Počet obetí zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem

Počet obetí zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem

Bratislava 27. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook, TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 28. júna 2024  o 11:59 h.

Počet obetí štvrtkovej (27. 6.) zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem. Vyplýva to z aktualizovanej informácie, ktorú zverejnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) na sociálnej sieti

Počet obetí zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem
Počet obetí zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem

Záchranári na sociálnej sieti uviedli, že ďalších päť osôb bolo zranených.

Reklama

Na mieste nehody stále pokračuje zaisťovanie všetkých dôkazov, prítomný je aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávajú okolie nehody.

Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti informovala, že očakáva sprejazdnenie jednej traťovej koľaje približne o 04.00 h.

Reklama

 

Poslanci si minútou ticha uctili obete tragickej zrážky v Nových Zámkoch

Poslanci Národnej rady (NR) SR si v piatok uctili v pléne minútou ticha obete tragickej nehody autobusu a vlaku v Nových Zámkoch.

Tragická dopravná nehoda sa stala na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch vo štvrtok (27. 6.) krátko po 17.00 h. Pri zrážke vlaku s autobusom zomrelo sedem ľudí, zranených bolo najmenej päť ľudí. Z doposiaľ presne nezistených príčin vošiel vodič autobusu na železničné priecestie v čase, keď tadiaľ prechádzal vlak. Polícia v Nových Zámkoch začala trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví.

 

Jozef Ráž: Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor

Tragickú dopravnú nehodu autobusu a medzinárodného vlaku pri Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora. Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Okolnosti štvrtkovej (27. 6.) nehody sú aj naďalej predmetom vyšetrovania. Uviedli to v piatok na tlačovej konferencii minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexander Sako

Reklama
MD: Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž (nominant Smer-SD)

“Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu, to znamená, že všetko fungovalo, ako malo. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť,” priblížil Ráž.

Spresnil, že na koľaji bola vylúčená doprava pre odstraňovanie následkov po zaplavení, ktoré spôsobili stredajšie (26. 6.) intenzívne dažde.

Sako priblížil, že na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch najprv pri spustených závorách prešiel osobný vlak smerom na Nové Zámky.

“Následne sa na priecestí závory dvihli, do koľajiska najprv vošlo osobné auto a následne za ním autobus, ktorý sa v tej kritickej chvíli zrazil s medzinárodným rýchlikom Praha – Budapešť,” priblížil pravdepodobné okolnosti tragickej nehody Sako s tým, že predbežne to vyzerá tak, že vlak išiel po koľaji, ktorá bola v tom čase uzavretá.

Obaja informovali, že okolnosti zrážky autobusu a vlaku vyšetruje polícia a tiež tímy z ministerstva dopravy, ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Reklama

 

Novozámocká polícia začala trestné stíhanie v prípade zrážky vlaku s autobusom

Polícia v Nových Zámkoch začala v prípade zrážky vlaku s autobusom trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Nehoda sa stala vo štvrtok (27. 6.) krátko po 17.00 h na železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch. Vyslané k nej boli všetky záchranné zložky. Z doposiaľ presne nezistených príčin vošiel vodič autobusu na železničné priecestie v čase, keď tadiaľ prechádzal vlak. Následne došlo k ich zrážke, pričom autobus rozdelilo na dve časti. Prvá časť zostala zakliesnená pod vlakom a druhú časť odhodilo vedľa koľajiska.

Pri dopravnej nehode utrpelo sedem osôb z autobusu zranenia nezlučiteľné so životom. Štyri osoby boli so zraneniami prevezené do nemocnice. Vo vlaku sa nikto nezranil. Na miesto ihneď smeroval aj tím posttraumatickej intervencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre, ktorý poskytoval krízovú intervenciu príbuzným obetí.

 

Doprava na železničnej trati je po nehode čiastočne obnovená

Doprava na železničnej trati medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou je po zrážke autobusu s vlakom čiastočne obnovená. Podľa informácie hovorkyne ŽSR Vladimíry Bahýlovej je doprava obnovená na jednej z dvoch traťových koľají. Na druhovej traťovej koľaji naďalej pokračuje vyšetrovanie príčin nehody.

Tragická dopravná nehoda sa stala na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch vo štvrtok (27. 6.) krátko po 17.00 h. Pri zrážke vlaku s autobusom zomrelo sedem ľudí, zranených bolo najmenej päť ľudí.

 

Matúš Šutaj Eštok: Obete nehody sa zatiaľ nepodarilo identifikovať 

Obete zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Potvrdil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Pri nehode prišlo podľa ministra o život päť ľudí z autobusu. Zranili sa aj ďalší najmenej štyria ľudia z autobusu a rušňovodič z vlaku, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach. Stav dvoch z nich je vážny, do nemocnice boli prevezení vrtuľníkom. Jedným z nich je vodič autobusu. Ďalších troch zranených so stredne ťažkými zraneniami previezli do nemocníc sanitky.

Reklama

V čase nehody linkového autobusu Nové Zámky – Kolta sedelo v autobuse osem cestujúcich a vodič. V medzinárodnom vlaku EC z Prahy do Budapešti sa viezlo zhruba 200 ľudí. Nikto z cestujúcich vo vlaku neutrpel pri nehode zranenia. Po zrážke zostal autobus roztrhnutý na dve časti, rušeň začal horieť.

Ako prví dorazili na miesto nehody hasiči z Nových Zámkov, následne sa k nim pridali ďalší. Na mieste zasahovalo 30 hasičov.

“V prvom rade sme poskytli prvú pomoc, až po vyskratovaní vysokého napätia sme mohli začať s hasiacimi prácami. Následne došlo k objaveniu piatich uhorených tiel,” povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Vojtech Valkovič.

Na mieste nehody stále pokračuje zaisťovanie všetkých dôkazov, prítomný je aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávajú okolie nehody.

“Chceme si byť istí, že na mieste nie sú ďalší ľudia, ktorí mohli byť účastníkmi nehody,” povedal minister.

Reklama

Informácie o tom, že príčinou nehody mohla byť nefunkčná signalizácia po búrke, ktorá zasiahla región v stredu (26. 6.), minister nepotvrdil.

“V tomto štádiu je predčasné hovoriť, či zlyhal ľudský faktor alebo technika. Urobíme všetko preto, aby sme túto tragickú nehodu vyšetrili,” povedal Šutaj Eštok.

 

Bernard Bober a Viliam Judák vyjadrili sústrasť obetiam nehody pri Nových Zámkoch

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober s veľkým zármutkom prijal správu o tragickej nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch. Svoju účasť a blízkosť v modlitbe všetkým, ktorých tragédia zasiahla, vyjadril aj nitriansky biskup Viliam Judák.

“S veľkou ľútosťou a pohnutím vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragickej dopravnej nehody. Modlím sa za spásu duší tých, ktorí pri nešťastí prišli o život, a vyprosujem skoré uzdravenie zraneným,” uviedol Bober. Za obete nehody odslúži svätú omšu.

Reklama

Nitriansky biskup praje zraneným účastníkom havárie skoré uzdravenie.

“Na všetkých myslí v modlitbách a bude pamätať aj pri svätej omši, ktorú v piatok odslúži na tento úmysel,” doplnili z Nitrianskeho biskupstva.

 

Robert Kaliňák: Príčiny nešťastia musia byť urýchlene vyšetrené

Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) vyjadril sústrasť rodinám pozostalých po štvrtkovej (27. 6.) zrážke vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. Zraneným poprial čo najskorší návrat do bežného života. Uviedol to na sociálnej sieti.

“Príčiny nešťastia musia byť urýchlene vyšetrené. Najmä preto, aby sa v budúcnosti, po prijatí príslušných opatrení, mohlo predísť takýmto fatálnym následkom,” skonštatoval Kaliňák.

Záchranným zložkám vyjadril vďaku a úctu za rýchly profesionálny zásah, ktorý zabránil ešte väčšej tragédii.

 

Reklama

Tragédia pri Nových Zámkoch. Zrazil sa vlak s autobusom. Hlásia najmenej päť obetí

Pri Nových Zámkoch v smere na Dvory nad Žitavou došlo k nehode vlaku s autobusom. Z miesta hlásia viacero zranených. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti

nové zámky autobus vlak mŕtvi
Na snímke hasičské autá a sanitky neďaleko miesta nehody vlaku s autobusom vo štvrtok 27. júna 2024

“OS ZZS SR vysiela päť pozemných ambulancií a dva záchranárske vrtuľníky k dopravnej nehode na železničnom priecestí. Z miesta je hlásených viacero zranených,” uviedli záchranári.

V úseku je momentálne prerušená železničná doprava. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti.

Hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová pre TASR uviedla, že k nehode došlo krátko po 17.00 h na chránenom železničnom priecestí so závorami a svetelnou signalizáciou. Po zrážke je autobus ťažko poškodený, rušeň vlaku horí. Podľa informácií TASR evidujú po zrážke zranených aj mŕtvych.

 

Po nehode pri Nových Zámkoch hlásia najmenej štyri obete, cesta je neprejazdná

Pri nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch zomreli najmenej štyri osoby a päť sa zranilo. Potvrdilo to Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR na sociálnej sieti s tým, že zásah stále prebieha.

K zrážke podľa polície došlo na Dvorskej ceste II/1503 pri Nových Zámkoch. Cesta je úplne neprejazdná. Obchádzková trasa vedie po ceste I/75.

Reklama

Na miesto nehody mieri aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a policajný viceprezident pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

Minister vyjadril sústrasť pozostalým a poďakoval sa všetkým zasahujúcim zložkám. “So zármutkom som prijal správu o tragickej zrážke vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým. Zraneným prajem čo najrýchlejšie zotavenie,” napísal minister.

Obdobne reagovala aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). “Je mi veľmi ľúto vyhasnutých ľudských životov a v myšlienkach som s pozostalými po obetiach,” uviedol minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Sústrasť pozostalým vyjadril aj predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík. “S hlbokým zármutkom myslím na obete a ich rodiny, ktorým vyjadrujem úprimnú sústrasť,” uviedol.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) priblížila, že vo vlaku sa viezlo viac ako 100 cestujúcich. Trať v úseku Nové Zámky – Dvory nad Žitavou je neprejazdná, železnice pracujú na zabezpečení náhradnej autobusovej dopravy. Hovorca ZSSK Dominik Drevický uviedol, že spolupracujú s príslušnými zložkami na zaistení bezpečnosti cestujúcich a riešení následkov nehody. Dodal, že išlo o vlak EuroCity (EC) 279 z Prahy do Budapešti. Lokomotíva a rušňovodič patrili Českým dráham, vlaková súprava a sprevádzajúci personál ZSSK.

 

Prezident vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody pri Nových Zámkoch

Prezident SR Peter Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. Poďakoval sa tiež lekárom a záchranárskym tímom za odvedenú prácu.

Reklama

“Aj popri rokovaní európskeho samitu v Bruseli s hlbokým zármutkom sledujem smutné informácie z vlasti o tragickej zrážke vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a ich rodinám vyslovujem úprimnú sústrasť. Zraneným želám čo najskoršie uzdravenie a ďakujem lekárom i záchranárskym tímom za odvedenú prácu. Kiež by sa takéto katastrofy Slovensku v budúcnosti vyhýbali,” napísal prezident na sociálnej sieti.

 

Počet obetí zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch sa zvýšil na päť

Počet obetí po štvrtkovej zrážke vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch sa zvýšil na päť. Vyplýva to z aktualizovanej informácie, ktorú zverejnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) na sociálnej sieti.

“Podľa informácií od zasahujúcich posádok päť osôb utrpelo zranenia nezlučiteľné so životom. A ďalších minimálne päť osôb je zranených,” uviedlo operačné stredisko s tým, že zásah stále prebieha.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Estónska reformná strana premiérky Kaje Kallasovej nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie.

Včera 18:34

Dočasný haitský premiér Garry Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá bude zahŕňať stretnutia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľom Bieleho domu, uviedol jeho úrad.

Včera 17:43

Dve osoby prišli o život pri páde malého lietadla v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. 

Včera 17:30

Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru. V sobotu to povedal hovorca prokuratúry.

Včera 17:28

Speváčku a modelku Carlu Bruniovú-Sarkozyovú úrady predvolali v súvislosti s vyšetrovaním financovania prezidentskej kampane jej manžela Nicolasa Sarkozyho v roku 2007.

Včera 17:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne.

Včera 17:24

Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. 

Británia: Predstavili nový portrét kráľa Karola III. v uniforme poľného maršala
Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila
Včera 17:23

Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. 

Včera 16:47

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to ombudsman Marcin Wiacek.

Včera 16:46

Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch rôznych vážnych dopravných nehodách v okolí Brna v Juhomoravskom kraji. Z každej z nich previezol do brnianskej nemocnice jednu osobu.

Včera 16:32

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa stala víťazkou trávnatého turnaja WTA v Eastbourne. Vo finále dvojhry zdolala v pozícii nasadenej šestky Kanaďanku Leylah Fernandezovú 6:3, 6:4.

Darja Kasatkinová - Leylah Fernandezová
Na snímke ruská tenistka Daria Kasatkinová pózuje s trofejou nad hlavou po zisku titulu v ženskej dvojhre na trávnatom turnaji WTA v anglickom Eastbourne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali