Prezidentka konečne rozhodla ako sa postaví k novele Trestného zákona. Politici reagujú

❚❚

Bratislava 16. februára 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 16. februára 2024 o 19:20

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým ÚS nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom paláci

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň,” ozrejmila hlava štátu.

.

Zákon podpísala v piatok, na začiatku budúceho týždňa chystá podanie na ústavný súd. “Je to z dôvodu, aby som vytvorila časový priestor na zverejnenie v Zbierke zákonov,” vysvetlila. Podnet na ÚS však podá i v prípade, ak by vláda otáľala so zverejnením zákona v zbierke. Je presvedčená, že ÚS sa i tak bude môcť jej podaním zaoberať.

Novelu namieta ako celok z hľadiska jej prijímania v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré považuje za nezákonné, rovnako na viacerých bodoch akcentuje možný škodlivý účinok pre zabezpečenie spravodlivosti i vymožiteľnosti práva. “Nejde len o otázku premlčania pri násilných trestných činoch. Novela bude mať priame a nepriame dosahy aj na osoby poškodené majetkovou kriminalitou,” zdôraznila prezidentka.

.

Nevyužitie práva veta vysvetlila postojom koalície, ktorá podľa nej opakovane preukázala stotožnenie sa s prijatým znením novely. “Nemám žiadny dôvod sa domnievať, žeby sa koalícia zaoberala mojimi pripomienkami, nad rámec jednej jedinej, a tou sú premlčacie lehoty. Tie však môže koalícia zmeniť aj bez môjho veta,” upozornila hlava štátu. Poukázala tiež na to, že v prípade vetovania zákona by poslanci mohli o novele definitívne rozhodnúť tesne pred začiatkom navrhovanej účinnosti. “Neostal by tak priestor na posúdenie právnej normy ústavným súdom,” dodala.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v stredu (14. 2.) podpísal Trestný zákon a po šiestich dňoch od schválenia doručili novelu do kancelárie prezidenta. Čaputovej zároveň poslal list, v ktorom navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia.

 

Hlas-SD: Prezidentka uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí

Prezidentka Zuzana Čaputová pri novele Trestného zákona uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí. Uviedla to koaličná strana Hlas-SD v reakcii na to, že hlava štátu novelu podpísala a podá ju na Ústavný súd SR. Podľa strany sa prezidentka pridala k strašeniu slovenskej verejnosti a svojím postupom znemožnila parlamentu prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí.

.

“Svojím postupom znemožnila prezidentka Národnej rade prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí, zneistených neustálym strašením a zavádzaním zo strany opozície. Preto bude Hlas-SD aktívne konať, aby slovenskí občania boli nielen chránení zákonom, ale mali aj pocit dôvery a bezpečnosti vo vlastný štát,” uviedla v strana stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa Karolína Ducká.

Hlas-SD tvrdí, že hlava štátu s novelou súhlasí. “Napriek jej opakovaným vyjadreniam, že novelu trestného zákona vráti na prerokovanie parlamentu, sa prezidentka rozhodla novelu trestného zákona podpísať. Ľudia tomuto postoju nemôžu rozumieť inak, ako že hlava štátu s touto novelou súhlasí,” skonštatovala strana.

Podpredseda Hlasu-SD a minister investícií Richard Raši reagoval, že prezidentka hrá svojím postojom hru a ide urobiť to, čo povedala, že urobí všetko pre to, aby zákon do platnosti nevošiel. “Keď má problém so zákonom, nech nehrá so Slovenskom hry, mala s ním nesúhlasiť, vrátiť do parlamentu, či parlament veto prelomí alebo nie,” povedal.

Poslanec Národnej rady SR Samuel Migaľ (Hlas-SD) uviedol, že prezidentka sa svojimi vyjadreniami jednoznačne postavila na stranu opozície, no na druhej strane jej piatkové rozhodnutie hovorí o tom, že súhlasí s takto schváleným zákonom.

Vyjadril sa ja líder Hlasu Peter Pellegrini:

.

 

Susko: Pri trestnej novele existovali dôvody na skrátené legislatívne konanie

Pri novele Trestného zákona podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) existovali dôvody na skrátené legislatívne konanie. Rozhodnutie prezidentky podať novelu na Ústavný súd však rešpektuje. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Lucia Hurajtová.

“Hlavným dôvodom rozhodnutia prezidentky má byť neodôvodnenosť schvaľovania uvedeného právneho predpisu v skrátenom legislatívnom konaní. Tento argument však neobstojí pri pohľade na zákony, ktoré podpisovala prezidentka v období predchádzajúcich vlád, pritom takých zákonov boli desiatky a napriek deklarovaným výhradám k legislatívnemu procesu ich podpísala a nenapadla na Ústavnom súde, ani sa nesnažila zabrániť ich účinnosti,” reagoval Susko.

Postoj prezidentky ho neprekvapil. Považuje ho za pokračovanie jej ochrany špeciálnej prokuratúry a trestne stíhaných vyšetrovateľov. “V tejto téme prezidentka už dávno stratila akýkoľvek nadhľad. Nadstraníckosť a snahu o objektívnosť, jej vyjadrenia takmer doslova splývajú s rétorikou strany, ktorej bola podpredsedníčkou, a ďalších strán súčasnej opozície,” doplnil. Tvrdí, že pri premlčacích dobách prezidentka tým, že podpísala zákon, potvrdila, že v skutočnosti jej nejde o podstatu problému, ale iba o čisto politický súboj.

 

Kolíková: Napadnúť Trestný zákon na ÚS je jediná cesta na jeho zastavenie

Napadnúť novelu Trestného zákona na Ústavnom súde (ÚS) SR je jediná cesta, ako zastaviť zmeny. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Mária Kolíková. SaS podporuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej novelu podpísať a čo najskôr sa na ÚS obrátiť. V prípade vetovania návrhu by sa podľa strany nevytvoril dostatočný čas pre ÚS, aby mohol rozhodnúť o jeho účinnosti.

“Jediná cesta, ako zastaviť tento zákon, je čo najskôr ho poslať na ÚS,” zdôraznila Kolíková. Víta preto rozhodnutie hlavy štátu. Prijatý zákon podľa nej predstavuje množstvo úskalí pre trestné právo aj dôvodov na pozastavenie jeho účinnosti. Domnieva sa, že je dôvod aj na zrušenie zákona.

Kolíková sa tiež stotožňuje s názorom prezidentky, že ÚS nič nebráni v posúdení ústavnosti návrhu. Ani to, ak by ho prípadne nestihli zverejniť v zbierke zákonov. Skonštatovala, že môžeme počkať, či bude proces zverejňovania štandardný alebo ho bude vláda zdržiavať. Poukázala však na doterajší postup vládnej koalície a čas, ktorý ubehol, kým novelu podpísal premiér Robert Fico (Smer-SD).

“Prezidentka zvolila cestu rozumu a spravodlivosti,” uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling. Skonštatoval, že vetovanie návrhu by prospelo len premiérovi a vládnej koalícii. Pri návrate novely do parlamentu by sa podľa neho opäť natiahol čas a ÚS by nemusel stihnúť pozastaviť účinnosť zmien. Rozhodnutie prezidentky plánujú v strane podporovať a tiež vysvetľovať verejnosti.

.

 

Majerský: Veríme, že prezidentka pri Trestnom zákone zvolila najlepšie riešenie

Kresťanskí demokrati veria, že prezidentka Zuzana Čaputová pri novele Trestného zákona zvolila najlepšie riešenie. Vyplýva to z piatkového vyjadrenia lídra KDH a poslanca parlamentu Milana Majerského. Reagoval tak na to, že hlava štátu legislatívu podpísala a podá ju na Ústavný súd SR. Zároveň avizoval, že na Ústavný súd sa plánuje obrátiť aj opozícia.

“Pre nás je kľúčové hlavne to, aby táto novela nebola v platnosti čo i len jednu sekundu. Len čo by sa toto stalo, tak dôjde k premlčaniu v tisíckach prípadov,” poznamenal Majerský. Novelu treba podľa neho čo najskôr vydať v zbierke zákonov, aby mohol konať Ústavný súd.

Prezidentka v piatok informovala, že podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým Ústavný súd nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila.

 

.

Grendel: Prezidentka nemala veľa možností, ak chcela pozastavenie účinnosti novely

Ak chcela prezidentka Zuzana Čaputová dosiahnuť, aby Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, inak ako podpísaním zákona sa to nedalo. Myslí si to poslanec parlamentu Gábor Grendel z hnutia Igora Matoviča, Za ľudí, KÚ. V tejto situácii sa podľa neho hrá o čas, keďže zákon má začať platiť od 15. marca. Dodal, že prezidentka nemala veľa možností.

“V tejto situácii, keď sa hrá takticky o každý deň a vidíme, že koalícia zdržiava, keďže neposlali šesť dní zákon do prezidentského paláca, sú to preteky o čas. V tejto situácii je už loptička na strane Ústavného súdu. Musíme počkať, ako rozhodne,” povedal Grendel novinárom.

 

Šimečka súhlasí s rozhodnutím prezidentky pri novele Trestného zákona

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej podpísať novelu Trestného zákona, aby ju mohol posúdiť Ústavný súd (ÚS) SR, je správne. Skonštatoval to predseda PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka. Predstavitelia PS avizovali aj ďalší podnet na ÚS z ich strany.

“Akékoľvek iné riešenie by dávalo vládnej moci alebo koalícii v parlamente možnosť naťahovať lehoty a zmariť možnosť pre ÚS, aby zákon posúdil,” skonštatoval Šimečka. Poukázal pritom aj na čas, za aký premiér Robert Fico (Smer-SD) novelu podpísal. Správanie vládnej koalície považuje za signál, že jej predstavitelia vedia, že proces schvaľovania novely bol zlý.

.

Dodal, že ak novela nadobudne účinnosť čo len na deň, množstvo kriminálnikov by nedostalo trest, nemuseli by čeliť spravodlivosti, skrátili by sa premlčacie lehoty aj znížili sadzby. Nedotklo by sa to podľa jeho slov len obvinených nominantov či ľudí blízkych súčasnej vláde, ale aj ďalších korupčníkov či páchateľov sexuálneho násilia.

Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) avizovala podnet na ÚS aj z ich strany. Považuje za dôležité pridať argumenty pre ÚS, aby sa pokúsili pozastaviť účinnosť novely. Dôležité to je podľa nej aj preto, aby ÚS novelu posúdil aj v prípade, ak by nový prezident podnet hlavy štátu chcel z ÚS stiahnuť.

 

Korčok: Prezidentka zaujala jasný postoj

Prezidentka Zuzana Čaputová zaujala jasný postoj k novele Trestného zákona. Uviedol to prezidentský kandidát Ivan Korčok. Ide podľa neho o zlý zákon, ktorý ďalej deformuje spravodlivosť v krajine v prospech páchateľov trestnej činnosti. Jej postoj považuje za príklad rovnováhy moci.

“Práve teraz majú občania možnosť vidieť, na čo máme hlavu štátu. Toto je príklad rovnováhy moci, o ktorej hovorím a ktorej predseda Hlasu-SD nechce rozumieť. Rovnováhy v čase, keď vládnuca moc pošliapava legislatívny proces, keď vychyľuje trestnú politiku tak, že slúži jej záujmu a nie občanom,” uviedol v stanovisku Korčok.

V prezidentských voľbách podľa neho pôjde o nezávislosť prezidenta a o rovnováhu. “Nie o šírenie prázdneho hesla pokoja, pod ktorým sa budú diať takéto veci,” uzavrel.

 

.

Demokrati vítajú rozhodnutie prezidentky pri novele Trestného zákona

Mimoparlamentná strana Demokrati víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej pri novele Trestného zákona. Nevetovať legislatívu a obrátiť sa na Ústavný súd (ÚS) SR podľa strany umožní získať súdu dostatok času na rozhodnutie o prípadnom pozastavení účinnosti novely.

Strana verí, že ÚS SR bude v tejto veci rozhodovať nezávisle. Zároveň apelovala na vládnu koalíciu, aby sa nepokúšala zasahovať do jeho práce. Legislatívu Demokrati opätovne skritizovali. Dúfajú, že ÚS ju po vyhodnotení všetkých negatívnych dosahov zastaví. “Praktické dosahy prípadnej účinnosti by mali devastačné následky na celú trestnú politiku štátu,” uzavrel podpredseda strany Juraj Šeliga.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:51

Vládu nového francúzskeho premiéra Michela Barniera predstavia v sobotu a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na “konečných úpravách”.

16:49

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

16:49

Nemecko sa chystá nainštalovať protiraketové obranné systémy na tri nové vládne špeciály, ktoré využívajú najmä najvyšší predstavitelia krajiny pre cesty na dlhé vzdialenosti. V piatok o tom informoval týždenník Spiegel.

16:48

Súd v Litve v piatok odsúdil na deväť rokov väzenia muža, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže v prospech Bieloruska. Muž podľa súdu zhromažďoval a odovzdával informácie o bieloruskej opozícii.

16:47

Izrael podal na Medzinárodný trestný súd (ICC) oficiálnu námietku, v ktorej napadol žiadosť o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta.

16:46

Európska únia môže zvážiť dočasné pozastavenie bezvízového režimu s Gruzínskom v prípade, že tamojšie októbrové parlamentné voľby neprebehnú slobodným, spravodlivým a pokojným spôsobom. V piatok to podľa agentúry Reuters povedal veľvyslanec EÚ v Tbilisi Pawel Herczynski.

16:46

Údaje jednotlivých poisťovní v tomto sektore už naznačili značný rozsah škôd; pred niekoľkými dňami poisťovňa Wiener Städtische oznámila, že sama očakáva škody vo výške až 100 miliónov eur.

16:45

Kyjevská radnica v piatok varovala pred prechodným zhoršením stavu ovzdušia v hlavnom meste Ukrajiny a odporučila obyvateľom mesta, aby sa zdržali vetrania a obmedzili pobyt vonku. Niektorí ľudia sa po vonku pohybovali v rúškach.

16:44

Holandská polícia v piatok oznámila, že vyšetruje štvrtkový útok nožom v prístavnom meste Rotterdam, ktorý si vyžiadal jednu obeť na živote, pričom zatiaľ nevylučuje žiaden motív.

16:43

Austrálsky sudca dal v piatok prokuratúre termín do decembra, aby dokončila prípad manželov podozrivých zo špionáže v prospech Ruska.

V Rusku narodený pár Kira a Igor Korolevovci žije v Austrálii už desaťročie. V júli sa stali prvými podozrivými, ktorých obvinili podľa modernizovaných austrálskych zákonov o špionáži od ich prijatia v roku 2018.

16:42

V Česku sa v piatok popoludní otvorili volebné miestnosti. Ľudia si počas dvoch dní budú vyberať členov krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu. Podľa prieskumu agentúry Kantar zo začiatku septembra má v krajských voľbách najväčší potenciál uspieť hnutie ANO, nasleduje koalícia Spolu a hnutie STAN.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali