Progresívne Slovensko sa obráti na Ústavný súd pre vdovské dôchodky

❚❚

Bratislava 11. decembra 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Simona Petrík • Progresívne Slovensko)

 

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR pre vdovské dôchodky bezdetných. Súčasná legislatíva je podľa hnutia diskriminačná. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia PS

Simona Petrík
Na snímke poslankyňa za Progresívne Slovensko Simona Petrík

“Súčasná právna úprava je diskriminačná a mám za to, že aj protiústavná,” uviedla poslankyňa parlamentu Simona Petrík (PS). Vysvetlila, že bezdetné vdovy a vdovci strácajú podľa aktuálnej právnej úpravy nárok na vdovský alebo vdovecký dôchodok po prvých dvoch rokoch od smrti manžela, ktorý je opätovne obnovený, až keď dosiahnu dôchodkový vek.

.

Doplnila, že ovdovení ľudia, ktorí vychovali jedno dieťa, majú opätovne nárok na vdovský alebo vdovecký dôchodok po dovŕšení 57. roku života, ľudia s dvomi deťmi od 52. roku a tí, ktorí majú tri a viac detí, majú nárok od ovdovenia.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:22

Najvyšší kontrolný úrad Cypru čelí v uplynulých rokoch atakom zo strany politikov aj kontrolovaných subjektov. Nabúravanie nezávislosti zaznamenali aj kontrolné úrady Poľska, Čiernej Hory či Severného Macedónska. Informoval o tom v stredu Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

NKÚ SR v súčasnosti vykonáva audit, ktorým preveruje identifikované riziká v systéme imigračnej politiky štátu.

10:19

Holandská spoločnosť ASML, najväčší výrobca zariadení na výrobu počítačových čipov na svete, vykázala za 3. štvrťrok nárast zisku. Napriek tomu jej výsledky zaostali za odhadmi analytikov. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Spoločnosť ASML v stredu oznámila, že jej zisk za tri mesiace do konca septembra 2024 vzrástol na 2,08 miliardy eur z 1,5 miliardy eur pred rokom.

10:02

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko v stredu oznámili vytvorenie nového viacnárodného tímu, ktorý bude monitorovať dodržiavanie sankcií voči Severnej Kórei. Rusko a Čína predtým zabránili pokračovaniu monitorovacích aktivít OSN, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Sankcie OSN boli zamerané proti jadrovým a raketovým programom KĽDR a na ich dodržiavanie dohliadala počas uplynulých 15 rokov skupina expertov OSN.

Kim Čong-un pohrozil použitím jadrových zbraní v prípade útoku na KĽDR
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred)
09:23

Teherán je pripravený na “rozhodnú a poľutovaniahodnú” odpoveď, ak Izrael zaútočí na Irán v odvete za raketový úder zo začiatku októbra. Povedal to v stredu iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

09:21

Cena štandardného konzumného chleba by sa mala vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH) od januára budúceho roka znížiť. Na stredajšom brífingu to pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). V súčasnosti sú najnižšie ceny chleba v niektorých reťazcoch na úrovni cez 1,6 eura za kilogram, kde sa počas niekoľkých rokov vyšplhali z pôvodných 83 – 90 centov.

Premiér: Od januára by mala cena chleba klesnúť
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas návštevy Prvej bratislavskej pekárne pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba a podpísania memoranda o spolupráci 16. októbra 2024 v Bratislave
09:18

V albánskom prístave Šengjin v stredu pristál námorný čln prevážajúci migrantov zachytených v talianskych vodách, informovali novinári agentúry AFP. Ide o prvú skupinu ľudí na základe novej dohody medzi Rímom a Tiranou, píše TASR.

Talianske námorné pravidlo absolvovalo 36-hodinovú cestu, na palube sa plavilo 16 mužov z Bangladéša a Egypta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z otvorenia najväčšieho medzinárodného festivalu dizajnu na Slovensku s názvom Bratislava Design Week v Mirbachovom paláci, Galérii mesta Bratislavy

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali