Prvé leto hodnotí Litterra pozitívne, múzeum navštívilo vyše 5000 ľudí

❚❚

Revúca 26. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Lukáš Mužla)

 

Novozriadená kultúrno-vzdelávacia inštitúcia Litterra v Revúcej hodnotí svoju prvú letnú sezónu pozitívne. Interaktívne múzeum zamerané na literatúru, vesmír či rozprávkové príbehy z regiónu Gemer navštívilo od jeho otvorenia koncom júna vyše 5000 ľudí. Po skončení sa letnej sezóny sa chce inštitúcia zamerať najmä na školské skupiny. Pre TASR to uviedol riaditeľ Litterry Jozef Balužinský

V Prvom slovenskom gymnáziu umiestnili pred koncom obnovy časovú kapsulu
Na snímke riaditeľ Litterry Jozef Balužinský (vľavo) a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter (vpravo) pri umiestňovaní časovej kapsuly v novovznikajúcej kultúrnej inštitúcii Litterra v Revúcej 22. septembra 2023

Litterru, ktorej súčasťou je interaktívne múzeum, otvorili v priestoroch niekdajšieho Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej 21. júna. Predchádzala tomu takmer dva roky trvajúca rekonštrukcia objektu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

.

“Boli sme plní očakávaní a aj pod dosť veľkým tlakom. Chceli sme to stihnúť pred letom, čo sa nám aj podarilo. Dodržali sme termíny aj pri stavbe, aj pri plánovanom otvorení,” skonštatoval Balužinský.

Prvú letnú turistickú sezónu hodnotí Litterra pozitívne. Múzeum prvé mesiace fungovania využilo aj na akúsi overovaciu fázu a zbieralo reakcie verejnosti na jednotlivé expozície, priestory či obsah múzea.

.

“Za ten čas tu bolo okolo 5000 platiacich ľudí, ale mali sme aj aktivity, kde sme nevyberali vstupné. To, že sme sa narodili rovno do sezóny, nám trochu ubralo šancu pripravovať ľudí na to, že sme tu. Ale napriek tomu sa nám podarilo veľmi solídne číslo za veľmi krátky čas,” priblížil Balužinský.

Podľa riaditeľa Litterry má inštitúcia ambíciu čísla návštevnosti do budúcna znásobovať. Múzeum počas leta navštevovali ľudia z celého Slovenska, podiel miestnych tvoril približne 20 percent návštevnosti. Cieľom je, aby sa ľudia do Revúcej vracali i opakovane.

Nie sme inštitúcia, ktorá by si zakladala na tom, že stačí k nám prísť raz. Toto nie je náš cieľ. Je to kreatívny priestor, ktorý svojou podstatou vytvára alternatívy, ktoré sa priebežne menia,” vysvetlil riaditeľ s tým, že človek, ktorý Litterru navštívi viackrát, by mal vždy odísť s iným zážitkom.

Litterra je koncipovaná ako vzdelávacia a interaktívna inštitúcia s expozíciami zameranými na písmo, literatúru, príbehy, kozmonautiku či iné prírodné vedy. Jej dôležitou súčasťou je aj revúcky rodák a spisovateľ Gustáv Reuss a jeho dielo Hviezdoveda z roku 1856, v ktorom opisuje cestu balónom na mesiac. Reussovi patrí celé podkrovie bývalého gymnázia.

Mimo letnej turistickej sezóny sa chce inštitúcia zamerať na spoluprácu so školami. V Litterre preto pôsobí aj múzejná pedagogička, pre žiakov vytvárajú rôzne programy a tematické hodiny. V aktuálnom období, keď si pripomína napríklad výročie úmrtia Pavla Dobšinského, sa so žiakmi venovali vydávaniu, zberu, tvorbe či vývoju rozprávok, tematické bloky sa však môžu týkať aj iných oblastí literatúry, astronómie či geografie.

.

“Máme niekoľko škôl týždenne a sme mimo sezóny školských výletov. Väčšina škôl reaguje na múzeá v poslednom mesiaci školského roka, my sa snažíme, aby to bolo inak. Máme obsah, ktorý sa prelína s osnovami škôl na rôznych stupňoch, od materských, cez základné až po stredné školy. Naša obsahová stránka je spracovaná tak, že je jednoduchšia, zábavnejšia a prijateľnejšie vnímateľná pre žiakov,” skonštatoval Balužinský.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:45

Čisté finančné aktíva priemerného Slováka sú najnižšie spomedzi porovnávaných krajín EÚ a jeho dlh je zároveň druhý najvyšší. Ako jediní v regióne nových členských krajín EÚ majú obyvatelia Slovenska v priemere viac dlhov ako finančných aktív. Poukázala na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe aktuálnej správy medzinárodnej poisťovacej skupiny Allianz.

15:17

Šiestim väzňom sa podarilo ujsť cez tajný tunel z trestaneckej kolónie v Lipeckej oblasti na západe Ruska. Tamojšie úrady po nich v sobotu vyhlásili pátranie. Štyroch z nich už medzičasom dolapili, píše TASR podľa agentúry AFP.

Rusko patrí ku krajinám z najvyšším počtom väzňov na svete. Vlani bolo v tamojších väzniciach a trestaneckých kolóniách dovedna až vyše 400.000 osôb, ich počet sa však odvtedy znížil, keďže práve aj trestanci sú posielaní do bojov na Ukrajinu.

15:08

Turecko v sobotu odsúdilo izraelský útok na vojenské ciele v Iráne, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci. Turecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo na ukončenie izraelského teroru na Blízkom východe. Znepokojenie nad “výbušnou eskaláciou” nepriateľských akcií medzi Izraelom a Iránom vyjadrilo aj Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:33

Najmenej 81 životov si už na Filipínach vyžiadala tropická búrka Trami. Na takmer pol milióna sa zároveň zvýšil počet osôb, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, oznámil v sobotu tamojší úrad pre zvládanie katastrof. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

14:32

Traja ľudia zahynuli v sobotu ráno pri zrútení menšej obytnej budovy v meste Santander na severe Španielska, ktoré zapríčinil výbuch. Oznámili to tamojší zdravotníci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

13:30

V Bolívii zadržali v piatok najmenej 44 ľudí počas stretov medzi stúpencami bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, ktorí po celej krajine rozmiestnili na cestách viac ako 20 zátarás, a políciou, uviedla v sobotu tamojšia vláda. Na odstránenie zátarás bolo nasadených viac ako 1700 policajtov, 14 z nich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho.

12:56

Palestínske hnutie Hamas v sobotu odsúdilo izraelské útoky na vojenské ciele v Iráne. Pri útoku zahynuli dvaja vojaci, oznámili iránske ozbrojené sily. Izraelský útok odsúdila aj Sýria či Pakistan, ktorý obvinil Izrael z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

12:53

Elektrifikácia, a nielen v automobilovom priemysle, je kľúčová pri prechode od fosílnych palív, ktoré predstavujú viac ako 75 % globálnych emisií skleníkových plynov. Batérie potrebné pre autá a iné zariadenia obsahujú vzácne minerály, ako lítium, nikel a kobalt. Dopyt po týchto kovoch sa môže do roku 2040 zvýšiť až štvornásobne, tvrdí Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). To poukazuje na význam recyklácie batérií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke prírodný cintorín Záhrada spomienok vo Zvolene

Autor: TASR - Silvia Tannhauserová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali