Prvých 10 finalistov Eurovíznej pesničkovej súťaže je známych, Češka nepostúpila

❚❚

Kyjev 10. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Do finále Eurovíznej pesničkovej súťaže sa z prvého semifinále prebojovalo vo štvrtok večer v ukrajinskom Kyjeve 10 z 18 krajín – Austrália, Arménsko, Azerbajdžan, Belgicko, Cyprus, Moldavsko, Grécko, Poľsko, Portugalsko a Švédsko. Česká speváčka Martina Bárta s piesňou My Turn však do finále nepostúpila, rovnako ani zástupcovia Čiernej Hory, Fínska, Gruzínska či Islandu.

Na snímke speváčka Martina Bárta z Českej republiky

Účastníci z tzv. veľkej pätky krajín, ktoré založili Európsku vysielaciu úniu (EBU), usporiadateľa Eurovíznej pesničkovej súťaže, postupujú do finále automaticky. Sú to Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko.

.

K favoritom prvého kola súťaže patril Portugalec Salvador Sobral, ktorý svoju baladu Amar Pelos Dois napísal spoločne so svojou sestrou, či arménska pesničkárka Artsvik. Publikum zaujal aj 17-ročný austrálsky domorodý spevák Isaiah Firebrace s piesňou Don’t come Easy.

Druhý semifinálový večer bude vo štvrtok.

.

Favoritom bookmakerov na víťaza tohtoročnej súťaže je podľa tlačovej agentúry DPA taliansky spevák Francesco Gabbani s piesňou Occidentali’s Karma (Západniarska karma).

Ešte pred vyhlásením výsledkov prvého semifinále vystúpila v utorok minuloročná víťazka, ukrajinská speváčka Džamala, so svojou víťaznou piesňou nazvanou 1944, v ktorej spieva o deportácii krymských Tatárov počas Stalinovej vlády.

Ruskej speváčke Julii Samojlovovej, ktorá mala tiež pôvodne súťažiť v utorok, zakázali ukrajinské úrady vstup do krajiny z dôvodu, že v roku 2015 vystupovala na anektovanom Kryme. Kremeľ odsúdil tento zákaz ako “absolútne nespravodlivý” a obvinil Ukrajinu zo znevažovania súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.

Rusko preto tohtoročnú súťaž bojkotuje a odmietlo ponuku, aby Samojlovová spievala mimo Ukrajinu a jej vystúpenie bolo prenášané cez telemost. Dvadsaťosemročná speváčka trpí zriedkavým svalovým ochorením a je od detstva na invalidnom vozíku. Na Kryme, namiesto Kyjeva, spievala znova v utorok večer. Na jej koncert, ktorý sa uskutočnil v ruský štátny sviatok – Deň víťazstva, ktorý pripomína sovietsku porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, prišli napriek silnému dažďu tisíce ľudí. Vo vlasti sa speváčka teší značnej popularite, v roku 2014 spievala na otváracom ceremoniáli zimných paralympijských hier v Soči.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:01
Keďže vojna na Ukrajine pokračuje, hrozí jej eskalácia a môže sa rozšíriť do ďalších regiónov.

Generálny tajomník OSN António Guterres to povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

07:34
Musíme sa pripraviť na vojnu.

Toto vyhlásenie urobil bieloruský prezident na stretnutí s najvyšším vojenským velením krajiny.

„A daj Bože, aby k tejto vojne nedošlo,“ dodal Lukašenko.

07:31

Britský premiér Keir Starmer sa na konferencii Labouristickej strany v Liverpoole pomýlil a vyzval hnutie Hamas na prepustenie “klobás”. Video z prejavu sa rýchlo stalo virálnym na sociálnych sieťach.

07:30

Británia vyzvala svojich občanov, aby okamžite opustili Libanon. Zároveň vyslala na Cyprus stovky vojakov na pomoc pri evakuácii Britov z Libanonu v reakcii na eskaláciu bojov medzi Izraelom a hnutím Hizballáh.

07:28

Strana Likud izraelského premiéra Netanjahua sa po atentátoch v Iráne a útoku na „pagere“ v Libanone opäť dostala na prvé miesto popularity v krajine.

Uvádza to prieskum verejnej mienky, na ktorý sa odvoláva denník Financial Times.

„Opätovné získavanie pozícií Likudu sa začalo začiatkom tohto roka, ale výraznejšie sa prejavilo od konca júla, keď Izrael zavraždil vysokých predstaviteľov Hizballáhu a Hamasu v Bejrúte a Teheráne,“ uviedol denník.

Nárast ratingu pokračoval po útoku na Libanon, ktorý zahŕňal bombové útoky na pager a raketové útoky.

„Prieskumy ukazujú, že Likud získal späť veľkú časť popularity, ktorú stratil po útoku na Hamas“ 7. októbra 2023. „K jeho rehabilitácii prispeli čoraz agresívnejšie kroky Izraela v regióne,“ uvádza sa v článku.

06:52

Čínska armáda cvične odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu do Tichého oceánu. Oznámilo to čínske ministerstvo obrany.

06:49

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján odkázal svetovým lídrom, že Teherán chce vo svojich medzinárodných vzťahoch otvoriť “konštruktívnu” kapitolu. Dal však jasne najavo, že ostatné krajiny vrátane Spojených štátov sa k tomu musia pričiniť.

06:48

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že Izrael má právo na sebaobranu, no nemôže uplatňovať “kolektívne tresty” na civilistov žijúcich v oblastiach, na ktoré sa zameriava jeho armáda.

06:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko možno k mieru len prinútiť. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN tiež odsúdil Irán a Severnú Kóreu ako “komplicov” v tejto vojne.

06:43

Predstavitelia amerických tajných služieb informovali republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa o hrozbách atentátu zo strany Iránu. Oznámil to Trumpov volebný tím.

06:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius poukázal na potrebu čo najrýchlejšie lepšie vybaviť nemeckú armádu. 

06:40

Libanonské hnutie Hizballáh potvrdilo úmrtie svojho vysokopostaveného veliteľa Ibráhíma Muhammada Kabísího pri izraelskom útoku v Bejrúte. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali