Prigožinova záhada

❚❚

Moskva 27. augusta 2023 (HSP/asiatimes/Foto:TASR/AP-Dmitri Lovetsky)

 

Podľa môjho názoru to nebol Putin; GRU mala prostriedky aj motív, píše Stephen Bryen pre Asia Times

Havária lietadla šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina
Na snímke portrét šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina

Jevgenij Prigožin, vodca ruskej žoldnierskej armády skupiny Wagner, zomrel 23. augusta v troskách jedného zo svojich súkromných lietadiel. (V niektorých prvých správach sa objavili špekulácie, že Prigožin nemusel byť na palube.)

.

Mám tiež silné podozrenie, že lietadlo bolo zostrelené a nepadlo v dôsledku bomby prepašovanej na palube alebo mechanickej nehody. Ale bez ohľadu na to, či išlo o bombu alebo raketu, nepochybujem o tom, že Embraer zostrelili úmyselným atentátom, a nie nejakou mechanickou poruchou.

Domnievam sa, že ruská vojenská spravodajská služba GRU mala prostriedky a motív konať s Putinovým predchádzajúcim súhlasom alebo bez neho.

.

Pochybujem, že ruský prezident Vladimír Putin nariadil veľkolepú vraždu svojho spojenca, ktorý sa zmenil na vyzývateľ.  Hlavným dôvodom je, že Putin uzavrel dohodu s Prigožinom a jeho spojencom v Bielorusku Lukašenkom. Táto dohoda chránila Prigožina.  Hoci Prigožin bezpochyby porušil podmienky dohody, nemyslím si, že by Putin urobil taký drastický krok najmä kvôli svojmu dlhoročnému priateľstvu s Prigožinom a kvôli jeho sľubom.

Ako som povedal počas vystúpenia na webinári Jewish Policy Center 24. augusta, na záberoch vraku súkromného lietadla sa zdajú byť viditeľné diery po šrapneloch na zvyškoch jedného krídla. V lietadle by sa šrapnel z výbuchu nenašiel. Získali by ste ho z protilietadlových striel.

CIA od mojej prezentácie tvrdí, že išlo o bombu, nie o raketu, pričom pravdepodobne vychádza z toho, čo ukazujú satelity.  Ale zachytiť strelu protivzdušnej obrany nie je také jednoduché.

Lietadlo letelo vo výške 28 000 stôp a stále stúpalo. Z oblohy 100 míľ severozápadne od Moskvy by ho dokázali zostreliť len niektoré rakety zem-vzduch, ako napríklad rakety ruského systému BUK, nehovoriac o stíhacích lietadlách. Pravidelná ruská armáda disponuje systémami protivzdušnej obrany v oblasti havárie. Má ich aj GRU.

Moja špekulácia je, že GRU – Hlavné riaditeľstvo Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie – chcelo od Wagnera prevziať kontrolu. Žoldnierska skupina, ktorá v mene Kremľa pôsobí v Afrike a Sýrii, prevzala vedenie od pravidelnej armády v deväťmesačnej bitke o Bachmut na východe Ukrajiny. Hoci Wagner stratil mnoho zo svojho údajného maximálneho počtu 50 000 vojakov, nakoniec zahnal späť väčšie ukrajinské sily.

.

Prigožin a Wagner uviedli do rozpakov a podkopali regulárnu armádu a Putina krátkou vzburou a neúspešným pochodom na Moskvu v júni. Následne Putin výmenou za to, že Prigožinovi a Wagnerovcom dal na výber, či sa zlúčia s armádou, alebo sa presunú do Bieloruska, prisľúbil, že bude Prigožina chrániť.

Obaja vyrastali v tej istej leningradskej (teraz opäť petrohradskej) štvrti. Dvojica predtým spolupracovala a Prigožin, ktorý bol kedysi roky väznený ako zlodej, využíval cateringové impérium ako platformu pre súkromnú armádu užitočnú pre Putina.

Bývalý americký prezident Bill Clinton poznamenal, že Putin plní svoje sľuby. Ak sľúbil, že bude Prigožina chrániť, pravdepodobne sa o to aj pokúsil.

V čase havárie lietadla bol Putin v Kursku, kde oslavoval 80. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v bitke počas druhej svetovej vojny. Bol odvezený späť do Moskvy a okrem toho na druhý deň vyjadril sústrasť obetiam havárie.  Kremeľ dôrazne poprel, že by bol do havárie lietadla zapojený.

GRU je oveľa silnejšia ako FSB – Federálna bezpečnostná služba, nástupkyňa spravodajskej služby/tajnej polície KGB. Nie je ako americká Obranná spravodajská služba, ktorá má predovšetkým analytický charakter. GRU je analytická a operatívna. Jej špeciálne jednotky sú veľké.

.

Likvidácia Prigožina spolu s jeho číslom dva, Dmitrijom Utkinom, bývalým dôstojníkom ruskej armády a skutočným zakladajúcim vodcom Wagnera, pomáha obnoviť Putinov imidž, ktorý bol pošpinený vzburou žoldnierov. Ak je však pravda, že to nebol on, kto to nariadil, musí si kryť chrbát.

Tu je najnovšia správa o Putinovi z denníka Washington Post pod titulkom, ktorý čiastočne znie: “Putin vzdáva hold Prigožinovi”:

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prvom vystúpení po havárii lietadla, ktorého zoznam cestujúcich obsahoval aj Prigožinovo meno, pochválil Jevgenija Prigožina, šéfa žoldnierskej skupiny Wagner. Putin v televíznych komentároch povedal, že Prigožin bol “talentovaný človek”, ktorý “urobil vážne chyby”. Výslovne však nepotvrdil Prigožinovu smrť a uviedol, že prebieha “predbežné vyšetrovanie” havárie vrátane forenznej analýzy tiel.

Záver: Stále si myslím, že to bola strela. Všetci sa zhodujú, že to bol atentát. Ja si stojím za svojím tvrdením, že to nebol Putin.

 

Medzitým…

Medzitým sa vojna proti Ukrajine môže nakloniť v prospech Ruska. Ruská armáda vycvičila 250 000 až 350 000 záložníkov. Teraz má na Ukrajine približne 100 000 vojakov a keďže očakávaná jarno-letná ofenzíva Kyjeva zrejme zlyhala, nemyslím si, že Moskva tam potrebuje Wagnerových žoldnierov.

Boje stáli Ukrajinu obrovské množstvo vojakov a vybavenia vrátane západnej techniky. Myslím si, že vojna je pre Ukrajinu čoraz ťažšia. Čím dlhšie budú trvať rokovania o urovnaní, tým viac územia Rusko zaberie. Verím, že k rokovaniam dôjde čoskoro.

Napätie medzi Poľskom a Bieloruskom sa môže znížiť, keď Wagnerove jednotky zrejme opustia Bielorusko. Poľské jednotky sú oveľa lepšie ako bieloruské. Okrem toho Poliaci majú svoje vlastné ambície, buďme úprimní. Ak sa z nejakého dôvodu zrúti ukrajinská vláda, nečudoval by som sa, keby Poľsko zabralo Ukrajine Ľvovskú oblasť – a Rusi by s tým veľa neurobili. uzatvára Stephen Bryen.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali