Prezidentka zvažuje disciplinárne podanie na Maroša Žilinku

❚❚

Bratislava 24. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Pavol Zachar)

Aktualizované 24. júna 2023 o 14:54 h.

Prezidentka Zuzana Čaputová nevylúčila, že podá disciplinárny podnet na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že v odôvodnení rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s paragrafom 363 Trestného poriadku sú aj vety, ktoré môžu byť podkladom pre takéto podanie. Podľa vlastných slov to ešte bude zvažovať

Zuzana Čaputová a Maroš Žilinka
Na snímke Zuzana Čaputová a Maroš Žilinka

“Opäť sa budem pozerať na križovatku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh, chcela som si počkať na rozhodnutie ÚS,” uviedla hlava štátu s tým, že sa chce ešte do hĺbky pozrieť na písomné odôvodnenie rozhodnutia ÚS. Ten podľa jej slov konštatoval, že samotný paragraf nie je v rozpore s Ústavou SR, no nepozeral sa na aplikačnú prax zo strany šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. “To ani nebolo predmetom konania,” poznamenala.

.

Ak sa teda polemika v tejto veci posunie smerom k tomu, či bol alebo nebol postup generálneho prokurátora v súlade so zákonmi, zváži svoje rozhodnutie.

“Na túto otázku môže dať odpoveď Najvyšší správny súd (NSS) SR, ktorý je disciplinárnym súdom aj voči generálnemu prokurátorovi,” doplnila prezidentka.

.

 

Prezidentka bude diskutovať s víťazom volieb, či vie zostaviť vládu

Úlohou prezidenta nie je korigovať vôľu ľudí a výsledok volieb, ale zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Deklarovala, že s víťazom parlamentných volieb bude diskutovať o tom, či je schopný zostaviť vládu a zabezpečiť riadne fungovanie orgánov.

“Úlohou prezidenta, prezidentky v našom právnom systéme nie je korigovať vôľu ľudí. Naopak, úlohou je rešpektovať vôľu ľudí, ktorá vzíde z volieb. Víťaz volieb bude subjekt, s ktorým na začiatku budem komunikovať o tom, či má tú druhú spôsobilosť, a to je spôsobilosť zostaviť vládu,” uviedla hlava štátu. Po voľbách sa teda bude zaujímať o to, či má víťazný subjekt aj koaličný potenciál. Od toho sa odvodzuje aj jeho schopnosť presadzovať zákony.

Pripomenula, že v krátkej histórii samostatnej štátnosti má SR aj príklady, keď nebol poverený zostavovaním vlády víťaz volieb. Skonštatovala, že ak nebol schopný zostaviť vládu, hľadali sa iné modely. Zvyčajne bol teda zostavením vlády poverený druhý najúspešnejší subjekt podľa výsledkov volieb.

Prezidentka podčiarkla, že Slovensko je parlamentnou demokraciou, kde má prezident limitované právomoci a vo všeobecnosti by to meniť nechcela. Legitímna by však podľa nej bola napríklad úvaha o posilnení práva veta, či by napríklad na jeho prelomenie nebolo potrebné v parlamente viac hlasov poslancov. Aktuálne je podľa nej veto hlavy štátu pri zákonoch ľahko ignorovateľné. Dodala, že dôležitou kompetenciou prezidenta je tiež možnosť podať podnet na Ústavný súd SR, aby určil, kde sú medze ústavnosti.

.

 

Demokracia čelí tlaku, populizmus a extrém majú nový rozmer

Demokracia čelí v súčasnosti obrovskému tlaku, populizmus a extrémizmus nabrali nový rozmer. V súvislosti s aktuálnou situáciou to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Upozornila, že rizikom sú aj autokratické tendencie. Apelovala na aktívnu účasť na demokracii. Poukázala aj na potrebu prispôsobiť právny systém dobe a novému elementu sociálnych sietí, cez ktoré sa chrlia nenávistné prejavy a verbálne útoky.

“Demokracia je dialóg, je to hľadanie najlepšieho riešenia. Nie je to forma vlády, kedy príde autokrat, buchne do stola a povie: ‘Takto to bude!’ Je to spôsob hľadania a nachádzania najlepších riešení v dialógu, participácii s inými. A v tomto je to náročnejší proces,” skonštatovala prezidentka.

Upozornila, že populisti a autokrati najskôr vzbudia strach, potom ponúknu radikálne, jednoduché, rýchle, no nerealistické riešenia.

“Akoby prehlušia priestor. Sú ochotní pracovať s demagógiou a klamstvom. Ľudia v tej rýchlej dobe nemajú šancu a možno ani záujem verifikovať tie tvrdenia,” podotkla.

.

Budúcnosť demokracie bude podľa nej závisieť aj od ľudí a ich ochoty zaujímať sa o dianie v spoločnosti, ísť voliť.

“Demokracia nefunguje na autopilota a vyžaduje i našu účasť,” zdôraznila.

V súvislosti s politickou situáciou na Slovensku skonštatovala, že veľká časť demokratického spektra voličov je veľmi kritická.

“Súdime a odsudzujeme ľudí, ktorí sa chystajú do súboja v parlamentnej súťaži. Nikto z nás nie je dokonalý,” podotkla.

Podľa vlastných slov si váži každého slušného človeka, ktorý do politiky ide. Dodala, že sa však všetci musíme učiť demokracii aj v zmysle vytvárania prostredia pre ľudí, ktorí nás v budúcnosti budú reprezentovať.

“Ak chceme žiť ako jedno spoločenstvo, národ, musíme spolupracovať. Predpokladom toho je slušnosť v komunikácii, vo vzťahoch. Ak budeme preferovať deštrukciu, nenávisť, strach na dosiahnutie cieľov, povedie nás to k rozkladu,” povedala s tým, že so slušnosťou sa dá uspieť v politike, vyhrať voľby a vykonávať mandát bez kompromisov.

Svoje rozhodnutie neuchádzať sa opätovne o post hlavy štátu nepovažuje za signál opaku. Myslí si, že v politike máme slušných ľudí.

Deklarovala, že aj po skončení svojho mandátu chce zápasiť o ochranu základných hodnôt. Vníma to ako svoj záväzok voči spoločnosti i demokracii. Informácie o jej možnej nominácii na post generálneho tajomníka NATO Čaputová nekonkretizovala. Hovorí o hypotetickej úvahe. Pozíciu vo vedení Severoatlantickej aliancie považuje za veľmi významnú úlohu. Najmä v čase vojny na území Európy si však nemyslí, že by mala ašpirovať na tento post.

 

Viac sa dočítate 

.

Prezidentka ani poslanci neuspeli: Paragraf 363 nie je v rozpore s ústavou, rozhodol ÚS

“Dráčik” sa vyjadril k Čaputovej: Nad týmto treba porozmýšľať

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:15

Nálety izraelskej armády, ktoré podniká od pondelka rána, si doteraz vyžiadali 558 obetí a 1835 zranených, informoval v utorok libanonský minister zdravotníctva Firás Abiad. Medzi obeťami je aj 50 detí.

13:04

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,2 %. Budúci rok sa jej rast v dôsledku výraznej konsolidácie verejných financií spomalí na 2 %. Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktualizovanej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnila v utorok. V obidvoch rokoch odhaduje mierne nižší rast ekonomiky ako Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré zverejnilo svoju prognózu minulý týždeň.

13:03

Slovenská pošta hľadá dodávateľa zemného plynu pre svoje objekty na roky 2025 až 2027. Predpokladaná hodnota zákazky je takmer 5,6 milióna eur. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávanie, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

13:03

Miera nezamestnanosti v Poľsku zostala v auguste 2024 stabilná, zatiaľ čo priemerná hrubá mzda v 2. štvrťroku vzrástla. Oznámil to v utorok centrálny štatistický úrad GUS.

13:02

Francúzsko plánuje nové dane pre bohatých a firmy. Ich cieľom je ozdraviť verejné financie krajiny bez toho, aby obmedzili hospodársky rast. Uviedol to v utorok novovymenovaný minister financií Antoine Armand.

13:01

Nemecká ekonomika bude v tomto roku stagnovať a jej oživenie na budúci rok bude len pozvoľné, očakávajú experti.

13:01

Finančná správa (FS) sa v súčasnosti v rámci kontrolnej akcie Návrat zameriava na zvýšenú kontrolu podnikateľov, ktorí napriek predchádzajúcej uloženej sankcii naďalej porušujú zákonnú povinnosť evidovať tržby. FS bude počas jesene naďalej intenzívne kontrolovať aj podnikateľov, ktorí kontrolu v minulosti ešte nemali, ale ich tržba je vzhľadom na charakter ich podnikateľskej činnosti nízka. Počas akcie sa zameria taktiež na podvodné pokladnice, ktoré tlačia falošné doklady a neevidujú tržbu v systéme e-kasa. Informovala o tom v utorok FS.

13:00

Akcie v Číne zaznamenali najlepší deň za uplynulé štyri roky, keď vyskočili o viac ako 4 %. Dôvodom boli najagresívnejšie monetárne stimuly od pandémie, ktoré ohlásila čínska centrálna banka (PBOC).

13:00

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

12:43

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že “špeciálna vojenská operácia” na Ukrajine bude ukončená hneď po tom, čo tam budú dosiahnuté ciele Ruskej federácie. Peskov takto reagoval na otázku, ako Kremeľ vníma najnovšie vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mier je bližšie, ako by sa mohlo zdať.

12:43

Americká herečka Meryl Streepová počas pondelkovej diskusie na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedla, že dokonca aj “veverička má viac práv” než akékoľvek afganské dievča. Pripojila sa zároveň k výzve afganských žien, aby vláda Talibanu ukončila prísne obmedzovanie ich života.

Meryl Streepová
Americká herečka Meryl Streepová (uprostred) počas tlačovej konferencie po diskusii o začleňovaní žien v Afganistane, ktorá sa konala na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v pondelok 23. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali