Prievidza o skupinovú fázu s Fehérvárom, Jašš:”Cieľ je postup”

❚❚

Prievidza 23. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Po siedmich rokoch sa basketbalisti BC Prievidza vracajú do Európskeho pohára FIBA. V tomto prípade majú pred sebou kvalifikačný dvojzápas, ktorý rozhodne o ich účasti alebo neúčasti v skupinovej fáze. Čeliť budú maďarskej Albe Fehérvár, najskôr doma v utorok 24. septembra o 19.00 h

Marek Jašš
Na snímke v popredí Marek Jašš (BC Prievidza)

Od poslednej účasti v tejto súťaži ubehlo niekoľko sezón, Prievidžania hrali neskôr len Alpsko-jadranský pohár. Po zisku bronzu sa rozhodli vrátiť do pohárovej Európy. “V tíme je veľmi dobrá atmosféra, nevieme sa dočkať prvého európskeho pohára po dlhých rokoch. Najviac sa tešíme na plnú halu a neskutočnú atmosféru, ktorú naši skvelí fanúšikovia spravia. Verím, že nás vyburcujú, aby sme odovzdali všetko, čo je v našich silách,” povedal pre TASR tréner Prievidze Saša Jankovič.

.

Jediným pamätníkom na aktuálnej súpiske tímu je 34-ročný krídelník Marek Jašš: “Pamätám si to veľmi dobre, bola to skvelá skúsenosť, keď sme s tímom dokázali tak ďaleko postúpiť. Hrali sme proti silným súperom, každé víťazstvo nám dalo obrovskú dávku sebavedomia. Tie stretnutia nás stmelili ako tím a ukázali, že máme kvalitu hrať aj na takejto úrovni. Určite by sme radi zopakovali podobný úspech aj teraz. Je to skvelé byť v Európskom pohári FIBA, najmä s Prievidzou, ktorá má v basketbale dlhú tradíciu. Súťaže na tejto úrovni prinášajú iný druh motivácie a výzvy. Je to pre nás taká príležitosť ukázať sa, čo vieme a čo v nás je na medzinárodnej scéne a zmerať si sily s kvalitnými súpermi.”

Pri poslednej účasti v tejto súťaži sa tím z hornej Nitry dokázal dostať do druhej fázy, kde už však bola konkurencia prisilná. Teraz prichádza tento kvalifikačný dvojzápas v čase, keď má družstvo zdravotné starosti a prvom kole nového ročníka Tipos SBL zaznamenal prehru. “Týždeň pred ligou sa nám v prípravnom zápase zranili traja zahraniční hráči. Niektorí sa uzdravili, niektorí, bohužiaľ, nie. Prišiel nový hráč, čo najrýchlejšie sme sa ho snažili zapracovať do nášho systému. Celkom divoký týždeň, ale to patrí k športu, takže sa s tým musíme popasovať najlepšie ako vieme. Zápas s Interom nám ukázal, že ak nenastúpime so správnou tímovou energiou a nasadením, tak budeme mať problém s hocijakým mužstvom. Verím, že nás po výbornej príprave táto prehra zobudí a vrátime sa naspäť k základným veciam, ktoré nám predtým prinášali dobré výsledky,” vyhlásil prievidzský kouč.

.

 

Odhodlanie v kolektíve

Skúsený kolektív je odhodlaný vstúpiť do kvalifikačného dvojzápasu víťazne a vytvoriť si zároveň dobrú východiskovú pozíciu pred piatkovou odvetou. “Myslím si, že tím je pripravený. Počas prípravy sme pracovali tvrdo a vieme, čo nás čaká. Máme skúsených hráčov, čo už hrali na takejto úrovni, no aj zvyšok tímu je určite odhodlaný ukázať, čo v nich je. Kvalifikácia je dôležitá, každý zápas rozhoduje. Ideme do toho s cieľom postúpiť a odohrať minimálne pár ďalších zápasov,” vyjadril sa Jašš.

Prievidza bude čeliť semifinalistovi maďarskej ligy a pravidelnému účastníkovi EP FIBA. “Alba je veľmi silné a kvalitné družstvo, ktorého každoročným cieľom je byť majster v domácej súťaži. Má niekoľko maďarských reprezentantov a veľmi kvalitných legionárov,” prezradil Jankovič, ktorého doplnil Jašš: “Majú silný káder a technicky veľmi dobre vybavených hráčov. Hrajú agresívny basketbal určite to nebude jednoduché. Verím, že s dobrou prípravou a správnym prístupom dokážeme byť konkurencieschopní a vybojovať postup.”

V oboch kvalifikačných zápasoch sa očakáva zaplnená hala, čo by ešte viac mohlo pozdvihnúť úroveň diania na palubovke. “Fanúšikovia v Prievidzi sú známy tým, že vedia vytvoriť úžasnú podporu a atmosféru. To nás vždy dokáže nabudiť, teším sa, že si opäť zahráme pred domácim publikom takúto súťaž. Dúfam, že ich nesklameme,” zaželal si krídelník BC. Víťaz si zahrá v F-skupine proti estónskemu Kalev/Cramo, bulharskému Rilski Sportist a francúzskemu ESSM Le Portel. “Možno je Alba na papieri favorit, ale toto bude musieť ukázať na ihrisku. Pre takéto zápasy každý z nás žije a teraz je čas ukázať Európe, kto je Prievidza a čoho sme ako tím schopní,” dodal Jankovič.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:08

Príbuzní rukojemníkov zadržiavaných už takmer rok v palestínskom Pásme Gazy odmietajú tvrdenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že nažive ich je stále okolo 50. Podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, žije už len 30 až 35 rukojemníkov. 

13:05

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí odsúdil “deštruktívny plán Izraela” a vyhlásil, že útoky, ktoré podniká majú znaky vyhladzovacej vojny. Uviedol tak krátko po leteckých útokoch izraelskej armády, ktorá zasiahla 300 cieľov hnutia Hizballáh po celom Libanone.

13:02

Francúzsky premiér Michel Barnier  vyhlásil, že jeho vláda “bude republikánska, progresívna a európska”. Vyzval tiež svojich ministrov, aby boli “bezúhonní a skromní” a konali v duchu jeho hesla “viac konať než komunikovať”. Podľa televízie BFM to Barnier vyhlásil na pracovných raňajkách, na ktorých sa členovia vlády zišli ešte pred oficiálnym prevzatím svojich ministerstiev.

 

13:00

Prijatie Globálneho digitálneho paktu je významným krokom vpred a zabezpečuje, aby technológie slúžili ľudstvu ako pozitívny nástroj. Stalo sa tak na Samite pre budúcnosť na okraji 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorého sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ivan Ivančin.

12:48

Opatrenia z konsolidačného balíka môžu spôsobiť úpadok podnikateľského prostredia, stagnáciu stavebníctva či neistotu a predražovanie bytovej výstavby. Upozornil na to Zväz stavebných podnikateľov Slovenska s tým, že si uvedomuje nevyhnutnosť konsolidácie, no podstatne viac škrtov by očakával vo výdavkoch štátu. Vládu vyzval, aby konsolidačné opatrenia a ich dosah na bytovú výstavbu prehodnotila.

12:46

Cena kávy je najvyššia za posledných 13 rokov, pričom Arabica zatiaľ v tomto roku rástla o 40 % a Robusta o viac ako 90 %. Dôvodom rastu cien sú negatívne vplyvy počasia a zavádzanie nových nariadení Európskej únie.

12:44

Zamestnávatelia z oblasti cestovného ruchu odmietajú zavedenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na úrovni 23 %. Návrh bude mať likvidačné dosahy a spôsobí pokles v ročných tržbách na úrovni 270 miliónov eur. Žiadajú preto prehodnotenie zo strany Ministerstva financií SR.

12:42

Absolventi stredných a vysokých škôl si môžu vyberať aktuálne z viac ako 4600 pracovných ponúk. Najviac ponúk je v Bratislavskom kraji, naopak, najmenej pracovných príležitostí ponúka Prešovský kraj. 

12:41

Najmenej 31 civilistov zahynulo a 256 utrpelo zranenia od 5. septembra pri ukrajinskej ofenzíve v ruskej Kurskej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

12:39

Vo vojnou zmietanom Sudáne sa naďalej šíri epidémia cholery, ktorou sa v priebehu uplynulých dvoch mesiacov nakazilo približne 13.000 ľudí a 388 jej podľahlo. Krajinu v súčasnosti sužuje viacero kríz. Občianska vojna medzi armádou a polovojenskými skupinami trvá už 17 mesiacov a začiatkom augusta vo viacerých oblastiach krajiny vyhlásili hladomor. 

12:38

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri náhlom vzplanutí vo výrobnom závode maďarskej farmaceutickej spoločnosti Egis na ulici Keresztúri út v X. budapeštianskom obvode.

12:37

Obvodný súd pre Prahu 1 odsúdil dvoch bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorí sa v 80. rokoch snažili rozložiť rockovú kapelu Pražský výběr. Dostali podmienky a peňažné tresty. Podľa zakladateľa skupiny Michaela Kocába to nezodpovedá miere zavinenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali