Šimkovičová reaguje na kritiku: Nie je to namierené proti menšinám

❚❚

Bratislava 17. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 17. októbra 13:15

Ministerstvo kultúry (MK) SR tvrdí, že pripravovaná novela zákona o štátnom jazyku v žiadnom prípade nie je namierená proti menšinám. Legislatívne úpravy neobmedzia používanie jazykov národnostných menšín. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sa v stredu (16. 10.) stretla s Györgym Gyimesim, aby zákon prediskutovali. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie MK SR Petra Bačinská

Martina Šimkovičová
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

“Opäť sme v situácii, keď chce istá časť verejnosti, za výraznej podpory opozície, hrotiť situáciu a vzbudzovať vášne v súvislosti s národnostnou otázkou. Som preto veľmi rada, že György Gyimesi na stretnutí akceptoval naše argumenty a dôvody potreby novelizácie zákona o štátnom jazyku. Je z nich totiž zrejmé, že nejde o žiadny útok na akúkoľvek národnostnú menšinu, ale výhradne o ochranu nášho štátneho jazyka,” uviedla Šimkovičová s tým, že stretnutie zorganizoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

.

Gyimesi si myslí, že ministerstvo kultúry dolaďuje návrh novely, aby sa národnostných menšín negatívne nedotkol. Mal by im, naopak, poskytnúť dostatočnú ochranu pred rozširujúcim sa vplyvom amerikanizmov.

Rezort zdôraznil, že pokuty za porušenie jazykového zákona sa nebudú týkať fyzických osôb. To isté podľa neho platí aj pre dohľad nad dodržiavaním legislatívy.

.

Zámer novelizovať jazykový zákon v stredu kritizovali predstavitelia opozičnej SaS aj predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum Zsolt Simon. Vyhlásili, že návrh je namierený proti maďarskej menšine, a obávajú sa zavedenia pokút pre fyzické osoby.

 


Ministerstvo kultúry SR argumentuje, že potreba zákon novelizovať vyplynula z aplikačnej praxe. Cieľom by malo byť upevnenie postavenia štátneho jazyka či zabezpečenie účinného štátneho dohľadu. Tvrdí, že niektoré ustanovenia zákona boli doteraz opakovane porušované tými istými osobami, čo bolo spôsobené nízkymi sadzbami pokút a obmedzenými kompetenciami orgánu dohľadu.

 

Maďarská aliancia: Ochrana slovenčiny v aktuálnej legislatíve je dostatočná

Ochrana slovenčiny je v súčasnom zákone o štátnom jazyku SR dostatočná, nie je preto dôvod na jej sprísnenie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Maďarskej aliancie, reagujúci na legislatívnu iniciatívu Ministerstva kultúry (MK) SR.

.

“Dominancia štátneho jazyka je právne dostatočne, ba až nadmieru zabezpečená, nevidíme dôvod na sprísnenie ochrany slovenčiny,” vyhlásil predseda Maďarskej aliancie László Gubík.

Avizované zmeny v zákone, zvýrazňujúce aj sprísnenie sankcií, môžu podľa Gubíka spôsobiť návrat napätia v slovensko-maďarskom spolužití z 90. rokov. Chápe snahu brániť národný jazyk voči silnejúcemu vplyvu amerikanizmov, myslí si však, že ministerstvo kultúry by v tomto smere malo skôr motivovať a apelovať na dodržiavanie spisovnej slovenčiny. Vníma tiež vyjadrenia rezortu, že legislatívna úprava nie je namierená voči menšinovým jazykom. “Veríme, že je to tak, zároveň žiadame, aby v tejto otázke ministerstvo konzultovalo so splnomocnencom vlády SR pre národnostné menšiny Ákosom Horonym,” dodal Gubík.

Predstavitelia Maďarskej aliancie sa zhodujú, že ak má prísť k novelizácii jazykového zákona, malo by ísť o modernú zmenu, ktorá nahradí jedným zákonom súčasné dva – o štátnom jazyku a o používaní jazykov národnostných menšín.

“Potrebujeme nový zákon, ktorý bude hovoriť o rovnoprávnom postavení úradných jazykov, teda by aj týmto spôsobom reflektoval používanie jazykov národnostných menšín ako úradných jazykov v obciach s príslušným zastúpením národnostných menšín,” vysvetlil podpredseda Maďarskej aliancie Péter Őry. Príkladom pre Slovensko by mohlo byť podľa neho napríklad Slovinsko a jeho ústava.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:27

Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti. uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s novinármi v rámci summitu EÚ v Bruseli.

14:26

Český premiér Petr Fiala po schôdzke niekoľkých lídrov členských krajín EÚ, ktoré presadzujú prísnejšiu migračnú a azylovú politiku Únie, vyhlásil, že v debate vidí veľký posun a existuje preto nádej, že sa “veci pohnú vpred”. Ocenil tiež účasť predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

14:25

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred štvrtkovým summitom Európskej únie v Bruseli ostro kritizoval tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V statuse zverejnenom na Facebooku ho označil za “viac než desivý.”

14:24

Aukčný dom Sotheby’s bude dražiť obraz, ktorého autorom je humanoidný robot Ai-Da využívajúci umelú inteligenciu (AI). Ide o vôbec prvý prípad predaja takéhoto diela vo veľkom aukčnom dome, informovali v stredu organizátori aukcie.

14:23

Mierová misia Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) je nevyhnutná na ukončenie vojny v regióne. Je potrebné ju posilniť, a nie stiahnuť z bojových zón, ako požaduje Izrael. Vo štvrtok to vyhlásil taliansky minister obrany Guido Crosetto.

14:23

Maďarská polícia minulý týždeň v rámci dopravno-bezpečnostnej akcie iniciovanej sieťou európskych organizácií dopravnej polície Roadpol skontrolovala 53.906 vodičov, z ktorých 2074 počas jazdy telefonovalo a 18 pozeralo filmy.

14:22

Členovia parlamentných výborov Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci a pre rozvoj vo štvrtok v Bruseli predstavili troch finalistov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2024.

14:21

Nemecká bojová loď pôsobiaca v rámci misie mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) vo štvrtok zostrelila pri libanonskom pobreží dron. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na hovorcu nemeckého ministerstva obrany.

13:33

Polícia v Humennom vyšetruje podvod, ktorého sa dopustila doposiaľ nestotožnená osoba vystupujúca ako štatutárny orgán miestneho múzea. V jeho mene podpisovala objednávky, ktorých celková hodnota presiahla 17.300 eur. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, k protiprávnemu konaniu došlo vo februári. “Polícia v Humennom sa prípadom intenzívne zaoberá,” dodala hovorkyňa.

13:32

Na osobné auto spadol počas jazdy medzi obcami Rohožník a Jablonica v okrese Senica odlomený strom. Nikto sa nezranil. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Polícia v tejto súvislosti vyzýva vodičov, ale aj nemotorových účastníkov premávky na opatrnosť v dôsledku avizovaného silného vetra počas najbližších dní.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali