“Prielom pri Rabotine”: Západ oslavuje víťazstvo Ukrajiny

❚❚

Moskva 1. septembra 2023 (HSP/Foto:AP/Libkos)

 

Takže “letná protiofenzíva”, ktorá bola predtým “jarnou” ofenzívou, sa plynule zmenila na “jesennú” ofenzívu. Na posúdenie jej “úspechu” stačí pripomenúť ciele, ktoré si vytýčili v Kyjeve a vo Washingtone, píše Vladimir Kornilov pre Ria Novosti

ukrajinskí vojaci Bachmut protiofenzíva
Ukrajinskí vojaci 28. brigády odpaľujú raketový systém na ruské pozície na frontovej línii neďaleko Bachmutu na Ukrajine

Napríklad Vladimír Zelenskyj vyhlásil, že má v úmysle stráviť letné prázdniny 2023 na Kryme. A hovoriaca hlava všetkých západných televíznych kanálov, americký generál vo výslužbe Ben Hodges, ktorý komentoval situáciu na fronte dňom i nocou, až do jari tohto roku neustále opakoval, že “Krym bude oslobodený do konca leta 2023”. Teraz sa leto skončilo a západné médiá teraz bravúrne trúbia: “Úspechy Ukrajiny na južnom fronte môžu otvoriť cestu na Krym.” Inými slovami, počas letných prázdnin sa zjavne niečo nepodarilo.

.

Najzábavnejšie je sledovať, ako tie isté hovoriace hlavy teraz nahnevane útočia na tých, ktorí kladú nepríjemné otázky o tom, kde sú tie sľubované “peremogy”. Michail Podoljak, poradca kancelárie ukrajinského prezidenta, nedávno týchto kritikov obvinil z “infantilnosti” a odporučil im, aby “menej pozerali Ramba”. Akoby to nebol sám Podoljak, kto 28. novembra minulého roka sľúbil celej Ukrajine, že “o šesť mesiacov” bude na “svojom obľúbenom mieste na nábreží Jalty”. Dokonca pridal aj slovo “záruka”. A teraz tých, ktorí si spomínajú na jeho vlastné “záruky”, nazýva “infantilnými”!

Pre západné publikum hrá približne rovnakú úlohu bývalý šéf CIA David Petraeus. Teraz vyzýva komentátorov, aby “zmiernili svoj pesimizmus”, a čuduje sa ich očakávaniam rýchlych víťazstiev. Akoby to nebol sám Petraeus, kto deň pred začiatkom povestnej “ukrajinskej protiofenzívy” presviedčal západné publikum, že “všetko sa vyrieši do 72 – 96 hodín”. Inými slovami, tí istí ľudia, ktorí dali Ukrajincom a západným mešťanom nerealistické očakávania “rýchleho víťazstva nad Ruskom”, teraz obviňujú svoje publikum, že má tieto očakávania!

.

Tí istí experti pravidelne vymýšľajú aktuálne “víťazstvá”. Teraz sú všetky západné médiá plné článkov a príbehov o “oslobodení strategicky dôležitej dediny Rabotino”, kde ani v najlepších predvojnových rokoch nežilo viac ako 500 ľudí. Maxim Tucker, interný provokatér denníka The Times, radostne píše: “Nad Rabotínom opäť zaviala ukrajinská vlajka”. A hneď informuje, že sa tým otvára cesta do Melitopolu. Najzaujímavejšie je, že ten istý autor v tých istých novinách len mesiac pred týmto článkom rovnakými slovami informoval, že “Ukrajina oslobodila dedinu Staromajorskoje” a to vraj “otvorilo cestu na Mariupol”. A aspoň jeden z čitateľov týchto novín by sa mal opýtať, ako to bolo s tou “ofenzívou na Mariupol”.

Ďalší propagandista Ukrajiny, francúzsky spevák Majdanu Bernard-Henri Lévy, ktorý sa prezentuje ako znalec oblasti (veď bol raz kedysi v Gulajpole!), informuje svojich poslucháčov, že “oslobodenie Rabotina” znamená, že “a) prešli (Ukrajinci) ruskými mínovými poľami, b) cesta na Melitopol je otvorená”. A vôbec nevadí, že z Rabotina do Melitopolu je to vyše 70 kilometrov a Ukrajina netuší, ako sa dostať k opevnenému Tokmaku, ktorý je 20 kilometrov od aktuálneho frontu a ku ktorému aj podľa Juliana Repkeho, ďalšieho rusofóbneho propagandistu z nemeckého Bildu, “vedie ešte päť obranných línií”. Repke však na rozdiel od Leviho nebol v Gulajpole – ako by mohol poznať pravdu!

Nebudeme tu rozoberať skutočnú situáciu na fronte a otázku, ktoré štvrte Rabotína sú pod koho kontrolou – to prenecháme zostavovateľom denných správ. Ale aj keby sme predpokladali, že západná propaganda neklame (už to je smiešne, však?), stačí si pripomenúť, čo písala o ruských obranných líniách na začiatku “jarno-letno-jesennej protiofenzívy Ukrajiny”.

Spomínam si, že v júni sa po západných médiách a sociálnych sieťach šírili podrobné satelitné snímky ruských opevnení v tejto oblasti, ktoré zverejnil denník The New York Times. Prečo si ich teraz nepozrú všetci tí, ktorí kričia, že ukrajinské ozbrojené sily prešli cez ruské mínové polia, prekonali “dračie zuby” a “prerazili prvú, a teda hlavnú líniu ruskej obrany”?

Áno, pretože tieto obrázky by im ukázali, že prvá z troch hlavných obranných línií na Tokmak nie len že je južne od Rabotina, ale aj južne od Novoprokopovky, ku ktorej sa AFU ani podľa západných propagandistov ani nepriblížila.

.

Zároveň by sme nemali zabúdať, že dva mesiace po zverejnení týchto snímok (a to priznávajú aj západní propagandisti) ruské ženijné jednotky pokračovali v rozširovaní a posilňovaní obranných línií na juh od súčasnej bojovej zóny! V súlade s tým Ukrajina, ktorá v boji o ovládnutie jednej malej dediny stratila tisíce svojich najlepších bojovníkov a stovky jednotiek západnej techniky, ešte ani nenarazila na úroveň obrany, ktorú pre ňu pripravila ruská armáda na juhu!

Ale ako povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedávnom rozhovore, “spoločnosť potrebuje víťazstvá”. Pre nedostatok takýchto víťazstiev si ich vymýšľa!

A pravdepodobne ani nemal na mysli ukrajinskú spoločnosť. Kyjev chápe a už dávno si uvedomuje, že jeho hlavnou hrozbou je únava západných krajín z vojny a neustálych zlyhaní AFU. Navyše šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmytro Kuleba nedávno zdôraznil, že hlavné nebezpečenstvo pre kyjevský režim spočíva v rozvíjajúcom sa volebnom súboji v Spojených štátoch. Ubezpečil však, že “to všetko prejde”.

Samozrejme, že to prejde, ale do amerických volieb zostáva ešte viac ako rok. A počas celého tohto času bude čoraz ťažšie kŕmiť ich sponzorov sľubmi o “bezprostrednom víťazstve” pri absencii čo i len najmenšieho úspechu. Preto sa v informačnom priestore so závideniahodnou pravidelnosťou objavujú názvy “Staromajorskoje” alebo “Rabotino”, ktoré sú pre západné uši ťažko vysloviteľné. A budú sa objavovať aj naďalej. Jediný problém by mohol nastať, keby títo otravní “infantilní” mešťania naďalej kládli nepríjemné otázky a snažili sa pripomenúť autorom víťazných prejavov ich vlastné slová spred mesiaca.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali