Trápia vás bolesti bedra? Mali by ste spozornieť

Trápia vás bolesti bedra? Mali by ste spozornieť

Bratislava 30. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Pri viac ako dvojmesačných bolestiach bedra, ktoré neustupujú, a obmedzenej hybnosti je dobré vyhľadať ortopéda. Poukázal na to primár ortopedického oddelenia Nemocnice Medissimo v Bratislave Norbert Krajcsovics

lekár
Ilustračné foto

Vysvetlil, že bolesť je často prvým signálom, že s bedrom niečo nie je v poriadku. Treba si však všímať jej vznik, intenzitu a dĺžku a tiež mieru obmedzenia hybnosti. “Ak prišli bolesti spontánne, doslova z večera do rána, môže ísť o bezvýznamný zápalový proces, podráždenie, ktoré môže odznieť a pacientovi nič nie je,” vysvetlil. Spozornieť podľa neho treba, ak stav trvá dlhšie.

Reklama

Ortopéd následne zistí stav kĺbu podľa snímok z röntgenu a z magnetickej rezonancie, vyšetrí pacienta a stanoví ďalší postup. “Táto kombinácia vyšetrení nám dá odpoveď na to, ako vyzerajú štruktúry v kĺbe. Problémom môže byť presahovanie kosti v oblasti jamky alebo krčka, ktorá mechanicky dráždi, môže byť poškodená chrupka alebo tkanivo v okolí kĺbnej jamky,” objasnil primár. Dodal, že bedrový kĺb môže byť poškodený od narodenia, môže ho postihovať spolu s ďalšími kĺbmi reumatologické ochorenie alebo sa jeho stav skomplikoval po úraze.

Pri problémoch s bedrovým kĺbom sa začína s konzervatívnou liečbou, nasadia sa protizápalové lieky a naplánujú rehabilitácie. “Ak problémy pretrvávajú, pacient sa pravdepodobne operácii nevyhne,” skonštatoval Krajcsovics s tým, že definitívnym riešením je výmena kĺbu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:01

Výskum britskej mimovládnej organizácie Global Witness (GW) odhalil účty prevádzkované botmi, ktoré na sociálnych sieťach šírili počas kampane pred štvrtkovými parlamentnými voľbami “účelové dezinformácie a nenávisť”. Keďže vzhľadom na načasovanie mohli tieto príspevky výrazne ovplyvniť verejnú mienku, organizácia vyzýva na prešetrenie ich pôvodu a apeluje na zodpovednosť zo strany manažmentu sociálnych sietí. Podpredseda vlády tiež upozornil na snahu o ovplyvňovanie volieb zo zahraničia.

13:59

Holandský premiér Mark Rutte, ktorý v utorok odovzdal funkciu novému predsedovi vlády Dickovi Schoofovi, je vďačný za to, že mohol slúžil Holandsku takmer 14 rokov. Povedal to vo svojom poslednom “premiérskom” rozhovore pre RTL, najväčšiu televíznu stanicu v krajine.

13:59

Nemecko a Poľsko budú diskutovať o posilnení vojenskej spolupráce s cieľom odvrátiť hrozbu, ktorú pre región predstavuje Rusko. Uvažujú aj o silnejšej prítomnosti NATO na východnom krídle a koordinácii pomoci Ukrajine, uvádza sa v spoločnom akčnom pláne, ktorí v utorok prijali poľský premiér Donald Tusk a nemecký kancelár Olaf Scholz.

13:48

Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Uviedli to v utorok tamojšie úrady, ktoré hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice.

13:40

Spôsob výpočtu ceny pitnej vody by sa mal zmeniť. Vyplýva to z návrhu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý na právnom portáli slov-lex zverejnil predbežnú informáciu o zmene vyhlášky, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia výroby, distribúcie a dodávky pitnej vody a odvádzanie a čistenie odpadovej vody.

13:33

Nadchádzajúca návšteva indického premiéra Naréndru Módího v Rusku, ktorú Moskva avizovala ešte koncom júna, bude veľmi dôležitá. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:32

S približne 50 požiarmi lesných a krovinatých porastov bojovali za posledných 24 hodín hasiči v Grécku. Takmer všetky sa však podarilo rýchlo dostať pod kontrolu.

13:31

Zoznamy kandidátov politických strán pre druhé kolo predčasných volieb vo Francúzsku budú uzavreté v utorok o 18.00 h SELČ. Dovtedy majú kandidáti možnosť odstúpiť z boja o hlasy voličov a svojim priaznivcom odporučiť, komu v nedeľu 7. júla odovzdať svoj hlas.

13:24

Talianska premiérka Giorgia Meloniová je optimistická, pokiaľ ide o vyhliadky domácej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

“Talianska ekonomika rastie rýchlejšie ako ekonomiky ostatných európskych krajín, a to aj napriek spomaleniu globálneho hospodárstva a zložitej medzinárodnej situácii,” uviedla Meloniová v utorok v prejave na zasadnutí združenia poisťovní Ania, ktoré sa koná v Ríme.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali