Progresívec rozhneval židovskú obec: Bude sa v strane „upratovať“?

❚❚

Bratislava 24. júla 2024 (HSP/Foto:Facebook)

 

Progresívne Slovensko si nechtiac zavarilo. Jeden z jeho členov totiž pobúril židovskú obec vyjadrením, že Izrael je „genocidálny apartheidný projekt kolonialistov“…

Dominik Radler
Na snímke Dominik Radler

Čierna ovca strany sa volá Dominik Radler, a je asistentom poslankyne Jany Hanuliakovej. Na rozdiel napríklad od svojho uvedomelého kolegu Hojsíka, ktorý tvrdí, že situácia v Gaze vôbec nie je čiernobiela, má Radler jasný názor – a nebojí sa ho vyjadriť:

.

„Neverte, ak vám niekto bude hovoriť o tom, aký je to strašne ‚komplikovaný‘ konflikt. Morálne aj legálne sa jedná o jednoduchý konflikt – jedna krajina sa snaží dobyť cudzie územie silou, nad dobytým územím ustanovila režim apartheidu a ideálne sa ho snaží etnicky vyčistiť. To je celé,“ píše na webe mladý progresívec. Jeho vyjadrenie niekto odfotil a obrázok už koluje v online priestore…

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku nenechal na svoju reakciu dlho čakať. Vyjadril sa takto: „Opäť nemôžeme ostať ticho, keď mladý kandidát za jednu z opozičných strán ostentatívne prejavuje slepý politický extrémizmus, pričom flagratne ukazuje do neba volajúcu neznalosť reálíí.“

.

Nebudeme na tomto krátkom priestore zvlášť analyzovať uvedené vyjadrenie. Dejiny hovoria jasnou rečou: Počas Osmanskej ríše na území Palestíny nedochádzalo medzi židmi a arabmi k vojnám ani etnickým čistkám. Až keď Briti získali mandát na toto územie, aby ho následne so súhlasom OSN (a otvorenou podporou USA) odovzdali kolonizátorom z Európy, sa roztočil nekonečný kolotoč ozbrojených konfliktov.

Hovorí sa tomu oficiálne „nakba“, teda katastrofa, a to vo význame etnického čistenia palestínskeho územia od pôvodných obyvateľov nežidovského pôvodu. Upozorňujem, že toto nie je osobný názor autora článku ani redakcie – toto je prevzatý, parafrázovaný, všeobecný fakt; podrobne ho popisuje napríklad aj ľahko dostupný príspevok na Wikipédii.

Vráťme sa však k čiernej ovci progresívcov.

Viete, čo sa stalo krátko po prepuknutí tejto aférky? Nuž iba toľko, že Radlerove účty na sociálnych sieťach sú zrazu preč! Presne tak – niekto, azda sám vlastník, ich buď dočasne utajil, alebo rovno vymazal. Alebo ho azda zablokovali vlastníci sociálnych sietí pre „porušovanie pravidiel komunity“? To sa dozvieme, až keď sa k veci vyjadrí Radler alebo jeho partajníci.

Nechám nám teraz všetkým trochu času, aby sme vsiakli význam tejto skutočnosti…

.

Strana predsa proklamuje, že jej členovia majú právo na vlastný názor. Tak prečo potom, ako svoj názor legitímne vyjadril jeden z jej radových členov, dokonca asistent poslankyne NR SR, musel byť za svoje presvedčenie umlčaný? Kto mu „dohovoril“? A odkiaľ, z akých kruhov, od akých osôb vzišla táto iniciatíva?

Možno sa Radler sám zľakol svojich vyjadrení, respektíve reakcií na ne. Mladý chlapec, ktorý pracuje v progresívnej, liberálnej – teda človek by si myslel slobodumilujúcej strane, dnes pochopil, že nie je všetko zlato čo sa blyští. Že sloboda a demokracia v ich strane, má mantinely. Že sú veci, ktoré sa nemôžu hovoriť nahlas – áno, podobne ako za totáča.

Radler má teraz o čom premýšľať. A my všetci ostatní, ktorí už dávno vieme, že demokracia na Západe je už dnes iba pekne pomaľovaná prázdna skriňa, tu máme iba ďalší dôkaz, že je to tak.

Radlerovi a jeho strane Progresívnemu Slovensku sa však v podstate niet čo čudovať. Progresívne médiá, ktoré sú veľkými podporovateľmi izraelskej agresie v Gaze, im už pohrozili – tade cesta nevedie chlapci – spravte s tým premúdreným chocholúšikom poriadok, lebo vás nebudeme môcť podporovať….

A každý vie čo je Progresívne Slovensko bez tejto mediálnej podpory – 8 % strana.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali