Priama linka – Vieme, čo Jozef Banáš poradí Petrovi Pellegrinimu ako prvé

Priama linka – Vieme, čo Jozef Banáš poradí Petrovi Pellegrinimu ako prvé

Bratislava 19. júna 2024 (HSP/Foto:Archív)

 

Pozvanie do relácie Hlavných Správ prijal najprekladanejší slovenský spisovateľ, bývalý diplomat Jozef Banáš

Jozef Banáš
Na snímke Jozef Banáš

Jozef Banáš v prezidentskej kampani otvorene podporil Petra Pellegriniho, moderoval predvolebnú talkshow Andreja Babiša a Petra Pellegriniho,  bol aj na inaugurácii nového prezidenta. Peter Pellegrini ohlásil, že bude jeho poradcom pre kultúru a médiá. Akú má predstavu o tejto svojej službe prezidentovi?

Reklama

V kampani venoval Ivanovi Korčokovi ostré slová, kvôli jeho postoju k strate práva veta ako aj  jeho postoju k účasti našich hokejistov hrajúcich v KHL v slovenskej reprezentácii na MS v hokeji v Českej republike: “Ivan, Ivan, mal by si pamätať Štefánikove slová: Nemôžeme mať v úcte iné národy skôr, kým nemáme v úcte svoj vlastný.“ Prečo mu tento citát adresoval?

Ivan Korčok prišiel pred 2. kolom aj s vyjadrením, že si na Slovensku niekto privlastnil slovenskú vlajku, vlastenectvo. Že si ho vezmeme späť. Ako sa na takéto marketingové prihlásenie sa k niečomu, čo im bolo roky cudzie, pozerá Jozef Banáš, autor životopisného románu o M.R. Štefánikovi „Prebijem sa!“?

Reklama

Cez víkend prebehla výmena stráží v Grasalkovičovom paláci. Ako vníma mandát Zuzany Čaputovej, podľa Milana Šimečku najlepšej prezidentky, akú Slovensko doposiaľ malo?

Na konci inauguračného prejavu adresoval Peter Pellegrini občanom tieto slová: „Milan Rastislav Štefánik zhrnul v troch slovách základ toho, čo by malo formovať náš život. “Veriť, milovať, pracovať.” Je to viera, ktorá nám pomáha prekonávať prekážky.

Je to láska, ktorá dáva nášmu životu zmysel.

A je to práca, ktorou sa o plody svojho života delíme s ostatnými a vďaka ktorej sa posúvame vpred.

Aké dojmy si priniesol Jozef Banáš z inaugurácie Petra Pellegriniho?

Reklama

Čo Petrovi Pellegrinimu poradí ako prvé? Aby zvážil presťahovanie sídla Prezidenta z Grasalkoviíčovho paláca, ktorý je na najrušnejšej ulici v Bratislave na Bratislavský hrad. Bude to jednak dôstojnejšie a na druhej strane aj bezpečnejšie sídlo hlavy štátu. A ďalej bude chcieť, aby sa pán Prezident pýtal kompetentných, kde sú peniaze, ktoré štát vydal na natočenie celovečerného filmu o M.R. Štefánikovi, ešte za Mareka Maďariča.

Máme nádej, že Peter Pellegrini bude prezidentom, ktorý pôjde ľuďom osobným príkladom?

Zbierka na muníciu pre Ukrajinu sa zaštiťuje slovami M.R. Štefánika “Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hodný.“ Ako sa na toto prekrútenie zmyslu jeho slov pozerá Jozef Banáš?

Vezmime Rusko do NATO a bude v Európe mier.

 

Reklama

Kultúra a Média

Po atentáte na Róberta Fica deklaruje túžbu po zmieri len jedna časť spoločnosti. Karol Lovaš vyjadril, že prepaľujú všetci a že by sme mali hamovať. Za novinársku obec sa ospravedlnil premiérovi ako aj ministerke kultúry za ad-personam útoky, ktoré nemajú s vecnou kritikou len pramálo spoločného.

Liberálne novinárske elity odkazujú vládnym politikom, že sú debili a že síce majú právo na svoj debilný názor, ale nech s ním idú niekam, niekde na okraj spoločnosti.

Mainstream stvoril komplementárne médiá. Kým nemali dosah, tak ich len nálepkovali. Akonáhle začali strácať sledovanosť, vplyv na verejnú mienku, zmenšuje sa im reklamný koláč, začali „demokrati“ médiá vypínať, chceli by ich zničiť. Navyše, keď si do nich našli cestu koaliční politici, ktorých názory oni chceli z verejného priestoru vytesniť.

Je možný v takejto atmosfére nejaký zmier? Ako k tomu môže prispieť Peter Pellegrini. Akú radu má pre neho poradca pre kultúru a médiá, Jozef Banáš?

Posadil by za jeden stôl Štefana Hríba z týždňa s Tiborom Eliotom Rostasom zo Zem a Vek. Obaja sú intelektuáli, tak nech si z očí do očí vydiskutujú, čo majú jeden proti druhému. (čo ak zistia, že sa navzájom potrebujú, aby sa predal aj jeden aj druhý časopis?, pozn. redaktora)

Jozef Banáš sa v jednom rozhovore vyjadril, že tie navrhované mediálne zákony z dielne SNS, či už ide o transformáciu RTVS na STVR, alebo upratanie Fondu na podporu umenia, či zákon FARA, zle komunikuje. Ako by komunikoval vykonanie týchto potrebných zmien Jozef Banáš? Má osobné skúsenosti s tým, že je na black liste verejnoprávnych médií. Prečo by mali byť ľudia ochudobnení o jeho názor, človeka so skúsenosťami v politike, diplomacii na to, čo sa u nás, či vo svete deje?

Jozef Banáš
Na snímke Jozef Banáš

Kedy a čo dostalo Jozefa Banáša na čiernu listinu verejnoprávnych médií? Nemá ten jedine správny názor na dianie okolo nás a druhým dôvodom je závisť tých spisovateľov, čo nie sú tak úspešní ako on. Zaujímalo ma, či sa stal konšpirátorom počas pandémie. Dodnes sa pýta, prečo Covid tak náhle zmizol. Ešte v januári 2022 nás „odborníci“ aj prezidentka vyzývali na povinné očkovanie proti Covidu a vo februári bolo po Covide.

Jozef Banáš má zaťa v odboroch Markízy. Ako sa pozerá nato, že by chceli zamestnanci súkromnej komerčnej firmy určovať zamestnávateľovi ako a čo by má vysielať? Keď sa na to pozrie očami Tomáša Baťu, hrdinu ďalšieho jeho životopisného románu. Ako dlho by boli takýto aktivisti zamestnanci jeho firmy?

Jozef Banáš vydal čerstvo v máji životopisný román o ďalšom na Slovensku nedocenenom slovenskom velikánovi Aurelovi Stodolovi, liptovskom rodákovi, vynálezcovi tepelného čerpadla, ktorý dostal medailu Jamesa Watta, čo je v strojárstve ekvivalent Nobelovej ceny. Čo by Aurel Stodola odkázal dnešnému človekovi, dnešnej rozhádanej spoločnosti? Spoločnosti, ktorá škrtá už aj človeka?

„Nevzdal to!“

Reklama

„Nesnažte sa niesť ľahké bremená, snažte sa mať silné ramená“

Na záver som sa Jozefa Banáša opýtal, či dúfa že sa na Slovensku nejaký scenárista, režisér, ktorý by  slovenských velikánov na podklade jeho životopisných románov sfilmoval a tým priblížil aj súčasnej mladej generácii, ktorá radšej pozerá ako číta.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:18

Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v máji 2024 prekvapujúco vzrástli, aj keď len mierne. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva obchodu.

16:11

Slovenskí hokejbalisti prehrali vo štvrťfinále MS s USA 3:7 a po druhý raz za sebou odídu zo šampionátu bez cenného kovu. Na turnaji vo Švajčiarsku ich ešte v sobotu čaká zápas o konečné umiestnenie.

Hokejbal MS muži
Na snímke gólová radosť USA počas štvrťfinálového zápasu Slovensko – USA na MS v hokejbale vo švajčiarskom Vispe 27. júna 2024
16:08

Možnosť elektronického hlasovania v nadchádzajúcich predčasných voľbách vo Francúzsku využilo rekordných viac ako 410.000 francúzskych krajanov. V príspevku na sociálnej sieti X o tom informoval úrad Francúzov v zahraničí a tiež konzulárna služba. Vo svojej štvrtkovej správe sa na obe inštitúcie odvolala televízia BFM, informuje TASR.

Francúzsko voľby
Pracovníci lepia predvolebné plagáty kandidátov francúzskej ľavicovej koalície Nového ľudového frontu (NFP) na ulici v Štrasburgu, na východe Francúzska 26. júna 2024
15:59

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz sa vo svojich investičných plánoch opäť viac zameriava na vozidlá so spaľovacím motorom. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

15:59

Americká ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku 2024 o niečo viac, ako signalizovali predbežné údaje. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo obchodu.

15:59

Česká centrálna banka vo štvrtok znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, už piatykrát po sebe, keďže inflácia zostáva nízka a ekonomika vykazuje známky oživenia. TASR o tom informuje na základe správy AP.

15:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť taký bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny.

bezpečnostný pakt
Zľava predseda Európskej rady Charles Michel, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú po podpise bezpečnostného paktu v prvý deň dvojdňového summitu EÚ 27. júna 2024 v Bruseli
15:45

České opozičné hnutie ANO založí v Európskom parlamente novú frakciu, ktorá by mala byť zameraná proti migrácii a na zmenu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal). Vo štvrtok to bez ďalších podrobností uviedol na sociálnej sieti Instagram predseda hnutia Andrej Babiš, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

“V Európskom parlamente založíme novú frakciu proti migrácii a za zmenu Green Dealu. Čoskoro sa dozviete viac,” napísal Babiš.

15:37

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol. A viac, ako predpovedali ekonómovia. Trh práce v USA tak zostáva stále napätý, napriek zvýšeným úrokovým sadzbám centrálnej banky Fed.

15:37

Takmer šesť z desiatich riaditeľov malých a stredných spoločností vo Francúzsku plánuje odložiť investície a prijímanie zamestnancov, ak v predčasných parlamentných voľbách zvíťazí koalícia ľavicových strán. Viac ako tretina z nich, teda 36 %, by urobila to isté v prípade víťazstva krajne pravicového Národného združenia (RN).

15:36

Vlaky v úseku Nové Mesto nad Váhom a Vrbovce budú od 1. júla odchádzať skôr. Na úpravu cestovného poriadku vo štvrtok upozornila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s tým, že dôvodom zmeny je obmedzenie na strane Železníc SR. Informoval o tom hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:35

UniCredit poskytne financovanie vo výške 2,6 miliardy eur pre živnostníkov a malé firmy v strednej a východnej Európe (SVE). Informovala o tom Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali