Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS

❚❚

Bratislava 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 26. augusta 2024 18:19

Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády

Pellegrini Gašpar
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vpravo), ktorý vymenoval Pavla Gašpara (vľavo) za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 26. augusta 2024

Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová nechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu

.

Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

 

.

Prezident: SIS musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie politikov

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara. Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Prezident zároveň Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. “Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, kedy tajná služba bola naozaj tajná a na druhej strane zároveň funkčná,” uviedol prezident.

Rovnako zaželal, aby SIS dokázala výsledkami, zákonnými výstupmi i osobným pôsobením jej riaditeľa vytvoriť v občanoch istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň toho, že ochrana záujmov sa odohráva v striktnom súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.

Považuje za dôležité, aby ľudia SIS dôverovali. “A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov,” vyhlásil prezident.

Prezident vyzdvihol úlohy SIS, ako ochrana ústavného zriadenia aj bezpečnosti štátu. Vyhlásil, že pomáha zabezpečovať aj zahraničnopolitické a hospodárske záujmy Slovenska.

.

“Slovenská informačná služba má na poli bezpečnosti mimoriadne zodpovedné poslanie. Podieľa sa nielen na ochrane ústavného zriadenia a územnej celistvosti SR, ale rieši aj mimoriadne závažné a nanajvýš aktuálne problémy na poli terorizmu,” pripomenul prezident s tým, že tieto úlohy sú o to dôležitejšie v dobe, keď je vedľajšia krajina vo vojne.

Rovnako vážne však podľa neho treba brať aj vnútorné hrozby, najmä prejavy nenávisti na sociálnych sieťach aj v realite. Takáto nenávisť je podľa prezidenta reálna, čo Slovensko mohlo vidieť pri májovom atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

 

Gašpar chce v krátkej dobe predstaviť koncepciu rozvoja SIS

Novovymenovaný riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar chce v krátkej dobe predstaviť verejnosti koncepciu rozvoja SIS. V nej by mali byť definované krátkodobé ciele, ktoré chce ako riaditeľ dosiahnuť, ale aj tie dlhodobé, ktoré by nemali byť závislé od konkrétneho riaditeľa. Gašpar to vyhlásil po pondelkovom vymenovaní do funkcie prezidentom Petrom Pellegrinim.

Gašpar, ktorý doteraz pôsobil ako námestník riaditeľa SIS, poznamenal, že v jeho kompetenciách sa veľa nezmení. Jeho vymenovanie je podľa neho dobrý signál pre zahraničie, že SIS má riadne vedenie.

.

Nezávislosť SIS podľa neho dokáže garantovať. Fakt, že jeho otec je aktuálne trestne stíhaný, Gašpar nevníma ako konflikt záujmov. “Pokiaľ viem, na Slovensku ešte stále platí prezumpcia neviny. Ja tie trestné konania ani nedozorujem, ani nie som sudca v týchto konaniach,” vyhlásil Gašpar s tým, že mu neprináleží vyjadrovať sa k nim.

 

Hnutie Igora Matoviča vníma vymenovanie Gašpara za šéfa SIS ako zlyhanie prezidenta

Hnutie Igora Matoviča vníma rozhodnutie vymenovať Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) ako totálne zlyhanie prezidenta SR Petra Pellegriniho. Taktiež ako zradu všetkých jeho voličov, ktorí mu uverili sľuby o tom, že bude nezávislým prezidentom. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

“Opäť sa ukazuje, že Peter Pellegrini je pripravený verne plniť záujmy jeho rodnej strany Smer aj v prezidentskom úrade. Vymenovaním Pavla Gašpara do čela SIS sa Pellegrini doslova vysmieva do tváre všetkým ľuďom na Slovensku, pričom koná v priamom rozpore s jeho sľubom o zjednocovaní krajiny,” poukázala opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

 

SaS: Vymenovanie Gašpara je dôkazom, že Pellegrini slúži Ficovi, nie občanom SR

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) je dôkazom, že prezident Peter Pellegrini verne slúži iba premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a nie občanom Slovenska. Upozornila na to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). TASR o tom informoval jej hovorca Ondrej Šprlák.

“Prezident Peter Pellegrini opäť raz zabudol na ľudí a ich problémy. Po dvoch mesiacoch v úrade nespravil pre občanov absolútne nič. Namiesto toho ale verne slúži Ficovi a záujmom vládnej koalície. Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS je toho jasným dôkazom,” uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej je vymenovanie Gašpara ďalší úder pre právny štát na Slovensku. “Osobitne po úspešnom útoku na premiéra by mal prezident vymenovať za šéfa SIS len takého človeka, pri ktorom nie sú pochybnosti o jeho odbornej a morálnej integrite. Prezident Pellegrini vymenovaním Gašpara mladšieho za šéfa SIS zlyhal a potvrdil, že slúži Ficovi a nie všetkým občanom Slovenska,” dodala.

 

PS: Vymenovanie Gašpara dokazuje, že Pellegrini je prezidentom vládnej koalície

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) dokazuje, že prezident SR Peter Pellegrini je lojálnym prezidentom vládnej koalície. Uviedlo to opozičné Progresívne Slovensko. Kritizuje nedostatok profesionálnych skúseností u Gašpara na tento dôležitý post, nejasnosti ohľadom majetku či pochybný spôsob ustanovenia do funkcie dočasne povereného námestníka SIS vládou. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia strany.

.

“Prezident si dal s vymenovaním pána Gašpara načas, pritom vôbec nie je jasné, prečo mu to tak trvalo, a či preveril výhrady, ktoré sa s ním spájajú,” poukázal predseda poslaneckého klubu PS a člen kontrolného výboru SIS Martin Dubéci. Prezident podľa neho ani po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) nevidel dôvod obsadiť tak dôležitú pozíciu, akou je riaditeľ SIS. “Rozhodol sa tak až teraz, keď sa blíži toľko očakávaná dohoda na obsadení postu predsedu parlamentu,” doplnil.

Členka kontrolného výboru SIS Zuzana Števulová poznamenala, že PS na najbližšiu schôdzu parlamentu predložilo návrh týkajúci sa dlhodobo neobsadeného postu predsedu Národnej rady (NR) SR. “Náš návrh uznesenia zaväzuje NR SR k vyhláseniu voľby predsedu NR SR. Koalícia nie je pre vlastnú neschopnosť a vnútorné spory schopná niekoľko mesiacov tento post obsadiť,” dodala.

 

KDH považovalo nomináciu Gašpara za šéfa SIS od začiatku za pochybnú

Opozičné KDH považovalo nomináciu Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) od začiatku za pochybnú a nesúhlasí s jeho vymenovaním. Nevie identifikovať, či mal predchádzajúce skúsenosti so spravodajskými službami a nemá istotu, či bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

“KDH očakávalo, ako sa prezident SR Peter Pellegrini zachová v tejto skúške pri menovaní riaditeľa SIS a neprekvapil. Žiaľ, prezident ide v línii koaličného prezidenta, ktorý bude do funkcií menovať lojálnych ľudí vládnej koalície bez skúseností, namiesto odborníkov,” uviedla hovorkyňa.

.

Ako podotkol člen výboru Národnej rady SR na kontrolu SIS František Majerský (KDH), vládna koalícia navyše odvolaním Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS znefunkčnila tento dôležitý kontrolný orgán. Služba pod vedením nového riaditeľa tak podľa neho nebude pod štandardným parlamentným dohľadom.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:32

Líder palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár v liste poďakoval vodcovi libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasanovi Nasralláhovi za podporu jeho skupiny v konflikte s Izraelom, oznámil v piatok Hizballáh.

16:32

V druhom voľnom tréningu bol najrýchlejší Charles Leclerc. Jazdec Ferrari sa otriasol z nehody v prvom tréningu, mechanikom sa podarilo opraviť jeho monopost a Monačan stlačil najlepší čas na 1:43,484 min. Druhého Pereza zdolal iba o šesť tisícin sekundy. Tretí bol Hamilton, ktorý zaostal o 0,066 s.

16:30

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zajatci výmena
Ukrajinskí vojaci sú vítaní po ich prepustení v rámci väzenskej výmeny zajatcov s Ruskom na neznámom mieste na Ukrajine 13. septembra 2024
16:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že “majú strach” čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael.

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali