Prix Médicis za romány získali Antoine Volodine a Lily Brettová

❚❚

Paríž 4. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nedotované ocenenie patrí medzi najvýznamnejšie svojho druhu vo Francúzsku

Niekdajší učiteľ ruštiny, francúzsky spisovateľ Antoine Volodine (64) a austrálska autorka Lily Brettová (68) sa stali tohtoročnými laureátmi renomovanej literárnej ceny Prix Médicis za románovú tvorbu. Nedotované ocenenie, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie svojho druhu vo Francúzsku, získal v kategórií esejí Frédéric Pajak za dielo Manifeste incertain. Informovali o tom francúzske médiá.

.
Na snímke niekdajší učiteľ ruštiny, francúzsky spisovateľ Antoine Volodine (vľavo) a austrálska autorka Lily Brettová

Príbeh oceneného románu Terminus radieux, ktorý napísal Antoine Volodine, sa odohráva na Sibíri, zasiahnutej po jadrovej katastrofe rádioaktívnym žiarením a obývanej mutantmi. Aj keď sa mnohé autorove diela odohrávajú v budúcnosti, samotný literát nepovažuje svoje práce za sci-fi literatúru.

Antoine Volodine je pseudonym, ktorý autor hlásiaci sa k postexotizmu používa popri troch ďalších umeleckých menách (Manuela Draeger, Elli Kronauer Lutz Bassmann). Literát, ocenený už v minulosti viacerými trofejami, priblížil francúzskym čitateľom aj diela ruských spisovateľov, vrátane bratov Strugackých a Viktorie Tokarevovej.

.

Ocenená austrálska literátka sa narodila v rodine preživších holokaustu v jednom z provizórnych táborov na území Nemecka v septembri 1946. Rodina sa v roku 1948 vysťahovala do Austrálie, kde sa talentovaná tínedžerka začala venovať písaniu a v rámci spolupráce s rockovým magazínom mohla pripraviť aj rozhovory s takými velikánmi ako napríklad Jimim Hendrixom, členmi skupiny The Who alebo The Rolling Stones. Práve z týchto skúseností čerpala v teraz ocenenom románe, ktorého hrdinkou je tiež 19-ročná novinárka z druhej polovice 60. rokov.

Dielo všestrannej literátky, ktorá žije s manželom, austrálskym maliarom Davidom Rankinom už štvrťstoročie v New Yorku, tvoria nielen romány a iné prozaické útvary, ale aj poézia a eseje.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali