Pripravuje sa český prezident na návrat Fica? Takto sa vyslovil pred českými veľvyslancami

❚❚

Bratislava 30. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR-Barbora Vizváryová)

 

Nie je to tak dávno, čo český prezident Pavel spolu s eurokomisárkou Jourovou varovali pred znepokojivým (predvolebným) vývojom na Slovensku a hrozbou, že sa Slovensko po voľbách môže stať druhým Maďarskom. Najnovšie sa však český prezident nechal počuť, že nech bude výsledok volieb na Slovensku akýkoľvek, bude sa zasadzovať o to, aby nadštandardné priateľstvo medzi oboma štátmi zostalo pevné

ČR: Pavel rokoval s Fialom a Babišom o zahraničnej politike
Na snímke český prezident Petr Pavel

Po viacnásobnej kritike z českej strany (Pavel, Jourová, Lipavský), kde sa dokonca český minister zahraničia vyjadril, že Fica (v prípade návratu za premiérsky stolec), treba veľmi pozorne sledovať, prichádza zo strany českého prezidenta Pavla rétorický obrat. Český prezident sa totižto v utorok počas každoročnej trojdňovej porady prihovoril českým veľvyslancom.

.

V prejave okrem iného zdôraznil, že jedným zo stálych predpokladov bezpečnosti Česka sú bezproblémové vzťahy so susedmi, ktoré označil za najlepšie v moderných českých dejinách. „Ale je dobré si pripomínať, že to nie je samozrejmosť, a nenechať sa ich súčasnou kvalitou ukolísať,” upozornil prezident.

Vyzdvihol najmä vzťahy so Slovenskom, ktoré sa podľa neho nedá v skutočnosti považovať za cudzinu. Pred veľvyslancami pripomenul predčasné parlamentné voľby, ktoré sa v SR uskutočnia na konci septembra. „Parlamentné voľby už o niekoľko týždňov ukážu, akú budúcnosť si Slováci prajú a vyberú. Verím, že nech už bude výsledok akýkoľvek, naše nadštandardné priateľstvo zostane pevné. Osobne sa o to budem naďalej zasadzovať,” zdôraznil český prezident.

.

Z pohľadu veľkosti a sily zostáva pre ČR podľa neho najvýznamnejším európskym partnerom Nemecko, ktoré aktuálne prechádza geopolitickým aj ekonomickým prerodom. Pripomenul, že ČR má záujem na úspešnej modernizácii nemeckého hospodárstva, lebo je s ním spojená aj česká prosperita.

Svoj význam však nestrácajú ani regionálne formáty, upozornil Pavel. „Som rád, že v novembri tu na Pražskom hrade privítam svojich partnerov z krajín Vyšehradskej štvorky. Verím, že z dlhodobého hľadiska má zmysel usilovať sa o to, aby V4 bola verná svojmu zakladateľskému duchu, ktorý bol demokratizačný a proeurópsky,” povedal český prezident.

Ak sa zamyslíme nad chronológiou výrokov vrcholných českých predstaviteľov a zoberieme v úvahu aj stále vysoké preferencie strany Smer, pripojíme k tomu upozornenia Maďarska na „likvidáciu” (aj slovenských) politikov zo strany medzinárodného mainstreamu, ktorí sa stavajú za národné záujmy svojich krajín, dostaneme výslednú rovnicu s vypočítateľným výsledkom.

Vysoká percentuálna pravdepodobnosť na víťazstvo  R. Fica vo voľbách a následné zlepenie povolebnej skladačky v podobe možnej vládnej koalície (ak sa SNS prebije do parlamentu) núti nášho českého suseda už teraz mierniť rétoriku. Česko si určite všimlo aj kroky maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa, ktorý pri návšteve Slovenska osobne navštívil Roberta Fica, čo v prípade opozičného politika susednej krajiny nebýva celkom zvykom a pre budúci politiku v rámci V4 to môže znamenať odklon od „pročeského postoja”. „Vyťahanie slovenského voliča za uši”, ktoré svojimi výrokmi ešte prednedávnom prezentoval „veľký český brat” by mohlo spôsobiť (ak už aj nespôsobilo) obrat v nazeraní na Českú a Maďarskú republiku, keďže už dnes sa medzi Slovákmi začínajú objavovať názory, že tradičnú prvú povolebnú návštevu Prahy treba zrušiť. Napriek tomu, že Slováci majú ťažké tisícročné skúsenosti so spolužitím s Maďarmi, po voľbách by to mohlo byť práve Maďarsko, ktoré  spolu so Slovenskom vytvoria strategické partnerstvo minimálne v štyroch zásadných otázkach- zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu, protiruských sankciách, otázke migrácie a suverénnej zahraničnej politiky.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
16:48

Somálsko obvinilo susednú Etiópiu z dodávok zbraní do svojho severovýchodného regiónu Puntland, ktorý tento rok napriek protestom ústrednej vlády jednostranne vyhlásil, že bude fungovať ako nezávislý štát.

16:32

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už doma pripojili k ruským projektom. Uviedla to v sobotu ich univerzita.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali