Gešper pre HS: Bol to cielený útok pred voľbami

❚❚

Bratislava 28. októbra 2024 (HSP/Foto:HSP)

 

Je Matica slovenská prorurská? Žije sa dnes Matici lepšie ako za Matoviča? Prečo dnes nie je hybnou silou slovenskej spoločnosti? Odpovede aj na tieto otázky sme v štúdiu Hlavných Správ hľadali s predsedom Matice slovenskej JUDr. Mariánom Gešperom, PhD. 

Marián Gešper
Na snímke predseda Matice slovenskej JUDr. Marián Gešper, PhD.

Ťažký život Matice v rôznych obdobiach

Matica sa pravidelne stáva tŕňom v oku vládnej moci. Zlikvidovať ju chceli Maďari v Uhorsku, problémy jej robili komunisti, pre marxisticko-leninské učenie bola príliš národná, navyše nevyhovovala konceptu čechoslovakizmu.

.

Od roku 1989 vadí aj demokratom. Vážne útoky zažívala v rokoch Dzurindovej vlády, ktorá sa jej rozhodla pomstiť za jej prínos k vzniku slovenskej štátnosti. Matica v tom čase prišla o Národnú knižnicu.

Platobnú neschopnosť, výpadok príjmov, čerpanie zdrojov nad rámec rozpočtu, úverovú zadlženosť s ručením Neografie, a. s., reálnu hrozbu prepúšťania veľkého počtu zamestnancov zažívala aj v roku 2014. Keď boli pri moci Ficove vlády, mala dostatok prostriedkov aspoň na zabezpečenie prevádzky.

.

Počas Matovičovej vlády bola tiež poriadne finančne priškrtená, keď jej vzali 23 % z rozpočtu, čím dostala z verejných zdrojov na svoju činnosť o 414 tisíc EUR menej, teda len 1,34 mil. EUR. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) otvorene hovorila o Matici ako zbytočnej organizácii a robila všetko preto, aby zanikla. Už na prvom stretnutí s Mariánom Gešperom mu oznámila, skôr ako sa vôbec dostal k argumentácii v prospech Matice, že ju nepresvedčil, že na nej teda zostáva historická úloha Maticu zrušiť. Jej vyjadrenie „Nepopieram jej historické zásluhy v 19. storočí, no súčasné vedenie Matice slovenskej ma v pondelok nedokázalo presvedčiť o zmysluplnom poslaní tejto inštitúcie v 21. storočí. Vzhľadom na to trvám na otvorení diskusie o zásadnej zmene fungovania a financovania Matice slovenskej, ktorej výsledkom bude revízia výdavkov z verejného rozpočtu.“, matičiarov zaskočilo a reagovali naň s prekvapením na stránkach Matice (tu). Podľa Milanovej vydávanie Slovenských národných novín, jediných matičných novín, „vulgarizujú verejný diskurz namiesto toho, aby ho kultivovali“.

Na dokreslenie situácie, v ktorej sa Matica za Matoviča nachádzala, je potrebné dodať, že kým vyjadrenie Milanovej prevzala celá liberálna tlač, následná reakcia vedenia Matice dostala priestor len v mediálnej alternatíve.

Nakoľko Marián Gešper riadi Maticu slovenskú od roku 2017, dokáže porovnať ako sa Matici žilo za Fica a po ňom. Podaril sa mu malý zázrak, že napriek vyvíjanému tlaku, Matica pod jeho vedením toto neblahé obdobie prežila. Metaforou vyjadril, že Matica je od svojho vzniku zrkadlom spoločnosti. Keď sa darí Matici, rastú aj Slováci a ich štátnosť. Keď Matica živorí, je pod tlakom aj Slovenský národ a slovenská štátnosť ako taká.

Viac vo videu:

 

.

Spolupráca Matice slovenskej s ministerstvom kultúry dnes

Rok od momentu, keď Slovensko opäť vedú proslovenské politické sily, Matica sa opäť dostala do prevádzkyschopnej kondície. No 2 milióny EUR ročne z rozpočtu nepokryjú jej možný ďalší rozvoj, nedokáže využiť svoj potenciál na posilnenie našej štátnosti, na zlepšenie života zahraničných Slovákov. A už vôbec nie na to, aby Matica vyvážila vplyv rôznych ideologických mimovládok pôsobiacich na našom území za peniaze a v prospech záujmov cudzích mocí, napr. na južnom Slovensku, kde svojimi aktivitami pod hlavičkou Felvidéku podkopávajú našu štátnosť.

Rozpočet na Maticu plne odráža finančnú kondíciu v spoločnosti. Momentálne, po 3 rokoch šafárenia Matovičovcov Matica už nebojuje o prežitie, avšak má tak akurát na prevádzku. Rozdiel je v tom, že súčasná vládna garnitúra neútočí na našu štátnosť a nedovolí, aby sme sa rozplynuli ako jeden región v Spojených štátoch európskych. Naopak, snaží sa o jej posilnenie.

Dôležitým momentom podľa predsedu Matice je, že Matica prestala byť nepriateľom štátu, ako tomu bolo za Matoviča. Matičiari boli dokonca prenasledovaní. Avšak lepšia spolupráca by mohla byť podľa predsedu Matice aj so súčasným ministerstvom kultúry. Úplne zavreté dvere má Matica na ministerstvo školstva, čo je určite veľká chyba. Práve Matica by mohla pomôcť ochrániť naše školy pred prenikaním škodlivých ideológií. Na druhej strane by mohla prispieť v zvýšeniu povedomia o slovenskej štátnosti, slovenskom národe, prehlbovať v našich deťoch vlastenectvo.

 

Médiá

Proslovenské naratívy z pera a úst matičiarov neprenikajú do spoločnosti. Naopak zaznievajú a rôznymi médiami sú zosilňované naratívy proeuroatlantické, či globalistické. Tie proslovenské ostávajú na stránkach Slovenských národných novín, v bubline matičiarov.

.

Do liberálnych médií sa Matica dostane len vtedy, keď je škandalizovaná. Ani v RTVS nedostáva taký priestor, aký by si na svoje zviditeľnenie, na zvýšenie povedomia o svojej činnosti, o význame na prehlbovanie slovenskej štátnosti, zaslúžila. Maticu jednoducho nevidno.

Dokonca to zašlo až tak ďaleko, že ani reportáže z matičných podujatí, na ktorých sa verejnoprávne média zúčastňujú, sa neobjavia v hlavných spravodajských reláciách. Ani RTVS o nich neinformuje. Vážne matičné témy dostávajú v správach menší časový priestor ako informácie o nejakých rytierskych súbojoch, posťažoval si Marián Gešper.

Skúsenosti, ktoré Marián Gešper od roku 2017 nadobudol, ho vedú k opatrnosti myslieť si, že sa situácia s priestorom pre matičiarov vo verejnoprávnych médiách po ich transformácii na STVR zlepší.

Matica požiadala o Matičné okienko v RTVS, zatiaľ ho nedostala.

Úlohou Matice je vytvoriť aj v médiách protiváhu aktivistom rôznych mimovládok platených zo zahraničia. Rôzni sociológovia, politológovia, bezpečnostní analytici, historici dostávajú priestor na jednostranné komentovanie spoločenských udalostí bez protiváhy nielen v súkromných médiách, ale žiaľ už od roku 1989 aj vo verejnoprávnych. Stále sa na obrazovke striedajú tie isté tváre zo Sorošom financovaných inštitútov.

K tomu, aby sme videli matičiarov takto pôsobiť, musia dostať priestor. Potenciál na to Matica má. Disponuje vedeckými pracovníkmi v rôznych oblastiach. Len o ich vyjadrenia, komentovanie, účasť v publicistických reláciách nikto nestojí.

 

Proruská Matica Slovenská

V reportáži „Cez čiaru: Ako sa ruská tajná služba priblížila k Matici slovenskej“ z dielne Esetom podporovanej mimovládky Zastavme korupciu, bola Matica obvinená, že je proruská.

Marián Gešper tieto obvinenia kategoricky odmieta. Matica podľa neho nie je a ani nikdy nebola proruská, ani proamerická, či pronemecká. Je predovšetkým proslovenská. „Samozrejme mala historické väzby na kultúrne organizácie na Ukrajine, v Rusku, Bielorusku a inde, avšak nebola nikdy politicky aktívna, ani nástrojom ruskej moci“.

Matičiari naopak trpeli počas vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v 1968, nakoľko voči nemu ostro vystupovali. Nemohli odpustiť vtedajšiemu režimu zadlávenie dubčekovskej myšlienky. Alexander Dubček bol čestným členom Matice slovenskej.

.

Marian Gešper odmietol aj obvinenie, že Matica je nástrojom hybridnej vojny Ruska, ktoré vyslovili respondenti Evy Mihočkovej, autorky reportáže, v súvislosti so spoluprácou Matice s Ruskou historickou spoločnosťou, ktorú kontroluje Sergej Naryškin, šéf ruskej tajnej služby. Reportáž je súčasťou dlhodobej diskreditačnej kampane voči Matici. Na pozadí vojenského konfliktu na Ukrajine je veľmi jednoduché Maticu obviniť zo šírenia prokremeľských naratívov, keďže nešíri tie prozápadné.

O spoluprácu s Ruskou historickou spoločnosťou sa Matica usilovala v rámci nadväzovania styku s rôznymi slovanskými kultúrnymi, spoločenskými organizáciami. Pokusom bolo rozvinutie spolupráce podpisom memoranda ešte v roku 2019 (teda pred vojnou). Nakoľko nedošlo dodnes k podpisu z ruskej strany, žiadna spolupráca nevznikla a teda obvinenia s ovplyvňovania Matice ruskou tajnou službou cez túto spoluprácu sú len fabuláciami protagonistov reportáže.

„Vojnová propaganda sa využíva na diskreditáciu Matice, lebo nejde po ruke neoliberálnej ideológii“, dodal k téme Gešper. Nejde v histórii Matice o nič nové. Podobnými útokmi si prechádzala aj v Uhorsku. Aj vtedy boli matičiari obviňovaní Kolomanom Tiszom zo šírenia panslavizmu, prekrúcania dejín v školských učebniciach a že je Matica predĺženou rukou cudzej moci.

Na reportáž Matica reagovala článkom na stránkach Slovenských národných novín (tu).

Matica, ktorá je viditeľná len vo svojej bubline, nemá podľa Mariána Gešpera dostatočnú silu, aby dokázala ovplyvňovať verejnú mienku. Dokonca, že by spolupráca Matice s Ruskou historickou spoločnosťou dokázala Slovensko vykoľajiť na desaťročia dopredu, čo v reportáži podsúval „expert na hybridné hrozby“ Victor Breiner z Inštitútu pre budovanie odolnosti, ktorého partnerom je Veľvyslanectvo Spojených štátov na Slovensku, je len čistá konšpirácia.

.

Progresívnym ideológom vadí, podľa Mariána Gešpera, pronárodný charakter Matice, nakoľko stráži slovenskú štátnosť a kultúru. Nedokážu ju dostať pod svoj vplyv, do závislosti.

Matica sa voči útokom bráni v celej svojej histórii. Po atentáte na premiéra, Matica napísala list, ktorým upozornila na existenciu zoznamov „proruských baktérií“, na ktorých sa ocitla v spoločnosti iných, takto onálepkovaných organizácií, médií, či jednotlivcov z dielne Gerulata, za ktorou je tiež Eset. Zoznamy tých, čo sú určení na likvidáciu. Štátne orgány list vyhodnotili ako podnet na trestné stíhanie nadácie „Zastavme korupciu“, napriek tomu, že list voči nadácii nesmeroval. Ex-offo podnet nakoniec OČTK zamietli.

 

Matica ako ideový trust alebo protiváha ideologickým zahraničným agentom

O ideové podklady, koncepty, vízie Slovenska na dlhšie obdobie, ktoré by vytvorili protiváhu k štedro dotovaným myšlienkovým trustom zahraničných agentov, ani súčasná vláda zatiaľ neprejavila záujem. Úradníci na nižších stupňoch riadenia štátu ani nevedia, že Matica existuje, resp. že má tento potenciál.

Matica prišla o agendu starostlivosti o zahraničných Slovákov. Pomoc maďarskej vlády na podporu maďarskej menšiny na Slovensku je neporovnateľne vyššia v porovnaní s podporu zahraničných Slovákov Slovenskom v zahraničí (v Maďarsku, Srbsku). „Na podpore folklóru žiaden národ svoje elity nepostavil“, upozornil Marián Gašper.

.

Maticou produkované štatistiky, štúdie, zborníky k situácii na južnom Slovensku, nie sú štátom využívané ani dnes.

Na poli kultúry priniesla Matica „Koncept národnej neomoderny“. Niektorí umelci sa ho aj ujali, avšak bez podpory zo strany štátu. Navyše riskujú, že sa dostanú na zoznam nepriateľov, na ktorých budú mimovládky a liberálne médiá ukazovať prstom.

 

Ďalšie témy v rozhovore

V rozhovore sme sa dotkli aj otázky nánosu čechoslovakizmu pri výklade slovenských dejín, ktorý význam slovenského národa umenšuje dodnes. Historici sa stále nevedia pozerať na slovenské dejiny z pohľadu slovenských záujmov. Matica nedokáže zástup historikov so slovenským srdcom zaplatiť.

Slovensko sa stále nedokáže prihlásiť k s svojim dejinám, keď spolu s inými bolo ich štátnosťou Uhorské kráľovstvo. Matica s tým má problém z titulu, že Maďari, ktorí nám tieto dejiny uniesli, bojovali v 19. storočí tvrdo proti Matici, dokonca bola maďarským režimom zrušená.

Spomenuli sme národné obrodenie, aj význam 1. Slovenského národného povstania 19. septembra 1848, keď sme dali o sebe vedieť a prvýkrát sme sa prihlásili k myšlienke spravovať si veci verejné vo vlastnom štáte.

V Košiciach, v dôležitom centre matičného života, bola v týchto dňoch odhalená busta kniežaťa Rastislava, z iniciatívy silnej miestnej pobočky matičiarov.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:07

Britská vládna Labouristická strana suspendovala svojho poslanca po tom, ako sa na internete objavili zábery jeho fyzického útoku proti inému mužovi. 

10:58

Finančná správa pokračuje v procese automatizácie colného konania a od 1. novembra spustí nový automatizovaný systém. Tento systém umožní zjednodušenie postupov a centralizovaného colného konania pri vývoze, úplnú automatizáciu vývozných postupov a výstupných formalít.

10:57

Japonský premiér Šigeru Išiba zostane vo funkcii a nevytvorí “politické vákuum”. Jeho strana prišla v parlamentných voľbách o väčšinu.

10:26

Afganistan spustil už štvrtú vakcinačnú kampaň proti detskej obrne v tomto roku. Cieľom je zaočkovať viac ako 6,2 milióna detí mladších ako päť rokov.

10:17

Irak odsúdil konanie Izraela, ktorý využil iracký vzdušný priestor pri víkendovom útoku na Irán. V tomto smere tiež adresoval sťažnosť generálnemu tajomníkovi Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniovi Guterresovi a Bezpečnostnej rade OSN. Uviedol hovorca irackej vlády Básim al-Awadí.

10:11

Francúzsky herec Gérard Depardieu zo zdravotných dôvodov požiadal o odklad súdneho pojednávania v prípade sexuálneho útoku. Pojednávanie sa malo začať v pondelok v Paríži.

10:04

 Veliteľ iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí varoval Izrael, že po útoku na iránske vojenské objekty bude čeliť “trpkým následkom”. Informovali o tom iránske médiá.

10:03

Globálne otepľovanie a zmena klímy už nie sú iba všeobecné pojmy, ale naša každodenná realita. Podľa platnej Vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 152 z roku 2005 sa vykurovacia sezóna začína spravidla 1. septembra. Tohtoročný začiatok septembra denná teplota vzduchu na najteplejších miestach Slovenska atakovala 35 stupňov Celzia. Čo bolo pre nás pred pár rokmi nepredstaviteľné, je dnes realitou.

09:31

Americký výrobca lietadiel Boeing plánuje výrazne navýšiť svoj kapitál. Hotovostnú injekciu vo výške viac ako 15 miliárd USD (13,86 miliardy eur) by mal získať už prostredníctvom predaja akcií a konvertibilných dlhopisov. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali