Príčinou zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch bola najmä chyba výpravcu

❚❚

Nové Zámky 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Príčinou zrážky vlaku s linkovým autobusom na železničnom priecestí v Nových Zámkoch 27. júna tohto roka bola chyba dispozičného výpravcu v železničnej stanici (ŽST) Nové Zámky. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová. Pri nehode sedem ľudí zomrelo, päť osôb utrpelo ťažké zranenia. Pri nehode vznikla predbežná škoda vo výške viac ako 2,6 milióna eur

nové zámky autobus vlak mŕtvi
Na snímke hasičské autá a sanitky neďaleko miesta nehody vlaku s autobusom vo štvrtok 27. júna 2024

Podľa výsledkov interného vyšetrovania nehody výpravca neoprávnene povolil jazdu vlaku cez priecestie, na ktorom nebola po opravných prácach na trakčnom vedení opätovne aktivovaná závislosť priecestného zabezpečovacieho zariadenia (PZZ) od počítača osí registrujúceho jazdu vlaku po príslušnej traťovej koľaji. Napriek tomu, že v príslušnej dopravnej dokumentácii bolo uvedené, že závislosť PZZ od jazdy koľajových vozidiel po jednej traťovej koľaji bola vypnutá, výpravca zabudol požiadať o jej opätovné zapnutie.

.

Nehoda sa stala na aktívnom priecestí s vypnutým priecestným zabezpečovacím zariadením. Zrazil sa pri nej medzinárodný vlak EC 279 ZSSK s linkovým autobusom dopravcu Arriva Nové Zámky.

Vyšetrovanie vykonali ŽSR ako manažér infraštruktúry v spolupráci s dopravcom vlaku, Železničnou spoločnosťou Slovensko, v zmysle ustanovení zákona o dráhach. Podrobné vyšetrovanie zahŕňalo vykonanie desiatok zápisov so zúčastnenými zamestnancami, merania a preskúšania rôznych druhov zabezpečovacích zariadení, vykonanie množstva komisionálnych prehliadok alebo kontrolu hodín zvukových záznamov.

.

Vyšetrovanie, ktoré vykonali inšpektori bezpečnosti železničnej dopravy, sa zameralo na všetky aspekty vzniku udalosti. Preverili sa operácie vykonávané počas mimoriadnych poveternostných podmienok zo dňa 26. júna 2024, ktoré viedli k výpadkom napájania trakčného vedenia. Bolo zistené, že v tento deň došlo k viacerým výpadkom, či už v ŽST Nové Zámky, alebo v priľahlých traťových úsekoch, čo si vyžiadalo výjazdy zamestnancov elektrotechniky a energetiky na odstránenie zistených porúch a poškodení zariadení železničnej infraštruktúry.

V dôsledku potreby opravy previsnutého trakčného vedenia v úseku Nové Zámky – Dvory nad Žitavou, ktoré priamo ohrozovalo premávku cestných vozidiel na dvoch železničných priecestiach v danom medzistaničnom úseku, bola na týchto priecestiach v nočnej zmene z 26. na 27. júna zavedená po jednej traťovej koľaji tzv. výluka, čiže bola vypnutá závislosť PZZ od jazdy koľajových vozidiel, aby sa predišlo ich trvalému uzatvoreniu, a tým ochromeniu cestnej premávky.

Všetky tieto skutočnosti boli riadne zdokumentované v dopravnej dokumentácii a jazda pracovných strojov po tejto koľaji bola zabezpečovaná dopravnými opatreniami, jazdou na písomné rozkazy alebo ručným spúšťaním výstrahy.

Pri zisťovaní príčin nehody sa potvrdilo, že ďalší zamestnanci sa dopustili určitých pochybení pri zabezpečovaní uvedeného vypnutia závislosti PZZ a pri organizovaní následných činností pri vykonávaní opravných prác na trakčnom vedení, avšak nepreukázalo sa, že by tieto nedostatky priamo prispeli k vzniku nehody. Celkový obraz poukazuje na to, že náročné klimatické podmienky viedli k zložitým situáciám, ktoré ovplyvnili prevádzku, celá zodpovednosť bola prenesená na ľudský faktor. Pri bežnej prevádzke by správny postup dopravného zamestnanca kontrolovalo zabezpečovacie zariadenie a neumožnilo by vznik udalosti, ktorej vyvrcholením bola táto tragická nehoda.

Dispozičný výpravca ŽST Nové Zámky naďalej ostáva zamestnancom ŽSR, avšak bude podrobený mimoriadnemu preskúšaniu, lekárskej prehliadke a psychologickému vyšetreniu v zmysle ustanovení zákona o dráhach a ostatných právnych a interných predpisov. Na základe výsledkov bude určené jeho ďalšie zaradenie na pracovisku. Po ukončení vyšetrovania nehody orgánmi činnými v trestnom konaní bude pravdepodobne súdom rozhodnuté o ďalšom postupe.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:27

Ak Maďari chcú presadiť zmenu vo svojej vlasti, tak by mali v parlamentných voľbách v roku 2026 voliť stranu TISZA. Vyhlásil to najsilnejší kritik vlády premiéra Viktora Orbána a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar v stredu na masovom protivládnom zhromaždení svojej strany v Budapešti.

18:52

Európska ombudsmanka Emily O’Reillyová v stredu kritizoval Európsku komisiu (EK) za to, že v rámci spornej migračnej dohody s Tuniskom nestanovila podmienky na obmedzenie financovania severoafrickej krajiny, pokiaľ v nej dôjde k porušovaniu ľudských práv.

18:38

Krajiny združené v zoskupení BRICS prijali v stredu na svojom 16. summite v ruskom meste Kazaň spoločné vyhlásenie, v ktorom sa vyslovili za to, aby tzv. globálny juh získal väčšiu váhu na svetovej scéne.

18:37

Vysokopostavený predstaviteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín, ktorý mal podľa všetkého nahradiť zosnulého bývalého vodcu Hasana Nasralláha, bol zabitý pri izraelských náletoch, potvrdilo v stredu hnutie.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
18:36

Estónska expremiérka a budúca predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Kaja Kallasová odkázala poslancom Európskeho parlamentu (EP), že posilnenie bezpečnosti EÚ musí byť prioritou a že Európa musí byť pripravená na útoky na otvorenú spoločnosť zo strany Ruska a čiastočne aj Číny.

17:42

Grécko zažíva z hľadiska klimatických podmienok najhorší rok za uplynulé štyri desaťročia. Uviedol to v stredu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

17:34

Hasiči aktuálne zasahujú pri požiari rodinného domu v obci Fintice v okrese Prešov. Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahuje osem hasičov z Prešova. Štyri osoby sú podľa jeho slov mimo rodinného domu.

17:29

Biely dom v stredu oznámil, že skupina G7 napreduje s plánom poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov zo zmrazených ruských aktív.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali