Pripravované epidemiologické opatrenia považujú ľudia pôsobiaci v kultúre za diskriminačné

❚❚

Bratislava 18. augusta 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Pripravované epidemiologické opatrenia považujú ľudia podieľajúci sa na tvorbe živej kultúry za diskriminačné. Ide o opatrenia, v rámci ktorých sa neodporúčajú hromadné podujatia. Podľa asociácií a združení nezriaďovanej kultúry na Slovensku trpí oblasť kultúry v súvislosti s pandémiou koronavírusu už niekoľko mesiacov a pripravované opatrenia sa najviac dotknú práve kultúry. V tlačovej správe o tom informovala Kristína Polerecká z Hudobnej Únie Slovenska

Ilustračné foto

Ako ďalej priblížila, Hudobná Únia Slovenska, Asociácia Hudobných Klubov Slovenska, Združenie promotérov a festivalov Slovenska, Asociácia Kultúrnych Inštitúcií Slovenska, BTL Komunikačná asociácia a Klub nezávislých divadiel ADT tiež založili iniciatívu pod názvom #nebudemeticho #nechajtenáspracovať. Cieľom iniciatívy je dosiahnuť zrovnoprávnenie v rámci sociálneho systému a získať plošnú finančnú pomoc pre celý sektor kreatívneho priemyslu.

.

Asociácie a združenia ďalej upozorňujú, že v tejto epidemiologickej situácii nie je možné kultúru naštartovať ihneď ani po čiastočnom uvoľnení opatrení. „Bez reálnej systémovej pomoci utrpí zásadné škody, ktoré budú v konečnom dôsledku pre spoločnosť drahšie ako rýchla systémová pomoc v súčasnosti,“ vysvetlili.

Zároveň nepovažujú zverejnenú pomoc pre nezávislú kultúru vo výške 11 miliónov eur za riešenie. Uchádzať sa o peniaze na rôzne projekty totiž umožní len malému zlomku umelcov. „Ministerstvo kultúry nás ako nezriaďovanú neštátnu kultúrnu obec nechalo už päť mesiacov napospas situácii, napriek viacerým stretnutiam a urgenciám,“ doplnili asociácie a združenia.

.

Konzílium odborníkov navrhlo nové epidemiologické opatrenia, v rámci ktorých sa neporúčajú hromadné podujatia. Kapacita vnútorných podujatí by mala byť 500 osôb a v exteriéri tisíc osôb. Podujatia sa však budú konať do 23:00. Toto opatrenie by malo platiť od septembra do októbra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

14:50

Aj napriek dodatočným clám Európskej únie (EÚ) zostanú čínske elektromobily na európskom trhu konkurencieschopné. A to najmä po tom, ako Brusel v auguste clá znížil.

14:50

Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Priemerný ročný úrok na hypotéky bol v júli tohto roka 4,2 %, kým v eurozóne 3,7 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,7 % a v eurozóne 7,8 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). Najdrahšie úvery sú podľa neho v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie.

14:50

Realitný trh ožíva a ceny nehnuteľností stúpajú. Hodnota Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, v auguste medzimesačne stúpla o 1,3 % a dostala sa na úroveň 2787 eur za meter štvorcový (m2). Informovala o tom Realitná únia SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali