Príhovor ministra školstva pri príležitosti konca školského roka

Príhovor ministra školstva pri príležitosti konca školského roka

Bratislava 29. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Vážení rodičia, Ctení pedagogickí pracovníci, Milé deti, študentky a študenti,

Tomáš Drucker
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR Tomáš Drucker

Dovoľte mi, aby som sa Vám prihovoril dnešný významný deň, kedy bilancujeme výsledky za uplynulý školský rok a poprial vám pokoj a načerpanie nových síl do toho budúceho.

Reklama

Hneď na úvod sa chcem poďakovať všetkým rodičom a deťom, učiteľom aj školským pracovníkom, že sa nám podarilo úspešne zvládnuť uplynulé mesiace a nastaviť fungovanie školstva tak, aby sme mohli vychovávať generáciu, ktorá bude mať raz šancu konkurovať svojim rovesníkom vo svete.

Svet okolo nás sa dynamicky mení a držať krok s ním nie je jednoduché. Vedomosti a výchova generácie, ktorá raz bude spravovať štát a posúvať ho vo všetkých sférach spoločenského života je výzvou pre každého z nás.

Reklama

Sme v tom všetci spoločne.

Štát, školstvo, každý jeden pedagóg a každý jeden rodič. Všetci vytvárame jedno spoločenstvo, ktoré má pred sebou jediný cieľ. Dať výchovu a vzdelanie každému dieťaťu a vytvoriť mu šancu uplatniť sa v reálnom živote, bez ohľadu v ktorom regióne Slovenska sa narodil a akú školu navštevuje. Pretože úspech každej generácie bude aj úspechom národa v globálnom svete.

Výsledky ukazujú, že máme nadané deti, základnou výzvou je ako podchytíme a rozvinieme ich talent tak, aby boli úspešní a šťastní ľudia, ktorí nájdu sebarealizáciu v tom čo robia.

A preto mi dovoľte každému z vás pri tejto príležitosti podať ruku na spoluprácu.

Pri nástupe na ministerstvo školstva som si dal za cieľ základnú úlohu. Škola, vzdelanie nemôže byť arénou politických zápasov, kde sa bijú ideológie navzájom v neúprosnej kultúrnej vojne. Zastavil som akékoľvek snahy presadzovať dominanciu jednej ideólogie. Škola musí byť laboratóriom zvedavosti a poznatkov a nie ideologických doktrín. A výsledkom celého procesu musí byť slušný vzdelaný človek.

Reklama

Druhý cieľ, ktorý som si stanovil, bolo vnesenie pokoja a odbornosti do slovenského školstva. Pedagógovia, rodičia, ale aj deti boli unavené sústavnými zmenami, ktoré prichádzali s každou novou vládou a s každým novým ministrom. Únava zo zmien bola v rezorte cítiť na každom kroku. Jasne som deklaroval, že neprichádzam so žiadnymi revolučnými nápadmi, ktoré opäť všetko to, čo pripravovali moji predchodcovia, obrátia naruby. Úlohou ministerstva, jeho povinnosťou je dokončiť naštartované projekty tak, aby ste ich spoločne s deťmi a mladými ľuďmi cítili tam, kde to naozaj má význam: v triedach počas vyučovania.

Rovnako chcem zdôrazniť, že mojou ďalšou prioritou bolo a je prehlbovanie bezpečnosti na školách. Naše deti na každom kroku čelia zložitému svetu a novým technológiám, čo sa odráža v ich duševnej pohode aj schopnosti sústrediť sa a dosahovať lepšie výsledky. Toto sú témy, ktoré sú podstatné a ktorým sa budeme naďalej venovať – s cieľom vytvoriť bezpečnejšie a podporné prostredie na školách, kde sa deti môžu sústrediť na svoj rozvoj a dosahovať lepšie výsledky – a nie umelo živeným politickým či mediálnym témam, ktoré do školstva nepatria.

Zároveň chcem upozorniť, že v najbližších rokoch vyvrcholí úsilie o zmenu vzdelávacieho systému na Slovensku, ktorú naša spoločnosť potrebuje ako soľ. Len pár príkladov. Do kurikulárnej reformy sa zapojí ďalších vyše štyristo škôl. Od roku 2025 prejdú materské školy na normatívne financovanie zo štátneho rozpočtu. Zmení sa aj financovanie podporných opatrení, na ktoré doposiaľ Slovensko výrazne využívalo peniaze z európskych fondov. To všetko pred nás kladie nové výzvy s ktorými sa budeme musieť vysporiadať tak, aby to deti nepocítili pri svojej výchove.

Tragické prípady z minulého roka ukazujú, že ochrana duševného zdravia sa stáva nielen rezortnou, ale aj spoločenskou prioritou. Je najvyšší čas, pretože bezpečné a zdravé prostredie je nevyhnutnou podmienkou, aby sa žiaci aj zamestnanci cítili v školách dobre. A je nevyhnutnou podmienkou na to, aby sme dokázali zvýšiť kvalitu vzdelávania a dosahované výsledky.

Spoločnosť, štát, vláda a ministerstvo dlžia zamestnancom v školstve pokoj a stabilitu. Verím, že sa skončilo dlhé obdobie príliš častých zmien a zámerov, ktoré zostali na papieri a nikdy sa ich nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Áno, zmeny sú nevyhnutné, potrebuje ich každý systém s ambíciou zvyšovať kvalitu. Ale prínosom sú iba vtedy, ak sa ich podarí dotiahnuť do úspešného konca.

Reklama

Som pripravený bojovať za to, aby školstvo malo potrebné stabilné financovanie, dôraz na inklúziu a dobré výsledky. Ale potrebuje najmä zmenu kultúry. Takú, aby žiaci na jednej strane a učitelia, či ďalší pracovníci v školstve cítili od štátu skutočnú podporu.

Vážení rodičia, ctení pedagogickí pracovníci, milé deti, len vzdelaný a kultúrny národ má šancu úspešne sa rozvíjať v súčasnom globalizovanom svete. O tom aký budeme, ako sa budeme správať sami voči sebe ako aj voči okolitému svetu, akú kvalitu mu ponúkneme rozhodujeme iba my sami. Je to naša zodpovednosť a naša výzva. Nikto iný ju za nás neurobí, nikto to bremeno nesníme z našich pliec. Poďme to spoločne zmeniť!

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Inflácia v piatich kľúčových spolkových štátoch Nemecka sa v júni spomalila, čo dáva predpoklad, že miernejší rast spotrebiteľských cien by malo zaznamenať aj celé Nemecko. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:04

Dovolenková a s tým spojená motoristická sezóna sa rozbieha. Slováci postupne začínajú cestovať do zahraničia, často autom. Keďže krajiny majú rôzne daňové zákony aj rôznu polohu, ceny palív v nich môžu byť výrazne odlišné a motoristi by s tým mali vopred počítať, upozornil analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

12:03

Izraelská väzenská služba v pondelok prepustila asi 50 palestínskych väzňov zadržiavaných v tzv. bezpečnostnej väzbe. Medzi nimi je aj riaditeľ nemocnice Šifá – najväčšieho nemocničného komplexu v Gaze -, ktorý vo väzbe strávil viac ako sedem mesiacov, informovala v pondelok agentúra AFP.

12:02

Rodina amerického prezidenta Joea Bidena sa v nedeľu stretla v jeho vidieckom sídle Camp Davide neďaleko Washingtonu, aby mu vyjadrila podporu v súboji o Biely dom po jeho nevydarenom štvrtkovom televíznom dueli s vyzývateľom Donaldom Trumpom. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na dvoch nemenovaných Bidenových poradcov.

11:53

Slovenská džudistka Patrícia Tománková a jej kolegovia z 1. JC Pezinok sa stali novými členmi Športového centra polície (ŠCP). Čerstvú majsterku Európy do 18 rokov v kategórii do 44 kg privítal v novom stredisku jeho riaditeľ Juraj Minčík. Spolu s Tománkovou prichádzajú k “policajtom” aj ďalší talentovaní džudisti Samuel Háger, Martin Klobučník a Jozef Tománek mladší.

ŠCP
Na snímke zľava tréner džuda a zástupca Policajného zboru Libor Pulc, predseda Slovenského zväzu Juda Jozef Tománek, džudisti Matej Klobučnik, Patrícia Tománková, Jozef Tománek mladší, Samuel Háger a prezident Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík
11:36

Slovensko by malo viac investovať do sociálnej ochrany rodín s deťmi. Výdavky by mali podporiť najmä pôrodnosť a odvrátiť negatívnu demografiu v štáte. Pozitívny vplyv by to malo aj na ekonomickú a hospodársku situáciu v krajine. V pondelok na to upozornil Inštitút sociálnej demokracie (ISD).

11:36

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyhlásilo vo štvrtok (27. 6.) výzvu z plánu obnovy za 70 miliónov eur. Jej cieľom je rozšíriť kapacity v zariadeniach komunitného typu a v ambulantných zariadeniach. Rezort o tom informoval na svojej webstránke.

11:27

Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona je na hráčov hrdý napriek vypadnutiu v osemfinále ME. “Sokoli” prehrali s Anglickom 1:2 pp, pričom ešte v nadstavení viedli 1:0. Postup medzi najlepšiu osmičku by bol historický úspech a jedno z najväčších prekvapení na turnaji.

Slovákov poslal do vedenia v 25. minúte Ivan Schranz. Brankára Jordana Pickforda prekonal strelou zblízka a zaznamenal tretí gól na podujatí. V druhom polčase mohol v podstate rozhodnúť David Strelec, keď takmer trafil z polovice ihriska odkrytú bránu. Vyrovnávajúci gól nakoniec padol z poslednej akcie zápasu, keď Jude Bellingham predviedol výstavné nožničky. Ďalší presný zásah prišiel hneď na začiatku predĺženia – po štandardnej situácii sa lopta dostala k Harrymu Kaneovi. “Je hrdosť vidieť, keď tím ako náš podá takýto výkon. Môžem len povedať, že pre mňa je veľká hrdosť trénovať ho. Fantastická skupina, jedinečné nasadenie a prístup. Mal som to šťastie, že som sa s týmito chlapcami mohol stretnúť a priniesli mi obrovskú radosť,” povedal na tlačovej konferencii Calzona.

Francesco Calzona
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona
11:11

Podiel nákupov v udržateľných e-shopoch neustále rastie a aktuálne dosahuje 11 % tržieb. Informoval o tom v pondelok nákupný poradca Heureka na základe jeho certifikačného programu Udržateľný e-shop. Po roku fungovania ho získalo už 190 e-shopov.

11:11

Slovenská sporiteľňa (SLSP) po mesiaci opäť znižuje úrokové sadzby hypoték fixovaných na tri a päť rokov. Zmena bude platiť od stredy 3. júla. Ostatné typy hypoték zostávajú bez zmeny, informovala v pondelok banka.

11:11

Americký výrobca lietadiel Boeing spätne odkúpi svojho dodávateľa Spirit Aerosystems za takmer 5 miliárd USD. Navyše, aktivity firmy zamerané na Európu prevezme európsky výrobca Airbus. Rozhodnutie padlo po tom, ako sa Spirit Aerosystems dostal do pozornosti regulačných úradov za kvalitu dodávaných dielov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali