Príslušníci bezpečnostných zložiek môžu od októbra požiadať o nové príspevky

❚❚

Bratislava 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Policajti a príslušníci ďalších bezpečnostných zložiek môžu od októbra požiadať o jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Zmena zákona v utorok nadobudla účinnosť

Ilustračné foto

Podľa Ministerstva vnútra SR zmeny prispejú k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Novela podľa neho prinesie zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky sa zaviedli aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe.

.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur môže dostať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru v iných bezpečnostných či záchranných zložkách bude do 30. júna 2025 trvať aspoň 20 rokov. Policajt bude následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Dočasný náborový príspevok vo výške 5000 eur môže získať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého prvýkrát prijmú od októbra 2024 do konca roka 2025. Policajt oň bude môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie. V služobnom pomere bude musieť zotrvať päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o príspevok až po získaní profesijného vzdelania.

.

Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len ten príslušník, ktorý je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

“Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí,” uviedol rezort vnútra v materiáli.

Osobný príplatok v Policajnom zbore, Zbore väzenskej a justičnej stráže, Slovenskej informačnej službe, Národnom bezpečnostnom úrade či na finančnej správe bude možné priznať po nástupe do služby. “V súčasnosti je to až po absolvovaní prípravnej štátnej služby a uplynutí skúšobnej lehoty v dočasnej štátnej službe, ktorá môže trvať aj 18 mesiacov,” priblížilo ministerstvo.

Osobný príplatok s prihliadnutím na množstvo a kvalitu plnenia úloh bude možné priznať do výšky 100 percent funkčného platu u príslušníkov v priamom výkone služby a do výšky 70 percent funkčného platu u príslušníkov mimo výkonu. “Toto opatrenie by malo motivovať k službe pre štát na pozíciách, obsadenie ktorých je problematické vzhľadom na konkurenčné ponuky,” dodal rezort.

Začiatkom roka 2025 začne platiť aj druhá časť novely, ktorá príslušníkom ozbrojených zložiek zvýši príspevok na bývanie. Príspevok sa zvýši najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie, v priemere o 200 eur. Závisieť bude výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostanú príspevok do výšky 700 eur mesačne.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:51

Francúzsky premiér Michel Barnier by mal  v dlho očakávanom prejave v parlamente načrtnúť svoje priority. Podľa denníka Le Parisien plánuje daňové opatrenia, ktoré by zvýšili príjmy štátu o 15 až 18 miliárd eur.

10:50

Čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao a americká ministerka obchodu Gina Raimondová budú v blízkej budúcnosti telefonicky diskutovať o obchodných a ekonomických vzťahoch. Oznámila to čínska štátna tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

10:49

Pripravované jadrové projekty na Slovensku sú jasným signálom, že Slovensko aktívne prispieva k riešeniu klimatickej krízy a k zvyšovaniu energetickej nezávislosti Európskej únie. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) na 17. zasadnutí Európskeho jadrového energetického fóra v Prahe.

10:47

Izraelská pozemná ofenzíva na juh Libanonu sa zameria na bašty hnutia Hizballáh v blízkosti spoločnej hranice, ktoré ohrozujú Izrael. Uviedla izraelská armáda. Libanonský premiér k ofenzíve vyhlásil, že Libanon stojí pred jednou z najnáročnejších etáp vo svojich dejinách.

10:41

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange pred výborom pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy povedal, že jeho priznanie v prípade obvinení zo špionáže bol potrebné, pretože právne a politické úsilie na ochranu jeho slobody bolo nedostatočné.

Zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange
Na snímke zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange
10:40

Viacero poľských koaličných politikov kritizovalo účasť prezidenta Andrzeja Dudu na víkendovej narodeninovej oslave bývalého českého prezidenta Miloša Zemana.

10:38

Holandský expremiér Mark Rutte sa stal novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie. Na tomto poste vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných 10 rokov.

10:07

Indická polícia zadržala environmentálneho aktivistu a približne stovku jeho priaznivcov, ktorí po mesiaci ukončili protestný pochod z Himalájí. 

10:06

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie musia zvýšiť výdavky na obranu, vyhlásil holandský expremiér Mark Rutte, ktorý sa ujme postu generálneho tajomníka NATO. Transatlantické väzby v Aliancii musia podľa neho zostať “pevné ako skala”.

Rutte sa ujme funkcie nového generálneho tajomníka NATO
Na budúci generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte (vpravo)
10:05

Jemenskí povstalci húsíovia zaútočili na vojenské zariadenia v izraelskej metropole Tel Aviv a v prístave Eljat na juhu krajiny. Britská námorná agentúra zároveň uviedla, že námorný dron zasiahol civilnú loď pri jemenskom prístavnom meste Hudajdá, ktoré kontrolujú húsíovia. Dron údajne zasiahol balastnú nádrž lode, ktorá sa využíva na úpravu vztlaku. Ide o prvý útok povstalcov na komerčné plavidlo za uplynulé týždne. 

Izraelská armáda pokračuje v útokoch na ciele Hizballáhu na juhu Libanonu
Izraelské ostreľovanie v južnom Libanone, čo je vidieť zo severu Izraela
09:47

Víťazstvo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v parlamentných voľbách vyvolalo hlboké znepokojenie miestnej židovskej komunity. Uviedol to predseda Židovskej náboženskej obce vo Viedni Oskar Deutsch.

09:27

 V koryte rieky Visla južne od Varšavy objavili archeológovia pozostatky plachetnice zo 17. storočia.

09:25

Poslanci začínajú štvrtý rokovací týždeň aktuálnej 19. schôdze Národnej rady SR diskusiou o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní, hlasovanie sa očakáva vo štvrtok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

Bratislava 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Dočasne poverený šéf Slovenskej národnej galérie (SNG) Anton Bittner bol odvolaný z funkcie. Pre TASR to potvrdila Zuzana Dzurdzíková z oddelenia komunikácie SNG. Upozornil na to denník Sme

Slovenská národná galéria
Ilustračné foto

Ministerstvo kultúry SR na začiatku augusta odvolalo z postu riaditeľky SNG Alexandru Kusú. Vedením galérie poverilo krízového manažéra Bittnera.

 

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali