiť v ofenzíve a byť chladnokrvnejší v zakončení.”

Zaujímavosťou je, že úradujúci vicemajstri sveta nevyhrali ani jeden z uplynulých siedmich duelov, v ktorých nenastúpil Mbappe. Otázne je, či sa kapitán zotavujúci sa zo zlomeniny nosa v utorok v zostave objaví. Deschamps sa k štartu hviezdneho útočníka zatiaľ nevyjadril. Pri jeho neúčasti zrejme znova dostane šancu Marcus Thuram. Pod trénerskou taktovkou Deschampsa ťahajú Francúzi sériu ôsmich zápasov bez prehry v skupinovej fáze ME (4 víťazstvá, 4 remízy). Osobitou postavou je v tomto smere N’Golo Kante, skúsený stredopoliar na vrcholných podujatiach ešte ani raz nezažil prehru v riadnom hracom čase – v 17 zápasoch zaknihoval 12 výhier a päť remíz.

 

Poliaci nechcú zápas vypustiť

Poliaci po prehrách s Holandskom (1:2) a Rakúskom (1:3) už stratili akúkoľvek nádej na postup a s istotou obsadia štvrté miesto. Proti Francúzom tak nemajú čo stratiť, radi by však odchádzali zo šampionátu so vztýčenými hlavami. Od úvodu by mal byť v zostave uzdravený Robert Lewandowski, ktorý prvý zápas vynechal a proti Rakúsku nastúpil až v 60. minúte. “Lewa” sa vracia na štadión, ktorý mu je dobre známy, práve počas štyroch sezón v Dortmunde si vybudoval povesť obávaného kanoniera.

História stojí jasne na strane Francúzska, ktoré neprehralo s Poľskom v uplynulých ôsmich vzájomných dueloch. Tímy sa stretli aj v osemfinále MS 2022 v Katare, kde favorit zvíťazil 3:1. “Hráme proti Francúzsku s našou najlepšou možnou zostavou. Tento zápas bude pre nás užitočný, aby sme sa dobre pripravili na jesenné súboje v Lige národov. Samozrejme, sme sklamaní, že sme prišli o postupovú nádej, ale nebudem meniť svoju stratégiu. Verím, že máme solídny základ a na ňom môžeme stavať. Musíme sa poďakovať aj našim fanúšikom, ktorí nás na šampionáte neskutočným spôsobom podporovali,” povedal pre oficiálny web ME tréner Poliakov Michal Probierz, ktorý sľubuje odhodlaný výkon: “Proti Francúzsku môžeme hrať agresívnejšie. Je to šanca, ako rásť.”

Utorok 25. júna, 18.00 h

.

D-skupina, 3. kolo /BVB Stadion Dortmund, Dortmund/
Francúzsko – Poľsko
Rozhodca: Marco Guida (Tal.)

Predpokladané zostavy:
Francúzsko: Maignan – Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez – Kante, Tchouameni, Rabiot – Dembele, Griezmann, Thuram
Poľsko: Skorupski – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Slisz, Romanczuk, Zalewski – Zieliňski – Lewandowski, Urbaňski

 

Tabuľka:

1. Holandsko 2 1 1 0 2:1 4
2. Francúzsko 2 1 1 0 1:0 4
3. Rakúsko 2 1 0 1 3:2 3
4. Poľsko 2 0 0 2 2:5 0

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali