PS kritizuje návrh na zrušenie dvoch percent z dane pre právnické osoby

❚❚

Bratislava 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 26. augusta 2024 15:30

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) kritizuje návrh na zrušenie dvojpercentnej asignačnej dane pre právnické osoby. Na tlačovej konferencii o tom informovali poslanci za PS. Zámer prezentoval Inštitút sociálnej demokracie (ISD), personálne prepojený so stranou Hlas-SD

Lucia Plaváková
Na snímke poslankyňa NRSR Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko)

“Namiesto toho, aby vláda začala konečne riešiť problémy ľudí, chce ešte aj zničiť tých, ktorí sa dennodenne problémom ľudí venujú,” uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

.

Zároveň poukázala na to, že koaličná SNS predložila na rokovanie parlamentu návrh, ktorý chce po vzore Maďarska “nálepkovať” mimovládne organizácie financované zo zahraničia. Všetky návrhy, ktoré útočia na mimovládne organizácie, sú podľa Plavákovej ohrozujúce nielen pre ľudí, ktorým pomáhajú, a aj pre rozvoj spoločnosti.

“To, čo táto vláda robí, mi silne pripomína maniere komunistov po roku 1948. Jedna z prvých vecí, na ktoré siahli, bolo zastavenie a rozpustenie akýchkoľvek združení a spolkov,” skonštatoval poslanec za Progresívne Slovensko Ondrej Prostredník. Dodal, že komunisti na to, aby mohli naplniť svoje ambície, museli rozložiť občiansku spoločnosť. Vláda Roberta Fica (Smer-SD) podľa neho robí to isté.

.

Návrh na zrušenie daňovej asignácie pre právnické osoby prezentoval ISD koncom júla. Návrh by mal podľa jeho predkladateľov priniesť štátu ročne 30 až 50 miliónov eur a časť z toho by sa mala presunúť na adresnú pomoc najohrozenejším skupinám na Slovensku.

Viaceré neziskové organizácie považujú možné zrušenie daňovej asignácie pre firmy za nepremyslený krok. Týmto opatrením by síce vláda získala do rozpočtu 50 miliónov eur, no občania Slovenska by prišli o verejnoprospešné aktivity vo vyššej hodnote a podľa organizácií by sa zhoršila dostupnosť pomoci pre ľudí v núdzi.

ISD tvrdenia poslancov z PS, že návrh zrušenia daňovej asignácie pre právnické osoby pochádza od inštitútu, odmietol. Naopak, ISD údajne pripravuje opatrenia, ktoré posilnia kontrolu nad využívaním prostriedkov z dvojpercentnej asignácie z daní právnických osôb tak, aby sa využívali čo najefektívnejšie v prospech ľudí, ktorí potrebujú pomoc.

Predseda správnej rady ISD Martin Halás poukázal na to, že návrh na zrušenie daňovej asignácie pre právnické osoby prišiel ešte od úradníckej vlády pod vedením Ľudovíta Ódora. Bývalý predseda vlády SR podľa neho tento krok označil za jedno z konsolidačných opatrení, ktoré malo vyriešiť problém daňovej optimalizácie v rámci dvojpercentnej asignácie.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:54

Európska únia zvažuje sankcie voči iránskemu leteckému sektoru, oznámil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na tvrdenia, že Teherán poskytuje Rusku balistické rakety a to nimi útočí na Ukrajine.

14:50

Pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov v centrálnej časti Afganistanu zahynulo 14 ľudí a ďalší šiesti utrpeli zranenia, oznámil v piatok hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

14:28

Pretrvávajúce zrážky v Rakúsku komplikujú dopravnú situáciu v krajine – silné sneženie a zosuv pôdy prerušili napríklad vlakové spojenie na dvoch tratiach v spolkovej krajine Salzbursko, informovali v piatok rakúske železnice (ÖBB), píše TASR na základe správ agentúr APA. Komplikácie v dôsledku dažďa, sneženia a popadaných stromov sa týkajú aj cestnej dopravy, upozorňuje automobilová organizácia ÖAMTC.

14:27

Britská vláda v piatok odmietla, že by jej šiesti diplomati v Rusku boli špiónmi, a obvinenia Moskvy označila za úplné nepodložené. Reagovala tak na oznámenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o odobratí akreditácie šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”.

14:27

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa.

14:16

Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami v piatok evakuovali viac než 100 študentov, ktorí sa spolu s vedúcimi nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne. Uviedli to na sociálnej sieti X. Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte v Komárove. Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty.

13:39

Holandský pretekár Max Verstappen bol najrýchlejší v prvom tréningu pred Veľkou cenou Azerbajdžanu seriálu F1. Obhajca majstrovského titulu a jazdec Red Bull dosiahol na mestskom okruhu v Baku čas 1:45,546 minúty a Brita Lewisa Hamiltona na Mercedese zdolal o 0,313 sekundy. Tretí bol Sergio Perez na druhom Red Bulle a štvrtý Lando Norris na McLarene. Úvodný tréning prerušili tri červené vlajky.

13:38

Zamestnanci amerického výrobcu lietadiel Boeing vstúpili v piatok do štrajku, prvého za 16 rokov. Pre zastavenie práce hlasovali takmer všetci zamestnanci závodov na západnom pobreží potom, ako odmietli dohodu s vedením firmy o zvýšení miezd o štvrtinu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali