Šokujúce, kam za predošlých vlád išli státisíce eur

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ako školený estetik som presvedčený, že umenie má byť slobodné. Nech sa v divadlách hrá, s čím kreatívni tvorcovia prídu. Áno, umenie môže provokovať a skúšať hranice divákovej trpezlivosti, či klásť otázky, čo je ešte v súlade s dobrými mravmi, a čo už je za čiarou. To všetko je v demokracii okej – pokiaľ sa to nerobí za štátne peniaze a pred zrakmi detí a mládeže…

Ilustračné foto

Štátne peniaze, teda tie, ktoré boli vytiahnuté aj z vášho vrecka, majú slúžiť čo najväčšiemu množstvu obyvateľstva s tým, aby prinášali všeobecný osoh a neprehlbovali spoločenskú roztrieštenosť. Hádam sa na tomto tvrdení zhodneme aj s liberálmi a predstaviteľmi opozície. Lebo ak nie, potom je chyba v ich prijímači, a nemáme o čom diskutovať…

.

Toto je určené tým, ktorí disponujú porozumením a sú úplne pri zmysloch:

Predstavte si, že za predošlých vlád išli státisíce eur na také kultúrne projekty, ktoré sa programovo zameriavajú na život sexuálnych menšín. Neevidujem vznik jediného nového rómskeho či maďarského divadla – zato LGBTi projekty kvitli ako huby, či skôr dúha po daždi…

.

To by samo o sebe nebolo novinkou. Avšak rozsah, v akom bývalí ministri kultúry podporovali tieto aktivity, je šokujúci. Tak napríklad len Filmový festival inakosti získal za dvanásť rokov svojej existencie od štátu vyše dvesto tisíc eur. Na čo, na premietačky a prenájom kinosál?

Ako jediná šéfka rezortu odmietla financovať LGBTi projekty ministerka Ľubica Laššáková (r. 2019 SMER, dnes HLAS). Krajcer, Maďarič, Milanová či Hroncová už také „zábrany“ nemali. A tak si istá „Iniciatíva inakosť“ mohla propagovať svoj životný štýl za peniaze daňových poplatníkov. Dobre počujete: Propagovať. Veď o čo iné tu ide? Jedine o snahu normalizovať menšinové sexuálne praktiky pod záštitou ľúbivého hesla „Láska je láska“. Tieto trendy sa pretláčajú všade, vrátane škôl či detských knižiek – nie raz sme na túto tému upozorňovali v samostatných článkoch.

Preto niet divu, že keď odrazu príde ministerka s jasnými hodnotami, aké vyznávali naši rodičia aj starí rodičia; teda s hodnotami nadčasovými (nemusíme im hovoriť konzervatívne – jednoducho sú štandardom), tak zástupcovia „písmenkovej polievky“ dvíhajú v rozhorčení hlas!

Patria sem aj „špecialisti“ na rodovú rovnosť s názvom Nomantinels. Taká bratislavská mimovládka, treba dodať viac?Za tie roky si od rôznych ministrov nazbierali vyše stosedemdesiattisíc eur. Vieme, na aké účely – stačí zablúdiť na ich webstránky. Urobil som to za vás v mene všeobecnej ochrany nervového systému:

Divadelnú hru Pandémia+ promujú týmto textom: „Šteklivé bozkávanie sa v klube by bolo predzvesťou vášnivej noci dvoch príťažlivých mužov, keby jeden z nich neskrýval tajomstvo a druhý nedostal strach.“ Nechcem vedieť, čím tým tajomstvo nebol vírus HIV, pretože aj jeho „odtabuizovaním“ sa podobné neziskovky zaoberajú…

.

Lenže na AIDS nie je čo odtabuizovať. Treba sa jednoducho vyhýbať takému životnému štýlu, pri ktorom toto ochorenie hrozí. Hlavne jeho nositeľov prosím, že keď budete ležať s nejakým úrazom v nemocnici, nezabudnite sestričke, ktorá príde na odber krvi, spomenúť, že máte taký malý problém…

Jeden poslanec na to vraj zabudol a bolo z toho pomerne dosť veľké haló.

Ale pozor, čo sa ďalej uvádza k danej hre: Premiéru inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Inscenáciu finančne podporil aj Bratislavský samosprávny kraj, Ministerstvo kultúry SR a Goetheho Inštitút.

Nuž a prístupná je od 16 rokov.

Blahoželám organizátorom a tvorcom i podporovateľom k systematickej deštrukcii krehkej mysle mladého človeka, ako aj k šíreniu pochybného životného štýlu za štátne peniaze. Ako ináč nazvať príbeh, v ktorom dochádza k „šteklivému bozkávaniu“ atraktívnych mužov v nočnom klube? To čo chcete divákovi „predať“, že homosexualita je „sexy“? Ten maliar Dúbravský je aspoň úprimný v tom, že kreslí mužskú masturbáciu s plnotučným modelom…

.

Ale No mantinels majú omnoho bohatšiu ponuku. Kto rád číta aj malé písmenká, dozvie sa, že v roku 2019 uviedli „inscenáciu Príbeh geja a príbeh lesby, ktorá bola súčasťou 3 festivalov (Divadelná Nitra, Ochotníci a Festival Error) a predstavenia sa zúčastnila aj Prezidentka SR.“

Jaj, no potom pardón. Keď prišla jej excelencia pani prezidentka, potom to musela byť záležitosť celoštátneho významu. Na 80. výročie SNP sa síce dostaviť nemohla (verme, že veľmi chcela, ale z objektívnych príčin „nevydalo“), ale účasť na príbehu geja a lesby to spoľahlivo kompenzuje.

Rozum ostáva stáť.

A to tu máme ešte organizátorov dúhových pochodov v hlavnom meste a v Košiciach s ich vlastnými rozpočtovými požiadavkami…

Chápe široká verejnosť, že na podporu týchto okrajových projektov malej skupiny ľudí, ktorí vťahujú do svojich hlučných a farebných „šou“ naivnú, dobromyseľnú mládež, išli státisíce eur? Ktoré mohli byť použité, čo ja viem, na nákup medicínskych potrieb pre seniorov alebo nemluvňatá narodené s vážnym postihnutím?

Alebo, keď už máme ostať v kultúrnom sektore, sa za tie peniaze mohli natočiť pôvodné televízne inscenácie či rozhlasové hry. Nie na štýl Soltészovej Svine – ale také, ktoré by mali ako úroveň, tak nadčasovú hodnotu.Jednoducho, umenie pre nás všetkých. Tak to káže zdravý rozum a logika, pokiaľ je niečo dotované z verejných zdrojov. Všetko ostatné je obyčajné vyciciavanie.

Učiní tomu Šimkovičová definitívny koniec?

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:57

Na obmedzenie nelegálnej migrácie sú potrebné drastické opatrenia. Preto Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel Európskej únie, ako to avizovalo aj Holandsko. Podľa servera hirado.hu to oznámil v Štrasburgu minister zodpovedný za záležitosti Európskej únie János Bóka.

11:56

Izraelská polícia zadržala izraelského občana, ktorého údajne naverbovala iránska rozviedka, aby zosnoval vraždy izraelských politikov vrátane premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. 

11:54

Ničivé záplavy v dôsledku prudkých dažďov zasiahli aj severotaliansky región Emilia-Romagna. Stovky ľudí muselo opustiť svoje domovy a školy ostali zatvorené.

11:50

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uznal dôležitosť rezolúcie, ktorú väčšinou hlasov prijalo Valné zhromaždenie OSN a ktorá vyzýva Izrael, aby do roka ukončil okupáciu palestínskych území. 

11:47

Hladina rieky Odra v poľskom meste Vroclav dosiahla svoj vrchol a očakáva sa, že zostane zvýšená niekoľko dní. Oznámil to poľský meteorologický úrad.

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali