PS: Mestá a obce prídu o milióny eur, potvrdzuje to komunálna kalkulačka

❚❚

Bratislava 28. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Mestá a obce prídu o milióny eur, potvrdzuje to komunálna kalkulačka. Uviedli to poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu opozičného Progresívneho Slovenska (PS) v reakcii na návrh novely nariadenia vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) v pondelok predložilo Ministerstvo financií SR. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v tejto súvislosti zverejnila aktualizáciu komunálnej kalkulačky, ktorá indikatívne odhaduje príjem z podielových daní pre všetky obce a VÚC

Marek Lackovič
Na snímke Marek Lackovič (Progresívne Slovensko)

“Dnes bola našim obciam, mestám a krajom predstavená komunálna kalkulačka, ktorá do radov starostov a starostiek či primátorov a primátoriek musela priniesť zdesenie. Odhady, pred ktorými sme varovali, sú priam katastrofické a v plnej nahote sa ukazuje signifikantný pokles príjmov miest a obcí na celý budúci rok 2025. Situácia je naozaj mimoriadne vážna a vláda to už ani neskrýva,” uviedol poslanec NR SR Marek Lackovič.

.

Mesto Prešov príde podľa parlamentného poslanca Richarda Dubovického v roku 2025 v porovnaní s predošlým rokom o desať miliónov eur, Banská Bystrica o vyše osem miliónov eur, čo podľa neho vážne ovplyvní schopnosť financovať nevyhnutné – aj základné verejné služby. “Ohrozená je údržba verejných priestranstiev, opravy ciest a mostov, ako aj fungovanie mestskej hromadnej dopravy a podpora kultúrnych a športových organizácií. Tento výpadok bude viesť nielen k zníženiu kvality služieb, ale aj k ich obmedzeniu či úplnej nedostupnosti,” doplnil Dubovický.

RRZ pri aktualizácii komunálnej kalkulačky upozornila, že ide o návrh nariadenia, ktorý je predmetom MPK. Nejde teda o konečné znenie a odhady príjmov samospráv sa môžu meniť aj v závislosti od zmien uskutočnených počas legislatívneho procesu.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Slovensko patrí v eurozóne medzi krajiny s drahšími spotrebiteľskými úvermi. Kým v SR bola v auguste 2024 priemerná úroková miera za nové úvery na spotrebu vo výške 9,8 %, v eurozóne výška ich priemernej úrokovej miery dosiahla 7,8 %. Najdrahšie úvery sa poskytujú v pobaltských štátoch. Naopak, najnižšie úrokové miery sa evidujú napríklad vo Francúzsku, Belgicku, Luxembursku, Chorvátsku, na Cypre alebo na Malte. Uviedla to v analýze vedúca oddelenia menovej a finančnej štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Brziaková.

20:10

Chorvátsko kúpi od Nemecka 50 tankov Leopard 2A8 a 60 svojich tankov a BMP poskytne Ukrajine.

Informovala o tom webová stránka chorvátskeho ministerstva obrany.

Podľa nej sa ministri obrany Chorvátska a Nemecka Ivan Anušič a Boris Pistorius stretli v Berlíne a podpísali list o zámere, v ktorom vyjadrujú pripravenosť oboch krajín previesť 30 tankov M-84 a 30 BMP M-80 vrátane náhradných dielov a munície z chorvátskych skladov na Ukrajinu.

Finančné prostriedky, ktoré Chorvátska republika získala od SRN za prvú dodávku týchto tankov a bojových vozidiel, použije Chorvátsko na nákup nových nemeckých tankov Leopard 2A8.

Tanky M-84 boli juhoslovanské tanky vyrobené v rokoch 1983 – 1991. BMP M-80 boli vyrobené v Juhoslávii v rokoch 1979 – 1991.

20:06

Spojené štáty varovali Gruzínsko pred „ďalšími dôsledkami“, ak vláda republiky nezmení svoj kurz.

Uviedol to na brífingu Matthew Miller, vedúci tlačovej služby amerického ministerstva zahraničných vecí.

19:55

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková sa spolu s Britkou Olivou Nichollsovou prebojovala do štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA v Hongkongu. Druhý nasadený pár zvíťazil v stretnutí prvého kola nad čínsko-kórejskou dvojicou Sin-jü Kao, Jang Su Jeong suverénne v dvoch setoch 6:1 a 6:0.

19:53

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána návštevou Gruzínska legitimizuje tamojší volebný podvod, napísalo v pondelok internetové vydanie denníka Népszava. Pripomenulo zároveň, že Orbán s delegáciou pricestoval do Tbilisi v čase, keď tam opozícia demonštruje proti podľa nej zmanipulovaným parlamentným voľbám.

19:52

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že Irán sa snaží vytvoriť “zásobu” jadrových bômb zameraných na zničenie Izraela. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Netanjahu prišiel s týmto vyhlásením dva dni po tom, čo Izrael v Iráne podnikol letecké útoky na vojenské ciele.

19:51

Stredopravicová strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) konzervatívneho expremiéra Bojka Borisova zjavne zvíťazila v nedeľných predčasných parlamentných voľbách, ktoré boli už siedmimi za necelé štyri roky. Vyplýva to z takmer konečných výsledkov, ktoré zverejnila tamojšia ústredná volebná komisia.

18:52

Protestné zhromaždenie v Tbilisi bolo vyhlásené za ukončené, informovali miestne médiá.

Po zaspievaní hymien EÚ a Gruzínska sa protestujúci začali rozchádzať.

Hlavnou požiadavkou opozície je znovuzvolenie parlamentu.

Na akcii sa zúčastnilo až 15 tisíc ľudí. V Tbilisi to nie je najväčšie číslo. Počas zhromaždení proti zákonu o zahraničných agentoch v máji tohto roku sa na nich podľa opozičných médií zúčastnilo až 200 tisíc ľudí.

18:44

Americký prezident Joe Biden v pondelok odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách. Hlasoval predčasne vo svojom domovskom štáte Delaware, a to za svoju viceprezidentku a kandidátku Demokratickej strany Kamalu Harrisovú. Pred novinármi sa vyjadril, že je presvedčený o jej víťazstve.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali