Prigožin odchádza do exilu, ale zanechal za sebou plechovku červov

❚❚

Moskva 29. júna 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:TASR/AP-Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin)

 

V pondelok večer sa ruský prezident Vladimir Putin po druhýkrát obrátil na národ so zámerom zatiahnuť oponu nad pokusom o štátny prevrat, ktorý 23. a 24. júna uskutočnil “zakladateľ” Wagnera Jevgenij Prigožin. Bol to typický sebakritický prejav – možno zaslúžený, konštatuje významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar 

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Prejav mal štyri hlavné prvky. Po prvé, Putin si hneď na začiatku všimol “zdržanlivosť, súdržnosť a vlastenectvo”, ktoré preukázal ruský ľud, jeho “občiansku solidaritu a “vysokú konsolidáciu” a jeho “pevnú líniu… (v) zaujatí jednoznačného postoja podpory ústavného poriadku”.

.

Putin dôrazne poprel západný naratív, podľa ktorého pokus o prevrat ukázal trhliny v dome, ktorý vybudoval od svojho nástupu k moci v roku 2000. Francúzsky prezident Emmanuel Macron primiešal soľ do rany slovami, že vývoj odhalil “trhlinu” existujúcu “v ruskom tábore, krehkosť jeho armády aj jeho pomocných síl, ako je napríklad skupina Wagner”.

Po druhé, Putin zdôraznil, že ruské vedenie konalo rýchlo, rozhodne a efektívne – “všetky potrebné rozhodnutia na neutralizáciu vzniknutej hrozby a ochranu ústavného systému, života a bezpečnosti našich občanov boli prijaté okamžite, od samého začiatku udalostí”.

.

Po tretie, Putin ďalej ostro odsúdil “osnovateľov vzbury” ako ľudí plných zloby a zlých úmyslov. Ich politickú agendu ako takú však obišiel. Pri štátnom prevrate ide predsa o uzurpáciu politickej moci. Pravdepodobne ide o príliš citlivú tému na to, aby sa dostala na verejnosť.

Putin sa však tejto témy dotkol len okrajovo prostredníctvom záhadnej domnienky, že ak by sa pokus o prevrat podaril, profitovali by z neho “nepriatelia Ruska – neonacisti v Kyjeve, ich západní patróni a ďalší národní zradcovia”, “ale prepočítali sa”.

Putin sa bližšie nevyjadril k zahraničnej účasti na Prigožinovom pokuse o prevrat. Treba si však pozorne všimnúť skutočnosť, že ho vôbec po druhý raz spomenul, najmä to, že sa vonkajšie sily “prepočítali”.

Zaujímavé je, že keď sa na to v rozhovore pre RT pýtali ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, tiež pararelne a dosť záhadne odpovedal: “Pracujem na ministerstve, ktoré sa nezaoberá zhromažďovaním dôkazov o spáchaní nezákonných činov, ale máme takéto agentúry a ubezpečujem vás, že sa tým už zaoberajú.”

Lavrov sa však vyjadril k medializovaným informáciám, že Washington uvažuje o zrušení existujúcich sankcií voči Wagnerovej PMC. “Nemyslím si, že ide o zmenu prístupu zo strany USA. Je to len ďalšie potvrdenie toho, že prístup USA závisí od toho, čo USA potrebujú od určitého zahraničného aktéra v tejto konkrétnej fáze, či už na medzinárodnej scéne vo všeobecnosti, alebo v nejakej konkrétnej krajine,” povedal Lavrov. Lavrov pripomenul, že americké spravodajské služby počítali s úspechom prevratu 24. júna.

.

Po štvrté, Putin vysvetlil dôvody svojho rozhodnutia rozlíšiť “väčšinu vojakov a veliteľov skupiny Wagner, ktorí sú zároveň ruskými vlastencami, lojálnymi voči svojmu ľudu a štátu”. Putin vyjadril “vďačnosť” za správne rozhodnutie, ktoré prijali, “aby sa nezapojili do bratovražedného krviprelievania a zastavili sa pred dosiahnutím bodu, z ktorého niet návratu”. Potom im ponúkol možnosti podpísať zmluvu s ministerstvom obrany alebo iným orgánom činným v trestnom konaní či bezpečnostnou agentúrou alebo sa “vrátiť domov” – či dokonca odísť do Bieloruska.

Pre ruskú verejnosť to bola asi najočakávanejšia časť Putinovho prejavu. Putin povedal: “Svoj sľub dodržím. Opakujem, každý sa môže rozhodnúť sám, ale verím, že sa rozhodnú ruskí vojaci, ktorí si uvedomujú, že urobili tragickú chybu.”   

Podobne ako vo svojom prvom sobotňajšom prejave Putin Prigožina menovite nespomenul. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v pondelok prezradil, že trestné konanie proti Prigožinovi bude zastavené.

Vyplýva z toho teda, že Putin schválil všeobecnú amnestiu pre osoby zapojené do pokusu o prevrat a prakticky udelil Prigožinovi a jeho stúpencom “bezpečný priechod” do Bieloruska ako protislužbu za vzdanie sa pokusu o prevrat, pričom zároveň vyslovil láskavú ponuku na včasné začlenenie bojovníkov z Vágnerovej skupiny do ruských štátnych orgánov alebo armády. Ruská verejnosť to prijme.

Putin, ktorý citlivo vníma domácu verejnú mienku, zjavne starostlivo zvážil, že okolo Wagnerových bojovníkov panuje kult slávy pre ich odvahu, hrdinstvo, vlastenectvo a lojalitu. Sága o oslobodení Bachmutu, dlhotrvajúca opotrebovacia vojna trvajúca niekoľko mesiacov, vydlabala ukrajinskú armádu a stala sa rozhodujúcim momentom vojny. Zapísala sa do ruskej psychiky.

.

Rovnako sa značná časť ruskej verejnosti stotožňuje s myšlienkovým pochodom, ktorý v posledných mesiacoch zaznieva na verejnosti – a to nielen z radov Wagnera -, že Kremeľ vojnu preťahuje. Kremeľ sa zjavne rozhodol, že je rozumné nestíhať Prigožina za poburovanie.

 

Plechovka červov

Ubezpečenie, ktoré Putin verejne predniesol v pondelok večer, by Prigožina upokojilo. V každom prípade v utorok ráno odletel z Ruska svojím súkromným lietadlom a o 11.30 hod. pristál v Minsku.

Teraz prichádza nový zvrat v príbehu. V utorok o 15.00 moskovského času Putin predniesol ďalší prejav na stretnutí v Kremli s vojenským personálom, aby zrejme vyjadril “vďaku” tým, ktorí boli v osudné dni pokusu o prevrat v službe.

Putin vybrané publikum ubezpečil, že “bude urobené všetko pre podporu rodín našich padlých kamarátov” atď.  Potom Putin svoj prejav ukončil náhlou odbočkou k jednému z najlepšie strážených verejných tajomstiev Ruska – a to, že spoločnosť Wagner je potomkom ruského štátu.

Povedal, že “tí, ktorí slúžili a pracovali pre túto spoločnosť Wagner, boli v Rusku rešpektovaní. Zároveň by som chcel zdôrazniť, a chcem, aby si to všetci uvedomili, že všetky finančné prostriedky, ktoré skupina Wagner dostala, pochádzali od štátu. Všetky finančné prostriedky dostala od nás, od ministerstva obrany, zo štátneho rozpočtu.

“Len v období od mája 2022 do mája 2023 dostala skupina Wagner Group od štátu približne 1 miliardu dolárov na výplatu vojenských platov a odmien… Ale zatiaľ čo štát pokryl všetky finančné potreby skupiny Wagner Group, vlastník spoločnosti Concord dostal od štátu, alebo lepšie povedané zarobil, 940 miliónov dolárov prostredníctvom spoločnosti Voentorg ako dodávateľa armádnych potravín a jedální. Štát pokryl všetky jej finančné potreby, zatiaľ čo časť skupiny – mám na mysli Concord – zarobila 940 miliónov dolárov, a to naraz. Pevne dúfam, že pri tom nikto nič neukradol alebo aspoň veľa neukradol. Je samozrejmé, že sa na to všetko pozrieme.”

To by bolo pre Prigožina v Bielorusku nepríjemné prekvapenie – ruské orgány ho preverujú na základe obvinení z finančných nezrovnalostí jeho firemného obchodného domu!

Prigožina to zasiahne tam, kde to bolí, pretože jeho matka Violetta Prigožina bola uvedená ako majiteľka spoločnosti Concord Catering. Je možné, že pod drobnohľad sa môže dostať aj rozsiahle podnikateľské impérium, ktoré oligarcha vybudoval vďaka štátnej záštite – Concord Management and Consulting (stavebníctvo a developerstvo), LLC Megaline ( ktorá v roku 2016 prehltla väčšinu kapitálových stavebných zákaziek pre ruskú armádu) a pod.

.

Nebude to prvýkrát, čo Kremeľ potrestá zblúdilého oligarchu, ktorý zablúdil do žraločích vôd ruskej politiky. Prigožin by mal vedieť, že v najbližších mesiacoch – a možno aj do konca života – bude musieť urobiť niekoľko dôležitých rozhodnutí.

Samozrejme, Prigožinove budúce kroky budú ostro sledovať nielen v Moskve, ale aj v západných metropolách, ktoré zďaleka nie sú presvedčené, že v súvislosti s dramatickými udalosťami bolo povedané posledné slovo.

Na tomto špinavom pozadí sa vynára veľká otázka: Nebol Prigožinov pokus o štátny prevrat do značnej miery krízou, ktorá čakala na svoju príležitosť a ktorú západné/ukrajinské tajné služby využili? Podstata veci spočíva v tom, že podvody nasledujú ruských oligarchov ako ich tiene a Prigožin nie je výnimkou. Ruské orgány si od tejto hanebnej skutočnosti nemôžu umyť ruky.

Po vytvorení spoločnosti Wagner ako firmy súkromných vojenských dodávateľov – podobne ako Aegis, britská súkromná bezpečnostná a súkromná vojenská spoločnosť, alebo Academi, ktorá intenzívne spolupracuje s americkou armádou, ako aj so CIA – totiž ruský obranný a bezpečnostný establišment jednoducho odovzdal svoje nemluvňa mocnému oligarchovi, aby na ňom zbohatol (a možno sa o časť koristi podelil so svojimi mentormi), ktorého skutočná odbornosť spočíva v podnikaní v oblasti gastronómie, stavebníctva a výstavby nehnuteľností!

Na porovnanie, Aegis viedol bývalý dôstojník britskej armády, zatiaľ čo zakladateľom Academi (predtým Blackwater), pravdepodobne najznámejšej zo všetkých súkromných vojenských spoločností v Amerike, je bývalý dôstojník Navy SEAL.

.

Keď sa zmluvy v oblasti národnej bezpečnosti a obrany zapletú do špinavostí a korupčného kapitalizmu, je to znak úpadku. Ak USA už nevyhrávajú svoje hybridné vojny – či už v Afganistane alebo Iraku, v Karibiku alebo v Afrike – základným problémom je korupcia s hlavou hydry, ktorá rozprestiera svoje chápadlá naprieč vládnucou elitou až po Pentagon, Kongres a Biely dom. Teraz môžeme donekonečna argumentovať, že takýto neduh je endemický pre kapitalizmus atď., ale to nie je ani tu, ani tam.

Wagner sa pod Prigožinovým vedením nevyhnutne uberal rovnakou cestou ako súkromní vojenskí dodávatelia USA – o ktorých otvorene píše vo svojej knihe Permanent Record známy whistleblower Edward Snowden, ktorý žije v Moskve. Prigožinovo dedičstvo preto zhodou okolností dáva Kremľu pádny dôvod na vyčistenie Augiášovho chlieva. Či sa tak stane alebo nie, ukáže čas.

 

Viac sa dočítate

Prvé fázy ukrajinskej protiofenzívy nesplnili očakávania

.

Bloomberg: Neočakávajte, že Ukrajina zachráni demokraciu

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali