Rozhovor s ministrom Rašim: Hlas bude premiérovi pomáhať stavať hrádzu proti progresivizmu. Aj Tomáš Drucker

❚❚

Bratislava 17. októbra 2024 (HSP/Foto:Screenshot HSP)

 

Spôsobuje najväčšie pnutie v koalícii boj o stoličku predsedu parlamentu? Štiepi sa Hlas? Čo by chcel vidieť Hlas v Správe splnomocnenca vlády pre vyšetrovanie Pandémie? Prečo bolo treba resuscitovať samosprávu? Odpovede na tieto otázky sme hľadali s Ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richardom Rašim

Raši
Na snímke vľavo minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (Hlas-SD)

Odpočet výsledkov ministerstva, Remišovej dedičstvo

Richard Raši zasadol na stoličku ministerstva, ktoré bolo vytvorené umelo pre Veroniku Remišovú, čo Hlas v opozícii kritizoval, nakoľko agendu terajšieho MIRRI zvládalo pôvodné ministerstvo „Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Prípadne sa mohli posilniť jeho kompetencie. Vytvorením úplne nového ministerstva sa len zaťažil daňový poplatník o administratívne náklady spojené s jeho vytvorením.

.

Hoci je ministerstvo v hyperluxusných, draho prenajímaných priestoroch s ročným nákladom milión eur, rušiť by ho dnes nemalo zmysel, nakoľko by to prinieslo rovnaké zbytočné administratívne náklady. Remišová mohla ušetriť tak, keby všetci, čo sa museli zbytočne sťahovať zostali na pôvodnom mieste a ministerka, prípadne úzke vedenie mohlo mať kanceláriu kdekoľvek odkiaľ by mohlo ministerstvo riadiť. „Aj tak väčšina komunikácie beží dnes online“ dodal Richard Raši.

Pre voliča atraktívnu redukciu štátnej správy idú vykonať na MIRRI prepúšťaním.

.

„Pôsobenie pani Remišovej je skysnutá torta, navrchu je zhnitá čerešňa a tou čerešňou je obyčajný stôl na porady za 14 000 EUR“, odpovedal Richard Raši na otázku, či má v kancelárií povestný Remišovej stôl.

Podľa Rašiho sa Remišová tvári ako svätá panenka, „akoby ona prišla ochrániť Slovensko od všetkých zlodejov a od všetkého zlého“ a robila presne to, čo kritizuje: luxus, papalášizmus, predražené nákupy. Zároveň im aj z jej progresívnym nasledovníkom zanechali ministerstvo v stave hybernácie, ktoré bolo v prvých dňoch potrebné resuscitovať, aby sa rozbehlo zamrznuté čerpanie eurofondov.

 

Viac v rozhovore:

 

.

Novému vedeniu sa podarilo zachrániť peniaze pre samosprávu, o ktoré by prišla, ak by tá nečinnosť na ministerstve pokračovala. Odhaduje, že zachránili 1 mld. EUR.

MIRRI riadi čerpanie veľkého objemu peňazí. Za rok sa rezortu podarilo vydať výzvy na 6,5 mld EUR (190 výziev a 700 podpísaných projektov) v programe „Program Slovensko. Gro je z eurofondov a Plánu obnovy a odolnosti.

Čerpanie prostriedkov nie je určené len na jednorazové investície na zveľaďovanie nášho okolia (miest a dedín), ale aj na zvýšenie konkurencieschopnosti našich malých a stredných podnikov, výskum inovácie, digitalizáciu. Od budúceho roka pôjdu aj na podporu veľkých podnikov, aby Európa zvrátila zaostávanie za globálnymi hráčmi, uviedol minister.

V rámci digitalizácie by sa mal vysokorýchlostný internet dostať do každej školy.

Až 80 % verejných zdrojov je z EÚ. Richard Raši súhlasí s tým, že to nie je dobrý stav, lebo nás to robí závislými a poslušnými. „Ten, čo peniaze dáva určuje, na aké projekty ich môžeme čerpať“. Avšak kým sme prijímateľom peňazí a nie čistým platcom, je pre nás výhodne tieto zdroje mať, lebo nám umožňujú napriek konsolidácii Slovensko rozvíjať, dodal Raši.

.

 

Nárok Andreja Danka na stoličku predsedu parlamentu

Hlas sa koaličnou zmluvou stvrdeného nároku na post predsedu Národnej rady nevzdá. Na druhej strane Richard Raši sa na stoličku šéfa parlamentu neponáhľa. Vníma podporu deklarovanú Rudolfom Huliakom (Národná koalícia), ale kým nebude mať nominant Hlasu a môže to byť aj M. Šutaj Eštok, podporu celého klubu SNS, tak na to tlačiť nebudú. Podľa Richarda Rašiho už ani Andrej Danko nie je taký posadnutý týmto postom.

 

Problémy v zdravotníctve, čo zlomilo väz Zuzane Dolinkovej

Požiadavky zdravotníkov, pacientov sú vždy väčšie ako možnosti. Podľa Richarda Rašiho Zuzana Dolinková na ministerstve nezlyhala, naopak konala. Rozbehla projekty nemocníc v Martine, v Banskej Bystrici. Riadenia zdravotníctva sa vzdala, lebo by v rámci konsolidácie verejných financií nedokázala s navrhovaným znížením prostriedkov v zdravotníctve zrealizovať plánované projekty.

V každom rezorte sú problémy. Hlas odmieta kritizovať/ zasahovať do riadenia ministerstiev koaličných partnerov. SNS to robí často a aj voči zdravotníctvu bol Tomáš Taraba často kritický.

V zdravotníctve chýbajú peniaze. Úlohou ministra je dohliadnuť na to, aby peniaze, ktoré v rezorte má, dokázal rozdeliť férovo tak, aby boli uspokojení, resp. trpeli všetci primerane. Je dôležité prekonať naratív, že zdravotníctvo je čiernou dierou na peniaze. „O tom, že je zdravotníctvo čiernou dierou sa začalo hovoriť skôr, ako bol čierna diera objavená“, podotkol vtipne Richard Raši. „Všetci tí mudrlanti nech dajú na stôl aplikovateľné riešenia tak, aby nám pacienti nezomreli a zdravotníci neušli“, dodal minister, ktorý ministerstvu zdravotníctva šéfoval 2008-2010.

 

Štiepenie Hlasu na stole nie

Skutočnosť, že sa v Hlase ozývajú progresívne hlasy neznamená, že Hlas nepodporuje tradičné hodnoty, inak by do konzervatívne nastavenej koalície nevstupoval. Takže aj napriek tomu, že to tak občas pôsobí, Hlas zostáva aj pod M. Šutaj Eštokom jednotný. Richard Raši rezolútne odmieta existenciu akéhokoľvek progresívneho krídla v Hlase.

Aj Tomáš Drucker ako člen strany Hlas vyznáva tradičné hodnoty. A aj napriek tomu, že občas môže konzervatívcov svojim konaním, vystupovaním rozrušovať, ani on nie je žiaden liberál alebo progresívec.

„Vláda funguje, kým má podporu v parlamente“, poznamenal Richard Raši. A tú má, čo ukázalo hlasovanie o konsolidačnom balíku. Nepoprel mediálny šum o tom, že bola vo vzduchu idea spojiť hlasovanie o balíku s hlasovaním o dôvere vláde.

.

Hlas bude premiérovi pomáhať stavať hrádzu proti progresivizmu. Aj minister školstva Tomáš Drucker. Ten sa mal včera dohodnúť s Tomášom Tarabom na znení zákona, ktorý má zabrániť prenikaniu škodlivých ideológií (LGBTi) na školy tak, že informovaný súhlas rodiča nebude môcť školská rada prehlasovať.

Hlas hoci je za kultivovaný spôsob robenia politiky, nechce, aby bol akokoľvek spájaný s liberalizmom a progresivizmom.

 

Správu splnomocnenca vlády pre vyšetrovanie pandémie ministrom k dispozícii nie je

Richard Raši zatiaľ Správu nevidel (nikto mu ju neposkytol) a preto sa mu ťažko o nej hovorí.

„Manažment pandémie nešiel s kostolným poriadkom“, začal Richard Raši reč na tému, čo by chcel Hlas v Správe vidieť. Ak bolo všetko v poriadku, nemohli by sme mať výrazne viac úmrtí ako mal napr. porovnateľný štát Dánsko.

.

Pre obete a pozostalých nie je podľa Rašiho dôležité, či vírus unikol z Wuhanu alebo sa preniesol z netopiera. Títo ľudia očakávajú, že sa vyšetrovaním zistí aké chyby sa pri riadení pandémie urobili, kto ich urobil a aby boli tí, čo chyby urobili, boli potrestaní.

Richardovi Rašimu chýba odpoveď na otázku „Kto rozhodol, na základe akých vedeckých poznatkov, že sa má robiť celonárodné, celoplošné testovanie, testami len pre ľudí s príznakmi“ (2. SNP). Zdraví ľudia sa nakazili stojac v rade na testovanie od nakazených a s modrým papierikom roznášali infekciu vo svojom okolí.

Rovnako by sa malo vyšetriť ako sa nakupovali testy, ako fungovali MOMky. Prečo neboli umelé ventilácie tam, kde mali byť. Richard Raši spomenul prípad advokáta Krivočenka. Štefan Kišš (PS) v tom čase na „Úrade Hodnoty za peniaze“ považoval za správnu vec peniaze vynaložené na Matovičove očkovacie lotérie.

Nebráni sa trestnoprávnemu vyústeniu vyšetrovania zlyhania manažmentu pandémie.

„Správa by nemala byť rozbuškou, že sa bude venovať podstate medicínskej. Mala by byť zhodnotením manažmentu pandémie. A zistené chyby by mala pomenovať jasne“, dodal minister Richard Raši.

.

 

Spolupráca so ZMOS

50 miliónov, ktoré vláda posunula na dofinancovanie samosprávy nie sú peniaze navyše. Vláda týmto pomáha mestám a obciam vykryť nenaplnenú predikciu na strane príjmov. Podľa Richarda Rašiho išlo zo strany štátu medicínskou terminológiou o „život zachraňujúcu injekciu, defibriláciu samosprávy v najvyššom čase“. Peniaze, ktoré mestá a obce dostanú im pomôžu prežiť.

Obciam a mestám bol predstavený projekt spoločnej úradovne (sú na to eurofondy), kde sa na jednom mieste vykonáva agenda (mzdy, ekonomika, stavebný úrad, verejné obstarávanie, atď..) viacerých obcí, ktoré sú obce povinné vykonávať. Čo im ušetrí peniaze. Ako príklad uviedol obec Becherov v Bardejovskom okrese, ktorá takto obhospodaruje agendu 80 obcí.

Z pôžičky krajom na modernizáciu ciest 2. a 3. kategórie v objeme 100 až 200 miliónov im štát odpustil 20 miliónov. Samospráva živorí podľa Rašiho preto, lebo im Matovič vzal 700 mil. EUR na realizáciu svojich „atómoviek“.

 

Astronomické ceny masla

Maslo by podľa Rašiho nemalo byť luxusom, „aby si ho ľudia mohli kúpiť keď naň majú chuť a nielen keď naň majú výplatu“. Očakáva, že k tomu prispeje znížená DPH na základné potraviny, medzi ktoré patrí aj maslo.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:25

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred štvrtkovým summitom Európskej únie v Bruseli ostro kritizoval tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V statuse zverejnenom na Facebooku ho označil za “viac než desivý.”

14:24

Aukčný dom Sotheby’s bude dražiť obraz, ktorého autorom je humanoidný robot Ai-Da využívajúci umelú inteligenciu (AI). Ide o vôbec prvý prípad predaja takéhoto diela vo veľkom aukčnom dome, informovali v stredu organizátori aukcie.

14:23

Mierová misia Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) je nevyhnutná na ukončenie vojny v regióne. Je potrebné ju posilniť, a nie stiahnuť z bojových zón, ako požaduje Izrael. Vo štvrtok to vyhlásil taliansky minister obrany Guido Crosetto.

14:23

Maďarská polícia minulý týždeň v rámci dopravno-bezpečnostnej akcie iniciovanej sieťou európskych organizácií dopravnej polície Roadpol skontrolovala 53.906 vodičov, z ktorých 2074 počas jazdy telefonovalo a 18 pozeralo filmy.

14:22

Členovia parlamentných výborov Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci a pre rozvoj vo štvrtok v Bruseli predstavili troch finalistov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2024.

14:21

Nemecká bojová loď pôsobiaca v rámci misie mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) vo štvrtok zostrelila pri libanonskom pobreží dron. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na hovorcu nemeckého ministerstva obrany.

13:33

Polícia v Humennom vyšetruje podvod, ktorého sa dopustila doposiaľ nestotožnená osoba vystupujúca ako štatutárny orgán miestneho múzea. V jeho mene podpisovala objednávky, ktorých celková hodnota presiahla 17.300 eur. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, k protiprávnemu konaniu došlo vo februári. “Polícia v Humennom sa prípadom intenzívne zaoberá,” dodala hovorkyňa.

13:32

Na osobné auto spadol počas jazdy medzi obcami Rohožník a Jablonica v okrese Senica odlomený strom. Nikto sa nezranil. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Polícia v tejto súvislosti vyzýva vodičov, ale aj nemotorových účastníkov premávky na opatrnosť v dôsledku avizovaného silného vetra počas najbližších dní.

12:55

Vo štvorhre žien na ME v stolnom tenise v rakúskom Linzi sa z postupu do 2. kola tešili v tandemoch so zahraničnými partnerkami Ema Labošová, Tatiana Kukuľková i Barbora Balážová. Svoj štvrtkový súboj prehrala iba Nikoleta Puchovanová s Rakúšankou Karoline Mischekovovu, ktoré podľahli francúzskemu duu Nina Kuo Čeng, Leana Hochartová 0:3.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali