PS: Vláda predstavila štátny rozpočet Ficovej drahoty a chaosu

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Návrh štátneho rozpočtu škrtí ekonomiku, núti občanov uťahovať si opasky a pritom generuje ďalší dlh. Navyše vznikal bez diskusie s odborníkmi či sociálnymi partnermi. Vyhlásil to v utorok predseda opozičného PS Michal Šimečka spolu s ďalšími predstaviteľmi hnutia na tlačovej konferencii

simecka
Záber z tlačovky

“To, čo nám vláda predstavila, je rozpočet Ficovej drahoty a chaosu. Všetci vieme, že na Slovensku sa nám žije z roka na rok horšie. Po 13 rokoch vlády Smeru-SD všetky možné rebríčky a ukazovatele sa zhodujú v tom, že Slovensko sa prepadlo oproti našim susedom alebo partnerom v EÚ. Ľudia na Slovensku žijú v horšom zdraví, naše deti dostávajú horšie vzdelanie, máme horšie platy a životnú úroveň, jazdíme po zničených cestách a ľudia na Slovensku zomierajú skôr,” uviedol Šimečka.

.

Predseda PS zároveň kritizoval aj spôsob, akým rozpočet vznikal. “Opäť, ako pri mnohých dôležitých zákonoch, aj tento vznikal ‘na hulváta’, bez poctivej diskusie s odborníkmi alebo sociálnymi partnermi,” podotkol s tým, že proti návrhu navyše ostro vystupujú aj zamestnávatelia a odborári.

Poslanec Národnej rady (NR) SR za PS Štefan Kišš poukázal na to, že vláda si vytvára v rozpočte “vankúš” za pol miliardy eur, ktorý nazývajú rezervou na negatívny makroekonomický vývoj. Má však podozrenie, že je určený na “rozdávačky.” Upozornil aj na to, že potravinová inflácia bude v najbližších rokoch vyššia ako v tomto roku. V budúcom roku sa podľa neho vyšplhá nad štyri percentá. “Ak miniete na potraviny týždenne 50 eur, za celý rok si kvôli inflácii priplatíte o 100 eur viac,” dodal.

.

“Tento návrh štátneho rozpočtu oslabuje slovenské zdravotníctvo, ktoré je už aj tak v hroznom stave. Podľa štatistík sa ľudia na Slovensku, špeciálne muži, v zdraví dožívajú najmenej v EÚ. Z nejakého dôvodu Robert Fico (Smer-SD) nikdy nekládol zdravotníctvo ako prioritu a aj teraz šetrí na zdraví ľudí,” vyhlásil Šimečka.

Poslanec NR SR za PS Oskar Dvořák dodal, že vláda vytvára zdravotníctvo pre bohatých. “Kto si nebude vedieť dovoliť zaplatiť poplatky alebo kúpiť lieky, ten sa k liečbe nedostane,” uviedol s tým, že vyšší obnos financií, ktorý má ísť do zdravotníctva, nebude vyšší ako inflácia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:31

Celkový verejný dlh všetkých krajín v tomto roku prekročí sumu 100 biliónov amerických dolárov (91,62 bilióna eur), čo bude predstavovať približne 93 % hrubého domáceho produktu (HDP) sveta, oznámil v utorok Medzinárodný menový fond (MMF).

17:18

Vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2025 ničí ekonomiku, prehlbuje chudobu slovenských rodín a zvyšuje mocenskú kultúru vládnych štruktúr. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

17:17

Ruský súd v utorok zamietol odvolanie Juhokórejčana Päk Won-suna proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Juhokórejský občan obvinený zo špionáže zostane vo väzbe najmenej do 15. novembra.

17:16

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok v Luxemburgu schválila deklaráciu o podpore židovského života a boji proti antisemitizmu.

16:41

Zástupca vodcu libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Naím Kásim v utorok Izraelu odkázal, že jediným riešením súčasnej vojny je prímerie. Keďže však Izrael útočí na celý Libanon, Hizballáh má právo brániť sa a zaútočiť na akékoľvek miesto v Izraeli, “či už je to stred, sever alebo juh”. Dodal, že Hizballáh prijal novú taktiku, aby Izraelu “spôsobil bolesť”.

16:35

Nadácia Transparency International Maďarsko (TIH) v utorok označila správu maďarského Úradu na ochranu suverenity, podľa ktorej táto mimovládna organizácia vykonáva aktivity smerujúce k ovplyvňovaniu verejnosti založené na dezinformáciách, za protiprávnu.

16:19

Počet migrantov, ktorých môže Poľsko prijať, sa blíži k bodu zlomu, tvrdí námestník poľského ministra vnútra Maciej Duszczyk, ktorý pracoval na najnovšej migračnej stratégii Poľska na roky 2025 – 2030.

16:18

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v utorok vyhlásil, že Libanon je po dosiahnutí prípadného prímeria medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh pripravený posilniť prítomnosť svojej armády na juhu svojho územia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali