Progresívna konšpirácia? Padlo trestné oznámenie

❚❚

Bratislava 30. júna 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Propotratoví aktivisti podlo zaútočili na ochrancov života. Odniesla si to aj Aliancia za rodinu

Maroš Rudnay
Na snímke Maroš Rudnay

Na sociálnej sieti sa pred niekoľkými dňami objavil status istého košického rádiológa Maroša Rudnaya, v ktorom sa pohoršoval nad stránkou potratari.com odhaľujúcou vykonávateľov umelých potratov z radov prominentných doktorov. Nezostalo však len pri tom, doktor Rudnay sa pri svojich úvahách poriadne odviazal a skonštruoval teóriu, akú by nedokázali vymyslieť ani najslávnejší svetoví detektívi.
Rudnay prichádza s domnienkou, že osobou, ktorá si mala doménu potratari.com anonymne registrovať v USA je istý Andrej Ralbovský, ktorého firma si pred mnohými rokmi registrovala doménu potratari.sk (ktorá však nie je a nikdy ani nebola funkčná).

.

MUDr. Rudnay však ide ešte ďalej. Poukázal na verejne známu skutočnosť, že Ralbovský sa pred 7 rokmi spolu s Antonom Chromíkom objavil na tlačovej konferencii Aliancie za rodinu, kde sa jej zastal pre štátom udelenú pokutu, ako aj fakt, že Ralbovský a Chromík organizovali niektoré internetové petície – a z toho vyvodil záver, že s webom potratari.com je vlastne spojená aj Aliancia za rodinu so svojím predsedom, ktorý ako advokát zastupuje aj Lekárske odborové združenie, ktorého je MUDr. Rudnay členom.

Že je to absurdné? Áno, je. Ale ešte hlúpejšie lekárova úvaha pôsobí, keď sa vezmú do úvahy vyhlásenia Aliancie za rodinu aj samotného Ralbovského, ktorý sa od webu dôrazne dištancuje a jeho autorstvo odmieta. Zdá sa, že MUDr. Rudnay varil z vody. A z chybných predpokladov celkom logicky došiel k mylným záverom. Dúfajme, že vo svojej lekárskej praxi nepracuje takto, lebo to by jeho pacienti mali vážny dôvod na obavy.

.

Anton Chromík v stanovisku uviedol: „Aliancia za rodinu svoje aktivity vykonávala vždy verejne a nikdy nevyzývala na žiaden lynč voči nikomu, Význam slova lynčovať podľa slovníka znamená nezákonne usmrcovať, usmrtiť alebo (u)týrať. Práve naopak vždy sme sa postavili aj proti zabíjaniu a usmrcovaniu vrátane legalizovaného zabíjania nenarodených detí. Vo svojej komunikácii nepoužívame vulgarizmy, nikdy sme nevyzývali na násilie a ani netvoríme projekty s anticenami. Verejne odmietame násilia a nikdy by sme sa neznížili na úroveň MUDr. Rudnaya, ktorý verejne napísal Chmelárovi, len preto, že zverejnil úctu k padlým hrdinom československej republiky, že „môže byť rád, že dnes je dnes a nie rok 1945, lebo takých heinleinovských vlastizradcov a kolaborantov s ruským fašizmom ako je on, by čakal krátky proces a jutové lano na doske.“ Tieto vyjadrenia lynčom skutočne zapáchajú.“

Ďalej údajne „poškodeným“ potratárskym lekárom radí: „Ak stránka www.potratari.com obsahuje nepravdivé údaje, napríklad ak MUDr. Záhumenský svojich oponentov nenazval lúzou, chátrou, či úbožiakmi určite by sme mu odporúčali brániť sa na súde pre poškodenie dobrého mena. A sami by sme sa na ten súd radi prišli pozrieť.“

Stanislav Gunčaga z Aliancie za rodinu uviedol: „MUDr. Rudnay tvrdí, že pracuje pre stránku konšpirátori.sk. Dosť pochybujeme o schopnosti odhaľovať konšpirácie a oveľa viac veríme schopnosti autora konšpirácie tvoriť. DNS je síce mocná zbraň, ale rozum je mocnejšia. Ak niekto založí stránku, ktorá má byť anonymná, prečo by si kupoval stránku s rovnakým názvom, ktorá je dohľadateľná? Doména „com“ sa väčšinou kupuje preto, lebo doména „sk“ nie je voľná. Dôvodom pre takéto nepodarené budovanie spojenia Aliancie za rodinu s pre nás neznámou stránkou www.potratari.com je priehľadná snaha o cancel culture na slovenský spôsob, asi preto meno Antona Chromíka spomína vo svojom statuse najviac zo všetkých až 28 krát.“

K webu potratari.com a statusu MUDr. Rudnaya na sociálnej sieti sa vyjadril aj Ralbovský: „K predmetnému webu uvádzam, že nie som jeho autorom ani prevádzkovateľom a neviem kto za ním stojí. Do prečítania statusu pána Rudnaya som ani nemal informáciu o jeho existencii. O väčšine lekárov, ktorí sú na ňom spomínaní, som dovtedy nepočul a ani som nepoznal ich mená.

Práve fakt, že spoločnosť, v ktorej mám majetkový podiel, kedysi registrovala doménu potratari.sk (určenú na úplne iný projekt, ktorý sa napokon nerealizoval), je najsilnejším argumentom, prečo som nestál za registráciou domény potratari.com. Nedávalo by to zmysel, keďže je jasné, že aj tak by som bol prvý, na koho by padlo podozrenie. Dalo by sa vymyslieť nepreberné množstvo iných názvov, ktoré by so žiadnou z mnou registrovaných domén ani vzdialene nesúviseli.“

.

Ďalej dodáva: „Plánujem podniknúť právne kroky voči všetkým subjektom, ktoré ma spájajú s predmetným webom a ktoré podsúvajú nepravdivé informácie o mne a o spoločnosti, v ktorej mám majetkový podiel. Dôrazne žiadam všetkých, aby sa zdržali spájania môjho mena a mena spoločnosti Cognit s predmetným webom registrovaným v USA.“

Rudnayov status na sociálnej sieti k webu potratari.com je teda ukážkou progresívnej “tolerancie” k iným názorom, keď nemá problém pospájať celkom nesúvisiace osoby, firmy a združenia, aby poskladal nepravdivý obraz, ktorý mu vyhovuje a následne mohol útočiť na kresťanov.

Na sociálnej sieti tento jeho status zdieľal napríklad aj progresívny politológ Pavol Hardoš, absolvent Sorošovej univerzity v Budapešti.

 

Kto je Maroš Rudnay?

MUDr. Maroš Rudnay však nie je obyčajný lekár. Je známym aktivistom v liberálnych a progresívnych mimovládkach. Okrem iného sa angažuje v projekte konspiratori.sk, kde je členom hodnociacej komisie a útočí na weby, ktoré označí za “dezinformačné”. Jeho profil na sociálnej sieti je jasne ideolgicky vyhranený, vystupuje silno progresívne a pro-liberálne.

.

Pod Rudnayovým statusom nájdete príspevky celej skupiny progresívnych ideologických aktivistov. Svojimi komentármi prispeli ľudia ako Hana Fábry, Richard Kollár, Arpád Šoltéz, ale napríklad aj dvorný právnik Esetu Peter Kováč.

 

Kauza má trestnoprávnu dohru

Kauza potratari.com má dohru. Polícia by mala preveriť hoaxy hanobiace kresťanských aktivistov, skúmať má ohováranie aj hanobenie náboženského presvedčenia

V súvislosti s konšpiračným príspevkom na sociálnej sieti hanobiacom kresťanských aktivistov aj Alianciu za rodinu bolo podané trestné oznámenie. Podal ho Andrej Ralbovský, ktorého neznáma osoba vystupujúca pod menom Maroš Ry rôznymi slovnými konštrukciami spájala so stránkou potratari.com. Následne, cez minulé udalosti pochybnými slovnými konštrukciami s touto stránkou spojil aj Antona Chromíka, predsedu Aliancie za rodinu, ktorý Lekárskemu odborovému združeniu poskytuje advokátske služby.

Aliancia za rodinu na čele s Chromíkom, rovnako ako aj Ralbovský sa však od autorstva webu potratari.com dištancovali. Publikované prepojenia sú nepravdivé, autor však vytvoril hoax aj o autoroch aj o obsahu stránky, ktorý následne prebrali aj viaceré médiá. Podľa medializovaných informácií mal byť autorom dezinformačného príspevku lekár napojený na projekt konspiratori.sk, ktorý si dáva za cieľ odhaľovať nepravdivé informácie na internete.

Vo svojom podaní na políciu Ralbovský žiada, aby dôsledne preverili nielen možný trestný čin ohovárania, ale aj hanobenia náboženského presvedčenia.

„Závažnosť týchto tvrdení si zrejme uvedomil aj sám autor, keďže ich vo svojich úpravách 26. júna 19:29 a 27. júna 15:01 upravil, resp. doplnil. Tieto zmeny pôvodného príspevku však nemajú vplyv na trestnosť samotného činu, nakoľko škodlivý následok v podobe mediálnych výstupov a prečítania tisíckami ľudí už nastal a autor nevyvinul nijakú snahu o jeho zmiernenie, napríklad verejným ospravedlnením.“ píše sa v podaní na políciu.

Podľa medializovaných informácií mohla byť za zverejnením nenávistného  nepravdivého príspevku snaha o skončenie spolupráce Lekárskeho odborového združenia s Antonom Chromíkom pre jeho aktívne verejné vyznávanie kresťanskej viery pri hodnote života a rodiny.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali