Idu zakázať propagáciu bezdetnosti. Demografia je katastrofálna

❚❚

Moskva 29. septembra 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Rusko pripravuje návrh zákona, ktorý má zabrániť šíreniu ideológie bezdetnosti (childfree, bezdetný). Je to reakcia na propagáciu liberálnych myšlienok LGBTI+ a bezdetnosti v spoločnosti ako aj na alarmujúcu demografickú situáciu v krajine. Podľa ruskej Komisie pre ľudské práva  propaganda bezdetnosti môže prispieť k zániku národa. Priblížime vám ako vyzerá demografická situácia v Rusku aj na Slovensku a aké sú plány ruských zákonodarcov a reakcie na tieto kroky

rodina
Ilustračné foto

Demografická situácia Ruska

Demografický vývoj v Rusku charakterizuje klesajúci počet obyvateľov, starnúca populácia a výrazné regionálne rozdiely. Po rozpade Sovietskeho zväzu Rusko zaznamenalo výrazný pokles počtu obyvateľov v dôsledku nízkej pôrodnosti, vysokej úmrtnosti a emigrácie. Vláda síce zaviedla opatrenia na podporu vyššej pôrodnosti, napríklad finančné stimuly pre rodiny, ale ich účinky boli obmedzené. Predpokladá sa, že obyvateľstvo bude naďalej starnúť, pričom ubúdanie pracovnej sily bude predstavovať výzvu pre hospodársky rast a sociálne služby. Okrem toho demografické problémy zhoršujú regionálne rozdiely, najmä medzi mestskými a vidieckymi oblasťami, pričom niektoré regióny čelia vážnemu úbytku obyvateľstva.

.

 

Ako vyzerajú čísla?

V roku 2023 bude malo Rusko približne 143 miliónov obyvateľov, čo odráža postupný pokles zo 148 miliónov na začiatku 90. rokov. Tento pokles sa pripisuje kombinácii nízkej pôrodnosti, vysokej úmrtnosti a emigrácie. V posledných rokoch sa miera pôrodnosti pohybuje okolo 1,5 dieťaťa na ženu, čo je výrazne pod úrovňou reprodukcie 2,1 dieťaťa. Pritom miera úmrtnosti bola relatívne vysoká a dosahovala približne 14,3 úmrtí na 1 000 obyvateľov, čo bolo spôsobené zdravotnými problémami vrátane vysokej miery úmrtí na alkohol (hoci ročná spotreba je o 2 litre čistého alkoholu nižšia ako napr. v Nemecku, Česku alebo v Rakúsku) a kardiovaskulárne ochorenia. Priemerný vek v Rusku je približne 40 rokov, čo odráža rastúci podiel starších občanov. Očakáva sa, že do roku 2030 sa podiel ľudí vo veku 65 rokov a viac zvýši z približne 15 % na 20 %. Predpokladá sa, že ak budú súčasné trendy pokračovať, počet obyvateľov sa do roku 2030 zníži na približne 137 miliónov. Tento pokles by mohol prehĺbiť nedostatok pracovných síl, najmä v odvetviach závislých od mladých pracovníkov.

.

 

Vyhliadky do budúcnosti

Demografická budúcnosť Ruska môže závisieť od imigrácie a hospodárskych podmienok. Ak sa krajine podarí prilákať migrantov a zlepšiť životné podmienky, mohla by zmierniť niektoré negatívne trendy. Pretrvávajúca nízka pôrodnosť a zdravotné problémy však budú pravdepodobne aj v nasledujúcich desaťročiach predstavovať výzvu pre jej demografickú situáciu. Rusko zaznamenalo významnú vnútornú migráciu, keď sa ľudia sťahujú z vidieckych oblastí do mestských centier. Okrem toho bola imigrácia z bývalých sovietskych republík rozhodujúcim faktorom pri stabilizácii obyvateľstva v niektorých regiónoch. V Moskve a ďalších veľkých mestách dochádza k nárastu počtu obyvateľov, ktorý je spôsobený ekonomickými príležitosťami. Naopak, mnohé regióny na Sibíri a Ďalekom východe čelia výraznému úbytku obyvateľstva, pričom niektoré oblasti stratili za posledné desaťročie až 10 % obyvateľstva.         Zvýšená imigrácia by mohla pomôcť kompenzovať demografický pokles. Schopnosť Ruska prilákať migrantov, najmä zo susedných krajín, bude mať kľúčový význam pre stabilizáciu populácie.

 

Hospodárske dôsledky

Starnutie obyvateľstva a úbytok pracovnej sily môžu brzdiť hospodársky rast. Očakáva sa, že pracovná sila sa v nasledujúcom desaťročí zníži približne o 10 %, čo bude predstavovať problém pre produktivitu a systémy sociálneho zabezpečenia.

 

.

Politické reakcie – boj proti propagácii bezdetnosti

Ruská vláda zaviedla rôzne politiky zamerané na zvýšenie pôrodnosti, ako napríklad finančné stimuly pre rodiny a zlepšenie zdravotníckych služieb pre matky. Účinnosť týchto opatrení však zostáva neistá. Okrem ekonomických stimulov na podporu pôrodnosti ruská Štátna duma plánuje schváliť iniciatívu na zákaz propagácie bezdetnosti. Podľa poslankyne Štátnej dumy Iriny Filatovovovej sa iniciatíva nedotkne osobného presvedčenia občanov. O návrhu zákona v obmedzenom formáte diskutovalo na vypočutiach vo Verejnej snemovni, kde tiež našiel podporu.

Šéfka Výboru Štátnej dumy pre ochranu rodiny Nina Ostanina na svojom kanáli v Telegrame označila iniciatívu na zákaz šírenia ideológie bezdetných (childfree) ľudí v Rusku za správnu a upozornila na potrebu vytvoriť podmienky na prekonanie demografickej krízy. „Považujem za extrémistickú iniciatívu uznať propagandu odmietania rodiť deti. Je to propaganda analogická s propagandou LGBT komunity, ktorá je v Rusku zakázaná. Zároveň pripomínam, že najdôležitejšie je tu vytvoriť podmienky na prekonanie demografickej krízy,“ napísala Ostanina. Dodala, že pri prijímaní takýchto rozhodnutí sa oplatí aj kvalitatívne posilniť sociálnu podporu rodín. Stojí za to začať s mladou rodinou, so zabezpečením jej bývania a práce s dôstojným platom, domnieva sa poslankyňa. „A „bezdetnosť je, samozrejme, šialenstvo a šíritelia takýchto myšlienok sú buď blázni, alebo nepriatelia,“ uzavrela Ostanina.

Námestník ministra spravodlivosti Vsevolod Vukolov potvrdil, že Rusko pripravuje návrh zákona, ktorý má zabrániť šíreniu ideológie childfree.

 

 Povedie propaganda bezdetnosti demografickej diere

Pojem „Childfree“ bol vnútený niekoľkým generáciám a stal sa módnym, môže viesť k demografickej diere a nakoniec k zániku celého národa, uviedla podpredsedníčka Komisie pre ľudské práva  KĽP Irina Kirkorová.

.

Poslankyňa Dumy Irina Filatovová uviedla, že pracovná skupina Dumy pre ochranu tradičných hodnôt pripravuje návrh zákona o zákaze propagácie Childfree v informačnom priestore. „Určite pojem ‘childfree’ nekorešponduje s tými základnými morálnymi a duchovnými hodnotami a kategóriami, ktoré sú stanovené v dekréte prezidenta. Vo všeobecnosti „childfree“ nie je náš pojem, nevymysleli sme ho my, ale bol vnútený niekoľkým generáciám a, žiaľ, stal sa módnym. Žiaľ, ide o roky ideologickej propagandy autorov tohto pojmu,“ povedala Kirkorová, komentujúc pripravovaný návrh zákona v Štátnej dume, ktorý má zakázať propagáciu bezdetnosti v informačnom priestore.

„Nám však nestačí, aby sme išli len na zákaz. Zákaz predsa nevytvorí podmienky a ochotu mať deti vo všetkých generáciách. Teraz je našou hlavnou úlohou zatraktívniť status veľkej rodiny, vytvoriť podmienky na to, aby sa byť mamou a otcom s mnohými deťmi stalo prestížne, dôležité a potrebné pre blaho a rozvoj rodiny,“ dodala Kirkorová.

Ministerstvo spravodlivosti RF vyzvalo poslancov, aby to v boji proti ideológii bezdetných ľudí nepreháňali. Námestník ministra spravodlivosti Vsevolod Vukolov na Petrohradskom medzinárodnom právnom fóre povedal, že sa bude riadiť iniciatívou poslancov, ktorí navrhli obmedziť šírenie ideológie bezdetnosti, ale hlavné je tu nedopustiť excesy.

 

A ako vyzerá demografický vývoj Slovenska?

V roku 2023 bude malo Slovensko približne 5,4 milióna obyvateľov, čo odráža stabilný rast v posledných rokoch, ktorý je spôsobený najmä prirodzeným prírastkom a prisťahovalectvom.  Miera pôrodnosti je približne 1,5 dieťaťa na ženu (teda rovnako ako v Rusku), čo je mierne pod priemerom Európskej únie. Tento údaj naznačuje pokračujúci trend nízkej pôrodnosti, ktorý je charakteristický pre mnohé európske krajiny. Miera úmrtnosti je približne 10,3 úmrtí na 1 000 obyvateľov, čo je ovplyvnené starnutím obyvateľstva a zdravotnými problémami súvisiacimi so životným štýlom. Priemerný vek na Slovensku je približne 42 rokov, pričom približne 19 % obyvateľstva je vo veku 65 rokov a viac. Očakáva sa, že tento podiel sa v nasledujúcich desaťročiach výrazne zvýši, čo povedie k vyššiemu pomeru závislosti.

Slovensko zaznamenalo mierny prílev prisťahovalcov, najmä z Ukrajiny a iných krajín EÚ, čo prispelo k rozmanitosti pracovnej sily. Cieľom nedávnych politík bolo prilákať kvalifikovanú pracovnú silu, aby sa čelilo potenciálnemu nedostatku pracovnej sily.

Predpokladá sa, že počet obyvateľov Slovenska sa do roku 2050 stabilizuje na úrovni približne 5,5 milióna, pričom rast bude okrajový. Scenáre však naznačujú potenciálny pokles, ak sa zachová súčasná pôrodnosť a migračné modely. Starnutie obyvateľstva pravdepodobne zaťaží systémy sociálneho zabezpečenia a zdravotnej starostlivosti. Pracovná sila sa môže zmenšiť, čo povedie k zvýšenému dopytu po zahraničnej pracovnej sile na udržanie hospodárskeho rastu a produktivity.

Budúcnosť bude závisieť od účinných imigračných politík a iniciatív na posilnenie ekonomickej podpory rodín vrátane bývania, ktoré skôr ako politika boja s propagandou bezdetnosti a LGBTI+ v konečnom dôsledku budú formovať demografickú odolnosť Slovenska.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

08:17

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. Uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

08:15

Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte.

08:14

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

08:12

Moldavská štátna vysielacia spoločnosť oznámila, že vandali poliali farbou vchod do jej budovy v metropole Kišiňov. Moldavská polícia uviedla, že zafarbili aj budovu najvyššieho súdu. Incident sa udial iba deň po tom, ako polícia z podobných incidentov obvinila skupinu vycvičenú v Moskve, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

08:11

Americký prezident Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu.

08:10

Pri izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. Informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

08:07

Stovky stúpencov šiitskych strán protestovalo pred americkým veľvyslanectvom v irackom Bagdade. Reagovali tak na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zomrel po izraelskom leteckom útoku na Bejrút.

08:05

Záplavy v dôsledku pretrvávajúcich intenzívnych zrážok pripravili v Nepále o život najmenej 101 ľudí. Ďalších 64 osôb je nezvestných. Informovala tamojšia polícia.

07:59

Po zabití vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha sa Izrael dostal do bodu zlomu v boji proti svojim nepriateľom a v tomto boji je odhodlaný pokračovať. V televíznom príhovore odvysielanom to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

07:03

Povedala, že Hasan Nasralláh „bol terorista s americkou krvou na rukách“.

„Obete Hizballáhu dnes zabezpečil. Som neochvejne zaviazaná bezpečnosť Izraela. Vždy budem podporovať právo Izraela na sebaobranu proti Iránu a Iránom podporovaným teroristickým skupinám,“ povedala americká viceprezidentka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali