Pripravovaná reforma záchrannej zdravotnej služby môže ohroziť kvalitu zdravotných služieb

❚❚

Partizánske 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 2. októbra 2024 14:22

Pripravovaná reforma záchrannej zdravotnej služby (ZZS) môže ohroziť kvalitu a dostupnosť poskytovaných zdravotných služieb. Tvrdí to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Základná odborová organizácia pri ZZS v Bratislave. Ministerstvo zdravotníctva SR kritizujú, že ich napriek prísľubu neprizvalo k tvorbe reformy. Zástupcovia oboch organizácií to uviedli v stredu na brífingu v Partizánskom

ZMOS Jozef Božik
Na snímke predseda Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik

ZMOS a odborári sa opierajú o informácie od Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof.

.

“Tento zákon, podľa toho, čo je momentálne publikované, hovorí o tom, že sa oslabujú kompetencie lekárov a posilňujú sa kompetencie vodičov – záchranárov a záchranárov ako takých, ktorí nie sú na Slovensku bohužiaľ kontinuálne vzdelávaní,” uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Zároveň poukázal na to, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) napriek prísľubu neprizvala odborného zástupcu ZMOS k pripomienkovaniu reformy, informácie nemá ani spoločnosť urgentnej medicíny. ZMOS ju žiada, aby sa situácia zmenila.

.

“Ak má prísť k tomu, že lekári budú postupne potláčaní v rámci ZZS, vnímame to ako prudké ohrozenie kvality dostupnosti zdravotných služieb,” vyhlásil Božik.

ZMOS podľa neho očakáva, že v každom okresnom meste, kde zanikla všeobecná nemocnica, bude minimálne jedna posádka rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a zdravotná pomoc cez RLP a rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) bude dostupná na celom území Slovenska.

Podpredsedníčka Základnej odborovej organizácie ZZS v Bratislave Zuzana Pukancová i za spoločnosť urgentnej medicíny vyzvala rezort, aby k príprave akýchkoľvek dôležitých materiálov prizval i odbornú spoločnosť.

“Nie sme proti akejkoľvek reforme, ale vždy, keď sa uvádza do procesu väčšia reforma, musí byť aj prechodné obdobie a na to musí nadviazať vzdelávací systém,” podotkla Pukancová.

V ZZS je podľa nej veľmi dôležité, aby sa udržala kvalita aj kontinuálne vzdelávanie a preškoľovanie i záchranárov, nielen lekárov a tú kvalitu musí niekto garantovať.

.

Odborári podľa Pukancovej neodmietajú nápad v podobe záchranárov – špecialistov, nie sú ani proti navýšeniu kompetencií. Problémom môže podľa nich byť znížený počet RLP, kombinácia RLP a RZP a zavádzanie asistentov prepravy do systému ZZS.

Ministerstvo už skôr potvrdilo, že pracuje na reforme ZZS, zmeny by mali byť účinné od začiatku budúceho roka. Priniesť by podľa neho mali dostupnejšiu a adresnejšiu neodkladnú prednemocničnú zdravotnú starostlivosť.

Dolinková reagovala, že zdravie pacientov nebude určite ohrozené. Zákon, ktorý hovorí o reforme ZZS, je podľa nej aktuálne v štádiu vyhodnocovania pripomienok z vnútrorezortného pripomienkového konania a je pripravený, aby išiel do medzirezortného pripomienkového konania. Po vyhodnotení o ňom bude rezort informovať. “Som presvedčená o tom, že materiál je odborne pripravený tak, že reforma bude v záujme zlepšenia dostupnej zdravotnej starostlivosti, vôbec nie ohrozenia zdravia ľudí, a že zároveň naplníme cieľ plánu obnovy, že ju spustíme od polovice roka 2025 do praxe,” vyhlásila Dolinková.

Šéfka rezortu zdravotníctva odmietla, že by v reforme bolo neodborné ustanovenie či činnosť, zákon vzišiel z komisie ZZS. K materiálu sa podľa nej budú môcť vyjadriť všetky relevantné subjekty. Ministerka tvrdí, že ZMOS i Únia miest Slovenska boli prizvaní na rokovanie.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:50

Na juhozápade Japonska v prefektúre Mijazaki uzatvorili v stredu letisko po tom, ako v blízkosti vzletovej dráhy vybuchla americká bomba, pravdepodobne z čias druhej svetovej vojny. V dôsledku uzatvorenia letiska museli zrušiť takmer 90 letov.

13:49

Pápež František v stredu otvoril celosvetovú Biskupskú synodu, ktorá by mala okrem iného načrtnúť budúcnosť katolíckej cirkvi.

11:59

Izraelská armáda podnikla viacero útokov v Pásme Gazy, pri ktorých zahynulo celkovo najmenej 60 Palestínčanov.

11:58

Poľské ministerstvo zahraničných vecí dôrazne odsúdilo iránsky raketový útok na Izrael a v súlade s postojom EÚ podporilo snahy o deeskaláciu napätia na Blízkom východe.

11:55

Pri výbuchu v mobilnom dome na severe Nemecka zahynuli dvaja ľudia, oznámila tamojšia polícia.

11:34

Severná Kórea vypustila na Južnú Kóreu vyše 150 balónov s odpadkami, uviedla juhokórejská armáda. Ide o prvú takúto akciu za posledných desať dní.

KĽDR vypustila na Južnú Kóreu ďalších 150 balónov s odpadkami
Balóny s odpadkami, ktoré podľa juhokórejských médií vypustili zo Severnej Kórey, letia nad Soulom
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali