Prezidentka sa pre podmienky platnosti miestneho referenda obrátila na ÚS

❚❚

Bratislava 11. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 11. septembra 2023 o 17:38 h.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa pre podmienky platnosti miestneho referenda obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Urobila tak v súvislosti so zmenami, ktoré sa prijali v rámci reformy stavebnej legislatívy. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Napadnuté ustanovenia sú podľa prezidentky v rozpore s rovnosťou volebného, respektíve hlasovacieho práva tým, že neodôvodnene diferencujú medzi hlasmi voličov v Bratislave a Košiciach na jednej strane a voličov v iných obciach na strane druhej. Podľa slov Strižinca je hlava štátu presvedčená, že novelizačný predpis porušuje rovnosť volebného práva vo vzťahu k obyvateľom Bratislavy a Košíc, keďže ich hlasom v referende je priznávaná iná váha ako hlasom obyvateľov iných obcí.

.

Hovorca pripomenul, že pozmeňujúcim návrhom sa v parlamente zmenil obsah novely a niektoré zmeny nesúvisia s pôvodným deklarovaným obsahom zákona. Stanovilo sa tak, že pre platnosť miestneho referenda má byť postačujúce, ak sa na ňom zúčastní rovnaký počet oprávnených voličov, ako sa zúčastnil na voľbách do mestského či miestneho zastupiteľstva, pričom podmienky v iných obciach ostali bez zmeny.

Navyše, podľa hlavy štátu ustanovenia schváleného znenia zákona porušujú princíp právnej istoty. Hovorí o retroaktívnom pôsobení, keďže kvórum potrebné na platnosť miestneho referenda v Bratislave a Košiciach sa odvíja od volieb do orgánov samosprávy, ktoré prebehli ešte pred prijatím napadnutých ustanovení.

.

Zmeny prijal parlament ešte v máji tohto roka. Cieľom malo byť podľa slov predkladateľov posilnenie volebného práva občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum.

 

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Európska komisia (EK) schválila návrh Poľska použiť európske peniaze na opravu alebo obnovu infraštruktúry financovanej z prostriedkov EÚ, ktorú poškodili alebo zničili najnovšie povodne.

16:34

Z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave pribudli nové priame letecké spojenia. Priamym letom z Bratislavy sa môžu cestujúci dostať na portugalský ostrov Madeira. Od štvrtka (26. 9.) sa začne z Bratislavy lietať aj do Kataru na Arabskom polostrove. V stredu o tom informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

16:33

Česká národná banka (ČNB) pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky. Banková rada v stredu rozhodla o znížení základnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov na 4,25 %, čo zodpovedalo očakávaniam trhu.

16:32

Spoločnosť Google podala na Európsku komisiu (EK) sťažnosť proti softvérovej firme Microsoft, ktorú obvinila z poškodzovania hospodárskej súťaže v oblasti cloudových služieb.

16:09

Za necelý rok sú v novom operačnom Programe Slovensko vyhlásené výzvy v hodnote 6,5 miliardy eur, čo je viac ako polovica alokácie. Informovalo o tom v stredu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré preto spúšťa mediálnu kampaň.

16:05

Grécko bude naliehať na Európsku úniu, aby zraneným libanonským občanom poskytla zdravotnú starostlivosť. V stredu na stretnutí v New Yorku to libanonskému ministrovi zahraničných vecí Abdalláhovi Búhabíbovi povedal šéf gréckej diplomacie Jorgos Gerapetritris.

15:46

Izrael povolal na severnú hranicu s Libanonom dve záložné brigády na podporu svojich operácií, oznámila v stredu izraelská armáda. Došlo k tomu po niekoľkých dňoch zintenzívňujúcich sa leteckých útokov, v rámci ktorých zasiahol Izrael ciele Iránom podporovaného hnutia Hizballáh v rôznych oblastiach Libanonu.

15:28

Centrá zdieľaných služieb vzniknú vo vybraných 22 obciach z najmenej rozvinutých regiónov. Peniaze na ich zriadenie poskytne Ministerstvo vnútra (MV) SR z plánu obnovy a prostriedky na personálne kapacity zabezpečí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vďaka eurofondovej výzve. Rezort o tom informoval v stredu.

15:18

Od 1. januára 2025 prechádzajú Žilinčania bývajúci v rodinných domoch na nový systém odpadového hospodárstva. Žilinská radnica zavádza množstvový zber komunálneho odpadu, ktorý zvýhodní obyvateľov produkujúcich menšie množstvo nevytriedených smetí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali