Protesty Otvorenej spoločnosti – s kým vládna koalícia bojuje

❚❚

Bratislava 15. augusta 2024 (HSP/Foto:screenshot)

 

Dnes na námestiach médiami hlavného prúdu podporovaný dav nebojuje o fazuľky, ale o charakter štátu. A nás mlčiacu väčšinu do tohto boja vťahuje tiež. Rozhoduje sa totiž o tom, či chceme Slovensko 2030 NÁRODNÉ alebo NÁDHERNÉ

Slovenské Národné Divadlo sa v rukách Mateja Drličku menilo na Slovenské nádherné divadlo (nový divadelný merch SND)
Slovenské Národné Divadlo sa v rukách Mateja Drličku menilo na Slovenské nádherné divadlo (nový divadelný merch SND)

Isté je, že Georgom Sorosom založená Otvorená spoločnosť chce Slovensko NÁDHERNÉ, nakoľko slovo národ sa jej spája s nacionalizmom, krajnou pravicou, Slovenským štátom z rokov 1939-1945.

.

Národný koncept Slovenska, ktorý získal väčšinovú podporu v demokratických voľbách v Septembri 2023 stavia na 1. miesto Slovenský národ, ako štátotvorný prvok, z ktorého vôle vznikla samostatná Slovenská republika 1. januára 1993. V národnom koncepte je identitou, ktorú si treba chrániť, ctiť a mojkať, Slovenský národ.

S konceptom Otvorenej kultúry sa nám zmení Slovenské Národné Divadlo na Slovenské Nádherné divadlo, Slovenská Národná Galéria na Slovenskú nádhernú galériu, Slovenské Národné Múzeum na Slovenské nádherné múzeum. Slovo národ je tomuto konceptu cudzí.

.

Na včerajšom proteste to z pódia vystihla bývalá ministerka kultúry Mgr. Silvia Hroncová: „Mala som tú česť byť na čele rezortu a preto viem, že je to pozícia, z ktorej máme slúžiť a nie panovať.“

Mgr. Silvia Hroncová na pódiu počas protestu PS „Stačilo“
Mgr. Silvia Hroncová na pódiu počas protestu PS „Stačilo“

Ja si nemyslím, že súčasná ministerka na ministerstve kultúry panuje. Nie, aj Silvia Hroncová slúžila a aj Martina Šimkovičová slúži. No kým Silvia Hroncová slúžila Sorošovej/Popperovej Otvorenej spoločnosti, Martina Šimkovičová slúži Slovensku/ Slovenskému národu. A k tejto službe získala mandát od voličov v septembri 2023.

Ak chceme, aby nám zostali národné inštitúcie, potom treba vedenie ministerstva kultúry v jeho boji s hydrou Otvorenej spoločnosti podporiť.

 

.

Otvorená spoločnosť

Pre globalistický koncept Popperovej Otvorenej spoločnosti inštalovaný na Slovensku Georgom Sorosom a jeho predĺženou rukou Pavlom Demešom (otcom tretieho sektora) je národ prekonaným archaizmom 19. a 20. storočia. O vytlačenie pojmov ako sú rodina, národ na okraj sa snaží od samého začiatku. Nakoľko Popper považuje Demokraciu za vládu ľudu, štátnu formu najmenšieho zla, spája sa dnes Demokracia s Otvorenou spoločnosťou. A hoci v Demokracii môže vyhrať aj vláda, ktorá koncept Otvorenej spoločnosti nezdieľa (Mečiarove, Ficove), táto je zo strany protagonistov Otvorenej spoločnosti považovaná za „poruchu“, ZLO. Pričom treba spraviť všetko preto ako jej zabrániť vládnuť, „narobiť čo najmenej škôd“, presadzovať iný ako Otvorený koncept riadenia spoločnosti.

Za 30 rokov existencie Slovenska Otvorená spoločnosť prešla potichu všetkými relevantnými inštitúciami. Ak na jej prienik spoločnosťou niekto upozornil, tak dostal po prstoch (zavreli mu ústa), že šíri konšpirácie. Dnes už je Otvorená spoločnosť všade. A tak sme si ani neuvedomili a dnes tu máme nielen Nadáciu otvorenej spoločnosti, ale aj Otvorenú justíciu, Otvorené vládnutie, Otvorenú samosprávu, nepochybne sme mali aj Otvorenú prezidentku a najnovšie aj Otvorenú kultúru. Vlastne čo tu dnes ešte nemáme OTVORENÉ?

Otvorená prezidentka
Otvorená prezidentka

Otvorené vládnutie

Ešte aj dnes je možné nájsť na stránkach ministerstva vnútra propagáciu Iniciatívy Otvorené vládnutie (tu).

Slovensko sa k Iniciatíve pre otvorené vládnutie pridalo ako jedna z prvých členských krajín už v roku 2011. Najskôr sa vtedajšia predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prihlásila oficiálnym listom k dodržiavaniu princípov formulovaných v Deklarácii otvoreného vládnutia.

Otvorená premiérka – predtým šéfka Nadácie Otvorenej spoločnosti (2001-2005)
Otvorená premiérka – predtým šéfka Nadácie Otvorenej spoločnosti (2001-2005)

Koordinátorom agendy otvoreného vládnutia a procesmi súvisiacimi s Iniciatívou pre otvorené vládnutie bol a stále je poverený Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Nasledovalo vypracovanie prvého Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike na dvojročné obdobie v rokoch 2012 – 2013, ktorý obsahoval prvé záväzky smerujúce k otváraniu vlády SR v súlade s Deklaráciou otvoreného vládnutia.

.

K dodržiavaniu princípov otvoreného vládnutia sa Vláda SR zaviazala aj vo svojom programovom vyhlásení vlády z roku 2016, ako aj v programovom vyhlásení vlády SR z roku 2020. Akurát tá súčasná sa k  princípom Otvoreného vládnutia nehlási. A to je problém pre zachovanie kontinuity Otvoreného vládnutia na Slovensku. Preto ten krik hneď po voľbách.

V PVV Matovičovej vlády na 2020-2024 je uvedené: „Vláda SR sa hlási k dôslednému aplikovaniu princípov otvoreného vládnutia na všetkých úrovniach a vo všetkých orgánoch verejnej moci.“

Aj Ficova a po prevrate 2018 následne aj Pellegríniho vláda sa prihlásili k princípom otvoreného vládnutia. Začlenením jeho princípov do vládnutia chcela bojovať proti korupcii. „Vláda sa hlási k medzinárodnej iniciatíve Partnerstva pre otvorené vládnutie a bude podporovať uplatňovanie princípov otvoreného vládnutia“, uvádza sa v PVV na roky 2016-2020.

Akčné plány Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike boli vypracovávane nepretržite na ministerstve vnútra od roku 2012. A na stránke ministerstva vnútra je možné nájsť aj Akčný plán na roky 2024-2026, ktorý vypracovala a schválila, kto?, Ódorova vláda ešte v Septembri 2023.

Tá sa skutočne v prospech vlády Otvorenej spoločnosti na Slovensku činila. O Stratégii kultúry a kreatívneho priemyslu na Slovensku 2030 sme písali (tu). Koľko ďalších takýchto koncepčných dokumentov naprieč ministerstvami dočasná vláda Ľudovíta Ódora stihla schváliť?

Otvorené platformy sa dostali na všetky ministerstvá a počas vlád Dzurindu, Radičovej, Matovičovej, Hegerovej a Ódorovej aj na najvyššie poschodia riadenia štátu. Vlády Mečiara, Fica nešli v súlade s týmto konceptom, aj keď aj za Fica boli tolerované a štátom štedro dotované otvorené platformy, čo umožnilo ich kontinuálny rast.

Dnes už sa cítia tak silné, že čokoľvek, čo nie je v súlade s týmto Otvoreným konceptom je považované z ZLO, extrém, krajnú pravicu, hybridnú hrozbu, ohrozenie právneho štátu, či ohrozenie demokracie. A vôbec nezáleží na tom, že nič z toho na dotknutý subjekt nesedí. Navyše koncept Otvorenej spoločnosti má silné zázemie v EÚ. Aj na pôde Európskeho parlamentu sú za demokratické sily považované len tie, ktoré idú v súlade s týmto konceptom. Ostatné sú označené za krajnú pravicu, ZLO, ktorému treba postaviť hrádzu.

Fico pochopil, o čom sú princípy Otvoreného vládnutia. A pri písaní ostatného PVV sa k ním neprihlásil. Preto je dnes „na odstrel“ doma, preto je dnes páriom v EÚ. Prerušil kontinuitu vlády Otvorenej spoločnosti, ktorá tu budovala potichu pozície od vzniku štátu a vládla nepretržite od roku 2011.

Narazila kosa na kameň. Preto tie výlety do centrál EÚ a NATO pred voľbami 2023 dokonca zo strany štátnych úradníkov za záchranu Demokracie, rozumej Otvorenej spoločnosti na Slovensku pred nezaradeným Smerom a SNS.

Progresívne Slovensko je politickou reprezentáciou konceptu Otvorenej spoločnosti a bolo už v roku 2020 predurčené na Otvorené vládnutie. Matovič bol len „porucha“, ale nakoľko nemal vlastnú víziu spravovania Slovenska, nenarušil kontinuitu vládnutia Otvorenou spoločnosťou, preto aj napriek nekompetentnosti bola jeho vláda Otvorenou spoločnosťou tolerovaná.

.

Na kandidátke PS je množstvo aktivistov z rôznych mimovládok zosieťovaných v tzv. „Občianskej spoločnosti“. Preto, čokoľvek, čo nejde v súlade s princípmi Otvorenej spoločnosti, stavia ich predstaviteľov do pozoru a nakoľko nie sú momentálne pri moci, kričia v parlamente a plnia námestia.

Princípy otvoreného vládnutia (Partnerstvo otvoreného vládnutia)
Princípy otvoreného vládnutia (Partnerstvo otvoreného vládnutia)

K čomu sa súčasná vláda „zabudla“ vo svojom programovom vyhlásení prihlásiť?

Princípy, ku ktorým sa prihlásila SR v roku 2011 z iniciatívy vtedajšej premiérky Ivety Radičovej dnes zahŕňa 75 krajín a 150 miestnych jurisdikcií, ktoré spolupracujú s tisíckami organizácií občianskej spoločnosti.

Každý člen každé dva roky predkladá akčný plán vytvorený spoločne s občianskou spoločnosťou, v ktorom sú uvedené konkrétne záväzky na zvýšenie transparentnosti, zodpovednosti a účasti verejnosti na správe vecí verejných.

Svojim podpisom pod Deklaráciu otvoreného vládnutia sa SR okrem iného zaviazala:

.

– chrániť možnosť neziskových organizácií a organizácií občianskej spoločnosti pôsobiť spôsobom, ktorý je v súlade s naším záväzkom dodržiavať slobodu prejavu, združovania a názoru,

– vytvárať mechanizmy umožňujúce väčšiu spoluprácu medzi vládami a organizáciami občianskej spoločnosti a podnikmi,

– mať spoľahlivé protikorupčné politiky, mechanizmy a postupy, zabezpečiť transparentnosť pri riadení verejných financií a vládnych nákupov a posilniť právny štát.

– zachovať alebo vytvoriť právny rámec na zverejňovanie informácií o príjmoch a majetku národných, vysokopostavených verejných činiteľov.

– prijať a uplatňovať pravidlá, ktoré chránia oznamovateľov korupcie

.

– sprístupniť verejnosti informácie o činnosti a účinnosti našich protikorupčných orgánov na predchádzanie korupcii a presadzovanie práva, ako aj o postupoch, ako sa na tieto orgány obrátiť,

– zapojiť občiansku spoločnosť a podnikateľskú komunitu s cieľom identifikovať účinné postupy a inovatívne prístupy na využívanie nových technológií na posilnenie postavenia ľudí a podporu transparentnosti vo verejnej správe,

– podporovať a rozvíjať využívanie technologických inovácií tak zamestnancami verejnej správy, ako aj občanmi.

– podporovať tieto zásady v našej medzinárodnej angažovanosti a pracovať na podpore globálnej kultúry otvorenej vlády, ktorá posilňuje a prináša výsledky pre občanov a presadzuje ideály otvorenej a participatívnej vlády 21. storočia.

Ďalšie záväzky je možné nájsť (tu).

Keď si uvedomíte, čo sa u nás od roku 2011 na úrovni riadenia štátu postupne zaviedlo, tak nájdete významný prienik so záväzkami, ku ktorým sa naše vlády nepretržite hlásia, bez ohľadu ako plnenie týchto záväzkov oceňuje občan vo voľbách. Preto sa nám štátna správa rozrástla o množstvo analytických centier, ktoré má pod kontrolou „Občianska spoločnosť“. O zrušení jedného z nich Borisom Suskom na ministerstve spravodlivosti sme písali (tu).

 

.

Partnerstvo otvoreného vládnutia (OGP) financuje Sorošova nadácia

Asi nikoho neprekvapím, keď napíšem, že na zozname finančných podporovateľov tejto ľudomilnej organizácie je vláda Spojených štátov amerických, Európska komisia, Úrad pre zahraničné veci a rozvoj Commonwealthu, US Agency for International Development (USAID), Open Society Foundations, Ford Foundation a ďalšie.

Sorošova nadácia
Sorošova nadácia

Celý zoznam vládnych a súkromných donorov (tu).

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali