Prezident SR ratifikoval zmluvu o spolupráci slovenských a rakúskych záchraniek

❚❚

Bratislava 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Diana Semanová)

 

Prezident SR Peter Pellegrini ratifikoval Rámcovú zmluvu medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby. Účelom zmluvy je zabezpečiť v prihraničnom území čo najlepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR

záchranka sanitka
Ilustračné foto

Zmluvu ešte v septembri odsúhlasila Národná rada (NR) SR. Slovenské a rakúske záchranky by mali podľa zmluvy spolupracovať v prihraničnom území. Znamená to, že v prípade potreby by slovenské záchranky mohli zasahovať v Rakúsku a rakúske záchranky zase na Slovensku. Zmluva sa vzťahuje na prihraničné územie Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja a na spolkové krajiny Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň.

.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:02

Globálna technologická značka HONOR v spolupráci so spoločnosťou Google dnes oznámila dostupnosť Circle to Search na vlajkovej lodi HONOR Magic V3, najtenšom skladacom smartfóne na trhu, ako aj na sérii HONOR 200, ktoré poskytujú vysoký výkon a bezkonkurenčný zážitok z fotografovania portrétov na štúdiovej úrovni. Táto nová funkcia zaisťuje, že každý používateľ môže využívať najnovšie pokroky v umelej inteligencii a užívať si bezproblémové a intuitívne vyhľadávanie.

11:58

Pri izraelskom nálete na budovu školy v strednej časti Pásme Gazy, v ktorej sa ukrývali vysídlení Palestínčania, prišlo o život najmenej 21 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Pre agentúru Reuters to vo štvrtok uviedli zdravotníci v neďalekej nemocnici al-Aksá v meste Dajr al-Bala.

11:57

Poľský súd rozhodol, že dvaja podozriví z útoku na Leonida Volkova, exilového spolupracovníka zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, môžu byť prepustení na kauciu, oznámil vo štvrtok právnik jedného z útočníkov Piotr Jaszke.

11:54

Predaj áut nemeckého výrobcu luxusných vozidiel Mercedes-Benz v 3. štvrťroku 2024 klesol. Dôvodom bol slabší dopyt najmä v Ázii. Automobilka to oznámila vo štvrtok.

11:32

Mobilný operátor O2 rozšíril pokrytie 5G siete, dostupná je už pre viac ako 82 % Slovákov. Od začiatku tohto roka operátor pokryl 673 nových miest a obcí, celkovo je 5G signál dostupný v 1682 lokalitách na Slovensku.

11:30

Tanker plaviaci sa pod libérijskou vlajkou zasiahol v Červenom mori “neznámy projektil” a spôsobil mu menšie škody. K incidentu došlo približne 135 kilometrov juhozápadne od jemenského prístavu Hudajda, ktorý ovládajú jemenskí povstalci húsíovia.

11:16

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vo štvrtok stretla s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou v Kišiňove. Podľa agentúry Reuters tak urobila na vyjadrenie podpory pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a referendom o Európskej únii.

11:16

Medziročný rast priemyselnej produkcie bude stále tlmený vplyvom energetickej krízy. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o augustovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali