PS: Región Novohrad zanedbávali za posledné desaťročia všetky vlády

❚❚

Lučenec 11. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Región Novohrad zanedbávali za posledné desaťročia všetky vlády. Výsledkom je odchod mladých ľudí i horšia ekonomická situácia v porovnaní s inými regiónmi Slovenska. Na tlačovej konferencii pred výjazdovým zasadnutím poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) v Lučenci to uviedol predseda opozičnej strany Michal Šimečka

simecka
Záber z tlačovky

Podľa PS všetky vlády za posledné desaťročia nevenovali regiónu Novohrad dostatočnú pozornosť. “Výsledkom je, že dnes z Lučenca, Veľkého Krtíša, Poltára a obcí v okolí húfne odchádzajú mladí ľudia. Tieto obce a mestá sa vyľudňujú desivým spôsobom. Ľudia odchádzajú na západ Slovenska ale často aj do zahraničia a už sa na Slovensko, nehovoriac o Novohrade, nikdy nevrátia,” skonštatoval Šimečka.

.

Dôsledkom odchodu mladých ľudí z regiónu je podľa PS chýbajúca pracovná sila v južných okresoch stredného Slovenska. Nedostatok štátnych investícií sa zas odzrkadľuje v chýbajúcej alebo zanedbanej dopravnej infraštruktúre, horšej zdravotnej starostlivosti či nižšej kvalite vzdelávania.

Opozičná strana počas dvojdňového výjazdu do Novohradu podľa svojich slov absolvovala stretnutia s verejnosťou, starostami, primátormi, inštitúciami či podnikateľmi. Získané podnety a skúsenosti chce v budúcnosti využiť pri tvorbe parlamentných návrhov či vlastného programu.

.

“Napriek všetkým ťažkostiam, ktorým čelia primátori, starostovia, občianska spoločnosť, podnikatelia, sme tu videli množstvo úspešných projektov, iniciatív alebo inovatívnych firiem. To, čo potrebujú, je aspoň nejaká podpora od štátu, alebo aspoň to, aby im vláda nehádzala polená pod nohy,” dodal Šimečka s tým, že s výjazdovými zasadnutiami chce strana pokračovať aj v ďalších regiónoch.

Ako uviedla podpredsedníčka PS Simona Petrík, v rámci regionálneho výjazdu v Novohrade sa strana rozprávala aj s ľuďmi, ktorí patria k najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva a najviac pocítia dôsledky konsolidačných opatrení. Išlo napríklad o rodičov detí s autizmom, seniorov či opatrovateľky z Lučenca.

“Ich príbehy sa nepočúvajú ľahko, ale jednoznačne dokazujú, ako súčasnú vládu tieto skupiny obyvateľstva nezaujímajú a namiesto skutočnej pomoci v sociálnej oblasti robí neadresné a finančne neudržateľné opatrenia, ktoré neriešia systémové problémy,” poznamenala Petrík.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:36

Izraelská armáda detailne posúdi incidenty, pri ktorých podľa vlastného vyjadrenia neúmyselne spôsobila zranenia pracovníkom Dočasných síl OSN (UNIFIL) v Libanone, a to dva dni po sebe. Armáda to uviedla v piatkovom vyhlásení.

16:59

Počas útoku z Libanonu na sever Izraela zahynul thajský poľnohospodársky pracovník a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia, uviedli v piatok izraelské záchranné služby a armáda.

16:58

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vníma pozitívne, že vláda deklaruje plán ozdravenia verejných financií. Zároveň však upozornila, že pre avizované zníženie deficitu na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2027 chýbajú vyšpecifikované opatrenia v objeme 0,4 % HDP pre rok 2026 a až 1,9 % HDP vo volebnom roku 2027.

16:58

Väčšina ministrov financií a šéfov centrálnych bánk zo skupiny krajín BRICS sa v piatok, pred samitom BRICS koncom tohto mesiaca, nezúčastnila na stretnutí v Moskve. Namiesto toho tam poslali nižších úradníkov. Ukázali to oficiálne dokumenty.

16:57

Výdavky na sociálnu oblasť z kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) dosiahnu na budúci rok 4,83 miliardy eur, čo je medziročný nárast oproti rozpočtu minulého roka o viac ako sedem percent. Najviac financií pôjde na podporu rodín, zdravotne znevýhodnených ľudí a dôchodcov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý na rokovanie tripartity predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

16:49

Francúzsko si predvolalo izraelského veľvyslanca v Paríži v súvislosti s incidentom, pri ktorom izraelské jednotky spustili paľbu na tri pozície Dočasných síl OSN (UNIFIL) v južnom Libanone vrátane hlavnej základne UNIFIL-u v meste Nakúra. V piatok to uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

16:14

Európska únia plánuje v pondelok uvaliť nové sankcie na Irán za dodávky balistických rakiet Rusku, ktoré Moskva pravdepodobne používa vo vojne na Ukrajine, uviedli v piatok diplomati EÚ.

15:57

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom piatkovom vyhlásení tvrdí, že nad hlavným mestom Pchjongjang lietali juhokórejské drony. Severná Kórea to považuje za politickú a vojenskú provokáciu.

15:56

V meste Vologda na severozápade Ruska čoskoro vztýčia novú sochu sovietskeho vodcu Josifa Stalina. V piatok o tom informoval tamojší gubernátor Georgij Filimonov, ktorý vyhlásil, že sochu postavia na základe žiadosti verejnosti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali