Putin: “Aj keby sme potopili britský torpédoborec, svetová vojna by sa nezačala.” Vysvetlil dôvod

Putin: “Aj keby sme potopili britský torpédoborec, svetová vojna by sa nezačala.” Vysvetlil dôvod

Moskva 30. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP/Ramil Sitdikov,Sputnik,Kremlin)

 

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu konštatoval, že ak by Rusko pri nedávnom incidente pri Kryme bolo potopilo britský torpédoborec, tretia svetová vojna by sa aj tak nezačala. Vyjadril sa tak počas každoročného televízneho programu s názvom “Priama linka s Vladimirom Putinom”, v ktorom odpovedá na otázky verejnosti

Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

“Povedali ste, že svet sa pohyboval na pokraji svetovej vojny. Nie, samozrejme, že nie. Aj keby sme túto loď boli potopili, stále je ťažké si predstaviť, že by to svet postavilo na pokraj tretej svetovej vojny, keďže tí, ktorí to robia, vedia, že z tejto vojny nemôžu vyjsť víťazne,” uviedol podľa agentúry TASS ruský prezident.

Reklama

Putin poznamenal, že počas minulotýždňového incidentu v Čiernom mori operovalo synchronizovane s britským torpédoborcom americké prieskumné lietadlo. Podľa jeho slov bolo zjavnou úlohou lietadla sledovať reakciu ruskej armády na britský torpédoborec, ale Moskva si bola vedomá zámerov Spojených štátov a podľa toho reagovala, aby zabránila odhaleniu citlivých údajov.

 

Reklama
Minulý týždeň v stredu jedna z jej vojnových lodí vystrelila varovné výstrely a vojenské lietadlo zhodilo bomby v smere plavby britského torpédoborca Defender

Ako pripomenula agentúra AP, Moskva tvrdí, že minulý týždeň v stredu jedna z jej vojnových lodí vystrelila varovné výstrely a vojenské lietadlo zhodilo bomby v smere plavby britského torpédoborca Defender, aby ho vytlačili z oblasti blízko Krymského polostrova, ktorý sa k Rusku pripojil v roku 2014. Británia poprela tvrdenie Moskvy s tým, že varovné výstrely neboli vystrelené a že torpédoborec sa plavil v ukrajinských vodách. Spojené kráľovstvo, rovnako ako väčšina sveta, uznáva Krym ako súčasť Ukrajiny, poznamenala AP.

Rusko incident s torpédoborcom odsúdilo ako provokáciu a varovalo, že nabudúce by mohlo vystreliť a zasiahnuť “dotieravé” vojnové lode, ak sa opäť pokúsia otestovať ruské vojenské odhodlanie, dodala AP.

“Priama linka s Vladimirom Putinom” sa v roku 2020 nekonala. V roku 2019 Putin absolvoval tento maratón otázok a odpovedí už po 17. raz; 12-krát ako prezident a štyrikrát ako premiér. Program sa vysiela pravidelne od roku 2001, okrem rokov 2004 a 2012.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Dovolenkári by mali počas oddychu myslieť aj na digitálnu bezpečnosť. Zdieľanie informácií o aktuálnej polohe na sociálnych sieťach totiž môže ohroziť bezpečnosť ich domova. Uviedla to bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí, ako chrániť svoje údaje a digitálne zariadenia.

Dovolenkári by podľa spoločnosti mali byť opatrní pri používaní verejných Wi-Fi sietí v kaviarňach, hoteloch alebo na pláži.

V prípade straty alebo krádeže zariadenia je podľa nej potrebné mať pripravený plán. Dovolenkári by si mali pred odchodom zapísať sériové čísla svojich zariadení a čísla zákazníckej podpory, aby mohli v prípade potreby blokovať SIM kartu alebo zariadenie. Niektoré bezpečnostné aplikácie umožňujú na diaľku vymazať obsah zariadenia, aby sa zabránilo zneužitiu dát.

10:21

Nedostatočné finančné ohodnotenie v práci pociťuje približne 32 % obyvateľov Slovenska. Ďalším dôvodom nespokojnosti je málo benefitov či nedostatok možností na kariérny rozvoj. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Slovenského národného panelu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roka na vzorke 1027 respondentov.

10:19

Právnici amerického exprezidenta Donalda Trumpa požiadali v piatok sudcu o čiastočné pozastavenie konania, v ktorom je Trump obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu. Urobili tak po tom, ako americký najvyšší súd tento týždeň rozhodol, že Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu. Informovala agentúra Reuters.

Prokurátori v kauze utajovaných spisov však tvrdia, že obvinenia sa týkajú Trumpovho konania po jeho odchode z Bieleho domu.

10:17

Reformista Massúd Pezeškiján zvíťazil v piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Iráne nad ultrakonzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenie hovorcu iránskeho volebného výboru pre štátnu televíziu.

Prezidentské voľby sa mali v Iráne pôvodne konať budúci rok. Zmena termínu nastala po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka.

10:07

Obyvateľka hlavného mesta USA vrátila do Mexika starobylú mayskú vázu, ktorú náhodou kúpila v miestnom bazári. TASR informuje na základe správy televízie CBC.

Anna Lee Dozierová z Washingtonu D.C. keramickú vázu kúpila za 3,99 amerických dolárov v presvedčení, že ide o lacnú napodobeninu.

Národný antropologický a historický inštitút v Mexiku po preskúmaní vázy označil za miesto jej vzniku územie dnešného juhovýchodného Mexika počas klasického mayského obdobia medzi rokmi 200 až 800 nášho letopočtu.

10:06

Spojenci NATO na budúcotýždňovom samite vo Washingtone predstavia plán “mosta k členstvu” pre Ukrajinu a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Spojených štátov.

Tento krok Aliancie sa považuje za spôsob, ako zabezpečiť, aby spojenci pomáhali Kyjevu bez ohľadu na to, kto zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA.

09:55

Americký prezident Joe Biden povedal v piatok na zhromaždení v štáte Wisconsin, že zotrvá v boji o Biely dom a opäť porazí exprezidenta Donalda Trumpa. Urobil tak napriek obavám niektorých predstaviteľov Demokratickej strany, že nemá dostatok síl na to, aby Trumpa v novembrových prezidentských voľbách porazil. Informovala o tom agentúra AFP.

06:32

Španielska krajne pravicová strana Vox v piatok oznámila, že opustí skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente a pripojí sa k novej aliancii Patrioti pre Európu, ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry Reuters a ANSA.

V skupine Patrioti pre Európu majú byť okrem Voxu, Orbánovho Fideszu a Babišovho hnutia ANO aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a portugalská Chega.

Včera 19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali