Raj na zemi?

❚❚

Bratislava 3. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Približujú sa predčasné voľby, aj keď sa budú konať len o 5 mesiacov skôr, akoby nasledovali voľby v riadnom termíne. Za posledné volebné obdobie sme zažili zo strany našej vlády a parlamentných strán, ich poslancov, ministrov a predstaviteľov všeličo možné aj nemožné a na mnohé si radšej ani nechceme spomínať a myslieť

vlajka, urrna voľby
Ilustračné foto

Nemali by sme však na všetko zabudnúť a kývnuť rukou, zvlášť ak sa rozhodujeme komu zveríme zodpovednosť za veci verejné v našej krajine na konci septembra, ale mali by sme zvážiť nielen ponuku médií, bilboardov, sľubov ale aj to, ako kto sa v uplynulých volebných obdobiach k nám správal, ako plnil svoje sľuby, ako spravoval veci, za ktoré mal niesť zodpovednosť, či nezasahoval do našich životov viac než bolo v jeho kompetenciách, či nás neobmedzoval v našich základných ľudských a občianskych právach a slobodách, či zodpovedne spravoval materiálne statky, ktoré mal v kompetencií. Sme starší, unavenejší, chudobnejší a mali by sme byť aj múdrejší a zodpovednejší. Ak nie sme, je to predovšetkým našou vinou. Rozum nám nikto lievikom nenaleje, ak sme podľahli lacným riešeniam, demagógií a podvodu a podporujeme ho, je to aj naším zavinením.

.

Raj na zemi nevybudujeme a keď nám ho niekto sľubuje a my tomu veríme je to naša naivita a hlúposť, na ktorej bohatnú a získavajú iní. Nevybudujú nám ho politici, ani oligarchovia, ani žiadny protagonisti nového sveta, ktorí nám ho pod rôznymi zámienkami sľubujú a pokúšajú sa nás získať pre svoje čudné projekty, aby nás oklamali, okradli, podviedli degenerovali a ponížili. Ak ho nevybudoval komunistický systém, ktorý nám násilne vnucoval svoj program a padol na svojej neschopnosti, nevybuduje ho ani súčasná liberálna úderka, ktorá si robí nárok robiť rozhodnutia za nás ešte agresívnejšie a budovať svet bez duchovných hodnôt a bez Boha. To by sme mali zobrať na vedomie, aj keď sme niektorým na smiech, či pri pohľade na nás si klepú na čelo, že asi nie sme normálni, či sme zo stredoveku, či čudní, chorí… Ak  niekto sľubuje raj na zemi, určite  klame a je len na našu škodu, ak mu veríme a dôverujeme a zverujeme mu zodpovednosť za veci, ktoré patria do našej kompetencie. Správa vecí verejných patrí do rúk občanov a volební predstavitelia tu nie sú na to, aby ovládali a manipulovali voličov, ale  sú tu pre občanov a mali by rešpektovať ich vôľu. Som sklamaný aj z toho, keď mali voliči možnosť   v referende vysloviť svoju nedôveru bývalej vláde a neurobili tak na vlastnú  škodu. Myslím si, že mnohým problémom, ktorým čelíme dnes sa dalo predísť alebo ich aspoň zmierniť. Ak niekto hovorí, že v našej spoločnosti všetko funguje aspoň dobre, len s nejakými drobnými chybami krásy a chce, aby strany, ktoré zdevastovali našu krajinu v uplynulých takmer 4 rokoch, tak pochybujem o jeho normálnosti. Iste nie všetko je vinou zlej vlády a zlých predstaviteľov verejnej moci, niektoré veci majú globálne dôvody, ale oni dostali moc spravovať veci verejné a v tejto krajine, a riešiť jej chod a tu  prestáva fungovať normálny život od základov.  Problémy ekonomiky, hospodárstva, poľnohospodárstva, potravinárstva, chudoby, zdravotníctva, vzdelávania, sociálnych vecí, komunikácie, bezpečnosti, obrany, medzinárodných vzťahov… musí niekto riešiť a mne sa zdá, že doterajší vládnuci predstavitelia nám ukázali viac ako sa to robiť nemá a nedá a pre budúcnosť sú potrebné iné spôsoby než tie, ktoré sme zažívali doteraz…

Čím prízemnejšie sa budeme pozerať na svet, na život, na ľudí, na naše okolie, na hodnoty, tým viac komplikácií nám to prinesie. Človek nie je len materiálna bytosť, ale je bytosť, ktorá má dušu a telo. Okrem toho, aby vlastnil majetok, peniaze, hľadá a túži po šťastí, po pokoji, radosti, spokojnosti, láske, vzťahu s inými ľuďmi a po manželstve, po rodine, usporiadaných medziľudských vzťahoch… Človek nie je najvyššou bytosťou, ale vždy to fungovalo tak, že človek prichádzal na to, že musí byť niekto kto tento svet riadi a usmerňuje, až sa v Ježišovi Kristovi Boh zjavil a prihovoril k človeku a odovzdal mu Pravdu o ňom i o spôsobe ako s ním komunikovať a k nemu prísť a byť trvale šťastní a ako budovať aj svoje medziľudské vzťahy. Nie je zbytočné dnes hovoriť o tom, že ľudia, ktorí počúvali a nasledovali Boha žili naplno, bohato, kultúrne, chránili a šírili hodnoty, lásku, obetovali sa vytvárali hodnoty a svet, ktorý nedokázali ani ľudia bez hodnôt a bez morálky zničiť.  Svet bez Boha nemôže mať budúcnosť. Ako povedal  Marián Kuffa, „čím viac zdvihneš autoritu Boha, tým viac Boh zdvihne tvoju autoritu.“ Ľudová múdrosť hovorí: „Bez Božieho požehnania, márne ľudské namáhania.“ Sv. Augustín hovoril, „Ak je Boh na prvom mieste, všetko je na správnom mieste.“ Ak ste informovaní o živote viery, iste ste počuli o zjaveniach a prisľúbeniach Božského Srdca Ježišovho Márií Margite Alacoque vo Francúzsku v 17. storočí, či o zjaveniach Panny Márie v Lurdoch v roku 1858, či vo Fatime v roku 1913, kde vyzýva k obráteniu a pokániu.

.

Ak sa chceme spoliehať len na ľudské riešenia komplikujeme život sebe aj iným. Až tak, že mnohí, možno už väčšina ľudí okolo nás nevedia ako ďalej, ako majú žiť a blúdia a aj my vidíme, že hľadajú šťastie tam, kde ho nie je možné nájsť, ba strhávajú k takýmto zvráteným formám života aj iných svojim nedobrým príkladom, výchovou, presviedčaním… A tak sme niekoľko krát do týždňa svedkami, že niekto sa rozhodne skočiť pod vlak, či ťažké auto, či ukončí svoj život iným spôsobom… lebo problémy ho prerastajú, ale on ich narobí ešte aj iným… Akoby nám nestačili problémy, ktoré nám prináša život, ktoré nemáme možnosť ovplyvniť. V rozklade sú rodiny, možno viac než polovica, národy… Čo robiť? Ježiš hovorí slovami: „Kajajte sa a verte evanjeliu.“

My sa radšej spoliehame na seba, na ľudí, často na ľudí bez morálky, odbornosti, zodpovednosti. Čakáme, že oni vyriešia naše problémy, problémy sveta, budú niesť zodpovednosť za naše životy, za naše deti, mládež, politiku, ekonomiku, kultúru, zdravotníctvo, sociálne služby, obce… veríme ich prázdnym sľubom a čudujeme sa ak to nefunguje, sme sklamaní a potom znova a znova, lebo nám vyhovuje a je pohodlné žiť v klamstve a v hriechu, lebo to nám prináša trocha nášho čudného “šťastia,” ktorého sa nechceme vzdať. Bránime sa Pravde, lebo by sme museli meniť aj seba a hrať čestnú hru, pokrivený svet klamstva podvodu a demagógie je do určitého času výhodný a prináša nám síce chaos, ktorého sa nechceme vzdať, ale je isté, že príde čas, keď sa  zrúti, pretože nemá žiadne základy. Stojí na piesku našich falošných predstáv a snov, ktorým veríme viac než Božím Pravdám, na ktorých je svet postavený a môže fungovať. My do krajnosti veríme mocným tohto sveta, väčšinou bez morálky a odbornosti, že oni to s nami myslia dobre a voláme ich a utiekame sa k nim o pomoc, aby riešili naše problémy, ktoré nás vysoko presahujú a zasahujú do našich životov. Možno by stačilo skloniť sa k modlitbe pred Pánom Bohom, Stvoriteľom sveta a vesmíru a začať sa spávať zodpovedne, počúvať Ježišove Slová života a brať ich vážne a uplatňovať ich v našich životoch a namiesto túžby meniť svet, štáty, iných, okolie meniť podľa  seba a vlastných predstáv, vydávať vlastným životom svedectvo o Pravde, Láske, Dobre, Kráse, Spravodlivosti…  Namiesto kritiky všetkých a všetkého okolo, pasívneho postoja, či zapájania sa do nezmyselných aktivít, ku ktorým sme z rozličných smerov vedení, by stačilo priznať si a vyznať  svoj hriech, konať pokánie a zapojiť sa do tvorivého zmysluplného života a potrebných aktivít,  ktoré dávajú zmysel a prinášajú spokojnosť, šťastie, radosť a prosperitu.

Určite nedokážem dať  tip na to, pre ktorú stranu sa vo voľbách rozhodnúť o pár týždňov, ale ak sa budeme rozhodovať tajne, slobodne a zodpovedne určite bude život v našej krajine iný, v lepšom zmysle, než sme mali možnosť zažívať v končiacom sa volebnom období. A tiež náš život nebude až tak závislý na predstaviteľoch verejnej moci, ale na našich rozhodnutiach, ktoré denne sme nútení robiť a bude nám prinášať viac radosti a spokojnosti.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali