V prípade smrti Milana Lučanského padol verdikt. Reakcie politikov

❚❚

Bratislava/Prešov 25. novembra 2022 (TASR/HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila cudzie zavinenie v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Na základe vyšetrovania zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania zo strany Úradu inšpekčnej služby

Milan Lučanský
Na snímke Milan Lučanský

V piatok o tom informoval prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

.

“Skutok sa stal, nie je však trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Nastal následok, bolo však vylúčené cudzie zavinenie,” uviedol prokurátor v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa zranení utrpených v cele.

Vyšetrovateľ ÚIS ani prokurátor nezistili ani žiadne skutočnosti, ktoré by oprávňovali vyvodiť trestnú zodpovednosť voči príslušníkom ústavu na výkon väzby a trestu. Nepotvrdili sa podozrenia o porušení povinností dozorovej služby či z neprijatia adekvátnych opatrení z hľadiska stavu Lučanského.

.

V súvislosti s vyšetrovaním týkajúcim sa zranenia, na následky ktorého exšéf polície zomrel, boli podľa prokurátora podstatné dôkazy, potvrdzujúce, že Lučanský bol v cele sám. Z dôkazov je podľa neho nesporné, že v čase podávania večere bol ešte nažive. Keď si večeru neprevzal, otvorili celu a našli ho v bezvedomí. “Žiadna osoba v daný deň do cely nevstúpila,” dodala. Posudky súdnych lekárov aj pitvy tiež dosvedčujú, že k smrti došlo následkom obesenia.

Aj v prípade zranenia oka dôkazy ukazujú, že do cely počas celého dňa nikto nevstúpil a zranenie si mal Lučanský spôsobiť sám. Otvorená bola len na sedem sekúnd s cieľom ponuky literatúry. Zranenie oka si všimli dvaja príslušníci ešte pred vstúpením do cely.

Matija garantoval, že išlo o nestranné a odborné vyšetrovanie bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov. Takmer na všetkých vyšetrovací úkonov sa podľa neho zúčastňoval dozorový prokurátor, na niektorých aj generálny a krajský prokurátor.

Prokurátor Marek Švagerko doplnil, že v rámci vyšetrovania bolo vykonaných veľké množstvo úkonov, vypočuli troch poškodených, zrealizovali 87 výsluchov, tri konfrontácie svedkov, niekoľko znalcov, uskutočnila sa aj rekonštrukcia udalostí, zhromaždili sa znalecké posudky, listinné materiály a podklady.

Exšéf polície Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

.

 

 

Reakcie 

K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadril aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík. „Tejto tragédie mi je ľúto a rodine som od začiatku vyjadril úprimnú sústrasť. V čase jeho samovraždy sa ale pod taktovkou bývalej garnitúry spustila vlna hystérie a konšpirácií. Z Milana Lučanského sa rozhodli spraviť Jána Kuciaka a podlo to zneužiť na útok voči vláde,“ napísal Stančík.

„Nedalo mi to a ozval som sa, aj keď mnohí boli ticho. Vedel som, že to bude toxické a príde vlna hejtu. Týždeň plný vyhrážok smrťou, nadávok a urážok mojej rodiny som ale nečakal.“ pripomenul politik reakciu, ktorú vyvolal jeho názor na vyšetrovanie zo začiatku minulého roka, kedy na sociálnej sieti napísal: „Dokonca sa niektorí neštítia prirovnávať túto udalosť s vraždou Jána a Martiny a používajú hashtag allforMilan.To je doslova vrchol cynizmu. Nevidieť rozdiel medzi brutálnou popravou novinára, bojujúceho proti mafii a jeho priateľky, so samovraždou bývalého šéfa polície, obvineného zo závažnej trestnej činnosti, je jednoducho prejavom buď ignorancie, alebo cielenej demagógie.

.

Ján Kuciak zomrel, pretože bojoval proti mafii. Milan Lučanský spáchal samovraždu, čakajúc vo väzbe na súd. Iní dokonca tvrdia, že za jeho smrť môže priamo Igor Matovič. Nejdem konšpirovať, ale z ukončenia trestného stíhania a odmlčania Milana Lučanského má súčasný premiér ten najmenší osoh. Naopak, hyeny túto tragédiu využívajú na boj proti nemu a celej vláde.” Po tom ako prokuratúra oficiálne potvrdila že išlo o samovraždu Stančík uviedol: „nechutné politické divadlo plné lží a konšpirácií dnes dostalo definitívne KO.“

K verdiktu prokuratúry sa vyjadril aj Ľuboš Blaha:

Na vládne lži o Milanovi Lučanskom už nikto nie je zvedavý

Boja sa. Trasú sa od strachu. Lebo končia. A tak zametajú stopy.

1. Väčšina Slovákov dobre vie, že Milana Lučanského odstránila táto vláda.

2. A tie ich smiešne akože-vyšetrovania, v ktorých sa chcú vyviniť, majú asi takú dôveryhodnosť, ako keby v roku 1944 Himmler vyšetroval, či Nemci posielajú ľudí do plynových komôr.

3. Represívne štátne zložky sa od nástupu Lipšica prepracovali na úplne dno dôvery. Nikto im neverí, nech by povedali čokoľvek.

4. Môžu za smrť generála Lúčanského, môžu za smrť advokáta Krivočenka.

5. A teraz si to sami vyšetrujú a kozmickou náhodou dochádzajú k tomu, že nič sa nestalo, všetko je v poriadku, zajtra očakávame správu, že vlastne Milan Lučanský stále žije.

6. Zo strany matovičovského štátu je to primitívne a uráža to inteligenciu väčšiny Slovákov.

.

7. O tom, že generála trýznili, existujú svedectvá priamo od ex-vyšetrovateľa Naky Kaľavského.

8. Údajnú samovraždu Milana Lučanského dosvedčuje až pochybná druhá pitva, no nejakým zázrakom sa v prvej pitve nenašla žiadna škrtiaca ryha. Kto tomuto uverí?

9. A kto uverí, že sa Milan Lučanský potkol o papuču a následne si spôsobil zranenia ako po brutálnej bitke obuškami?

10. Tie ich rozprávky o samovylupnutí oka im neuverí ani prváčik v škole – Lipšic s Matovičom sa môžu aj obúchať o zem, ľudia už kvôli nim represívnym zložkám štátu neveria absolútne nič.

11. A týmito svojimi akože-vyšetrovaniami sa len vysmievajú ľuďom. A politicky zahladzujú stopy.

.

12. Tak ako Kolíkovej politická komisia, všetci sú spolitizovaní a nedá sa im veriť.

13. Pravdu o Milanovi Lučanskom sa dozvieme až vtedy, keď zbavíme moci tých, ktorí ho odstránili.

14. Až vtedy, keď nebude na čele špeciálnej prokuratúry Lipšic, na čele koalície Matovič, na čele rezortu vnútra Mikulec a na čele polície Hamran.

15. Dovtedy sú všetky zinscenované vyšetrovania vraždy Milana Lučanského iba trápnym divadelným predstavením zločineckej matovičovsko-lipšicovskej štátnej mašinérie.

Čím viac klamete, tým viac sa zahrabávate. A nakoniec vám už nebude veriť úplne nikto s výnimkou hŕstky skorumpovaných novinárov z liberálnych médií.

.

Spravodlivosť si vás nájde.

 

Mikulca mrzí zneužívanie Lučanského smrti, Kolíková ocenila záver vyšetrovania

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyzval ľudí, zneužívajúcich smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, aby sa ospravedlnili vyšetrovateľom, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, súdnym lekárom, ktorí od začiatku hovorili o samovražde. Uviedol to v reakcii na rozhodnutie Krajskej prokuratúry Prešov, ktorá potvrdila zastavenie vyšetrovania. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) je rada, že sa nepreukázalo cudzie zavinenie.

“Je mi ľúto smrti generála Lučanského a je mi ľúto všetkých výrokov politikov a mnohých ďalších, ktorí jeho smrť zneužívali na svoje osobné účely, zviditeľnenie sa a na to, aby vyvolávali v ľuďoch neistotu, vnášali do spoločnosti nenávisť a nepravdu,” skonštatoval Mikulec vo videu na sociálnej sieti. Ak sa ľudia, ktorí smrť Lučanského zneužívali, neospravedlnia, svedčí to podľa neho o tom, že im išlo o vlastný prospech, nie o pravdu.

Kolíková ocenila, že takmer po dvoch rokoch je známy výsledok vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní. “Som rada, že sa krajský prokurátor jasne vyjadril, že z ničoho nevyplýva z daného vyšetrovania, že by za úmrtím obvineného generála Lučanského bolo niečo iné ako samovražda,” uviedla.

Krajská prokuratúra Prešov vylúčila cudzie zavinenie v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Na základe vyšetrovania zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania zo strany Úradu inšpekčnej služby. Rozhodnutie je právoplatné.
Lučanský zomrel 30. decembra 2020 potom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali