Príprava na najhoršie? Poľská centrálna banka skupuje zlato

❚❚

Bratislava 26.augusta 2024 (HSP/ Euronews/ Foto: Instagram @narodowy.bank.polski)

 

Euronews informuje, že podľa údajov World Gold Council sa Národná banka Poľska (Narodowy Bank Polski, NBP), stala v druhom štvrťroku 2024 spoločne s Indiou najväčším nákupcom zlata medzi svetovými centrálnymi bankami. Prezident NBP Adam Glapinski nedávno prezradil, že centrálna banka bude aj naďalej pokračovať v nákupe zlata a jej cieľom je, aby tento drahý kov tvoril 20 % bankových rezerv

Národná banka Poľska (Narodowy Bank Polski, NBP)
Logo Národnej banky Poľska (Narodowy Bank Polski, NBP)

Národná banka Poľska (NBP) nakúpila približne 19 ton drahého kovu a v druhom štvrťroku 2024 sa tak spolu s Indiou stala najväčším nákupcom zlata medzi svetovými centrálnymi bankami.

.

Prezident NBP Adam Glapinski začiatkom tohto roka tiež uviedol, že centrálna banka plánuje zabezpečiť, aby zlato tvorilo až 20 % jej rezerv. V súčasnosti tvorí zlato približne 14,7 % rezerv NBP.

Grzegorv Dróżdż, trhový analytik finančnej a investičnej spoločnosti Conotoxia, povedal: „Na konci druhého štvrťroka tohto roka poľské zlaté rezervy vzrástli na 377,4 tony. Tempo skupovania zlata, ktoré sa od apríla tohto roka nachádza najmä v Bank of England, predbehlo dokonca aj najväčšie svetové ekonomiky.“

.

V druhom štvrťroku tohto roka cena zlata prekročila rekordnú úroveň 2 500 USD (2 249,26 €) za uncu. To vyvolalo ďalšie špekulácie o tom, či môže byť zlato práve teraz dobrou investíciou a prečo sa centrálne banky v poslednom čase usilujú o posilnenie rezerv tohto drahého kovu.

 

Prečo centrálne banky skupujú viac zlata?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa centrálne banky v poslednom čase viac zásobujú zlatom, je možnosť dostatočne diverzifikovať svoje rezervy na ochranu pred makroekonomickou neistotou a geopolitickými otrasmi.

V súvislosti s hospodárskou a geopolitickou nestabilitou, keď môže dôjsť k výkyvom výmenných kurzov a iných aktív, sa totiž zlato považuje za bezpečné aktívum a zároveň za ochranu pred infláciou.

Relatívne stabilná hodnota zlata počas krízových období, ako aj jeho vlastnosť zabezpečenia krytia proti inflácii sú faktormi, pre ktoré si centrálne banky tento kov vyberajú.

.

Zlato je tiež účinným spôsobom diverzifikácie portfólií centrálnych bánk a považuje sa za vysoko likvidné, bez rizika znehodnotenia. Cena zlata je tiež menej ovplyvnená politickým vplyvom a možno ho použiť ako cenný kolaterál(nástroj na zábezpeku) a politický nástroj.

V niektorých prípadoch môže zlato pomôcť aj tým krajinám, ktoré čelia medzinárodným sankciám, aby sa im vyhli(ako napríklad Rusko). To zase motivuje tieto krajiny, aby nakupovali viac zlata a používali ho na udržanie svojej likvidity v prípade, že iné spôsoby financovania sú zablokované alebo ťažko dostupné.

Centrálne banky nakupujú viac zlata aj preto, aby pomohli svojim krajinám znížiť závislosť od globálne dominantných mien, ako je napríklad americký dolár

Podľa organizácie World Gold Council (medzinárodné obchodné združenie pre zlato) dopyt centrálnych bánk po zlate dosiahol v druhom štvrťroku tohto roka 183 ton. V medziročnom porovnaní išlo o 6 % nárast, ale v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom to je pokles o 39 %.
Čistý nákup v prvom polroku tiež dosiahol 483 ton, čo bolo o 5 % viac ako v rovnakom období minulého roka.

„V druhom štvrťroku 2024 globálny dopyt po zlate bez mimoburzových investícií medziročne klesol o 6 % na 929 ton. Pokles je spôsobený najmä 19 % znížením spotreby šperkov v reakcii na rekordne vysoké ceny tohto kráľovského kovu,“ vysvetlil trhový analytik Grzegorv Dróżdż.

.

„Vrátane mimoburzových investícií sa však celkový dopyt po zlate medziročne zvýšil o 4 % a dosiahol 1 258 ton, čo je najvyššia úroveň od roku 2000. Veľkú časť tohto dopytu vytvorili centrálne banky, ktoré zvýšili svoje nákupy o 6 % , teda o 183 ton, najmä za účelom ochrany a diverzifikácie svojich portfólií,“ povedal.

 

Viaceré banky skupujú zlato

Okrem Národnej banky Poľska a Reserve Bank of India pokračuje vo veľkom nákupe zlata aj Centrálna banka Turecka, ktorá v druhom štvrťroku pridala do svojich rezerv 15 ton. Vďaka tomuto množstvu turecká centrálna banka v tomto roku (doteraz ) nakúpila 45 ton zlata.

Významné množstvo zlata nakúpili v druhom štvrťroku aj centrálne banky Jordánska, Kataru, Ruska, Uzbekistanu, Kirgizska, Iraku a Českej republiky. Na druhej strane Čínska ľudová banka (People’s Bank of China – PBoC) v druhom štvrťroku výrazne spomalila svoj trend nákupu zlata.

V Poľsku sa dopyt po zlate prudko zvýšil v dôsledku pandémie COVID-19 a kvôli prebiehajúcej vojne u susedov na Ukrajine. Viacerí investori sa tiež obávajú, že ruská invázia na Ukrajine sa môže preniesť aj do Poľska, a chcú sa na takýto scenár pripraviť väčšími investíciami do tohto drahého kovu.

V iných častiach sveta ľudí k zlatu viac priťahuje aj pretrvávajúca vysoká inflácia, pričom tento trend prehlbujú aj ďalšie geopolitické šoky – napríklad vojna medzi Ruskom a Ukrajinou ale aj Izraleom a hnutím Hamas v pásme Gazy.

Národná banka Poľska okrem investícií do zlata odhalila, že investuje aj do zahraničných akcií a podnikových dlhopisov pomocou fondov obchodovaných na burze (ETF), čo je ďalší spôsob diverzifikácie jej rezerv.

 

Aké faktory ovplyvňujú trh so zlatom?

Na trh so zlatom vplýva niekoľko faktorov, a to okrem iného pohyb amerického dolára, reálna a očakávaná miera inflácie a dopyt po zlatých šperkoch. Významný vplyv na ceny tohto kovu môžu mať aj nákupy zlata centrálnymi bankami.

Hoci v menšej miere, na ceny môže mať vplyv aj samotná ťažba zlata. Ceny zlata môžu stúpať, ak ťažobné spoločnosti musia vynaložiť väčšie náklady na výrobu, napríklad na hĺbenie baní, alebo ak čelia iným problémom, ako sú napríklad štrajky zamestnancov, environmentálne protesty, neočakávané prírodné pohromy alebo meniace sa klimatické podmienky.

.

V súčasnosti väčšina svetovej produkcie zlata pochádza z Číny, Austrálie, Ruska, Kanady a Spojených štátov.

Dróżdż dodal: „Trh so zlatom, podobne ako mnohé iné trhy, je poháňaný dvoma silami: dopytom a ponukou. V posledných niekoľkých štvrťrokoch sa prejavil najmä nárast dopytu.“

„Okrem toho pokračujúce slabnutie sily dolára môže naznačovať, že zlato by mohlo v najbližšom období prekonať výkonnosť iných kľúčových aktív. Základný scenár spoločnosti Conotoxia predpokladá, že dynamika cien zlata by sa mohla do konca roka spomaliť s možnou korekciou, ale pravdepodobne zostane nad úrovňou 2 500 USD za uncu,“ zakončil.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

Včera 20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

Včera 20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

Včera 20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

Včera 20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Včera 20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

Včera 19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

Včera 19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

Včera 19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali