Prezident SR prijal poverovacie listiny od nových veľvyslancov

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Prezident SR Peter Pellegrini prijal v stredu v Prezidentskom paláci na nástupnej audiencii nového veľvyslanca Francúzskej republiky v SR Nicolasa Surana. Pri tejto príležitosti mu odovzdal poverovacie listiny. Hlave štátu následne odovzdala poverovacie listiny aj mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Kanady v SR Karen Elizabeth Mollica

Suran
Na snímke nový mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Nicolas Suran (vľavo) počas nástupnej audiencie spojenej s odovzdávaním poverovacích listín prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu (vpravo) v Prezidentskom paláci 23. októbra 2024 v Bratislave

Nicolas Suran pôsobil na pozícii audítora Inštitútu pre národnú obranu. Predtým bol veľvyslancom a stálym predstaviteľom pri politicko-bezpečnostnom výbore EÚ v Bruseli. Zastával tiež viaceré pozície v rezorte diplomacie, pôsobil na ambasádach v Budapešti, Berlíne a Damasku.

.

Karen Elizabeth Mollica nastúpila na svoj prvý veľvyslanecký post, pričom doposiaľ pôsobila ako chargé d’affaires pri Svätej stolici. Podstatnú časť svojej kariéry venovala rozvojovej agende, pracovala na ambasádach v Juhoafrickej republike a Jordánsku.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:42

Grécko zažíva z hľadiska klimatických podmienok najhorší rok za uplynulé štyri desaťročia. Uviedol to v stredu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

17:34

Hasiči aktuálne zasahujú pri požiari rodinného domu v obci Fintice v okrese Prešov. Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahuje osem hasičov z Prešova. Štyri osoby sú podľa jeho slov mimo rodinného domu.

17:29

Biely dom v stredu oznámil, že skupina G7 napreduje s plánom poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov zo zmrazených ruských aktív.

17:10

Sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) na predmestí tureckej metropoly Ankara sa v stredu stalo terčom teroristického útoku, ktorý si vyžiadal mŕtvych a zranených. Na sociálnej sieti X to bez ďalších podrobností uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

16:54

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu stanovili pozíciu svojej inštitúcie pre návrh rozpočtu EÚ na rok 2025. Celkovú úroveň viazaných rozpočtových prostriedkov požadujú takmer na 201 miliárd eur, čo je o 1,24 miliardy viac, ako je pôvodný návrh Európskej komisie z júna tohto roka.

16:26

Nemecké vojenské lietadlá zamerané na vyhľadávanie ponoriek budú dohliadať na severný Atlantický oceán zo základne v Škótsku. Vyplýva to z nového obranného paktu, ktorý uzavrelo Nemecko s Britániou v stredu v Londýne.

16:25

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) zvýšenie minimálnej mzdy podporilo, avšak poslanci z opozičnej strany SaS boli proti. Rast minimálnej mzdy podľa SaS uškodí tým najslabším. PS tento návrh podporilo s výhradami, že jej zvýšenie nevyrieši platy v štátnej ani verejnej správe, keďže bez príplatkov nedosahujú ani úroveň minimálnej mzdy. Opozičné strany to uviedli po stredajšom schválení novely zákona o minimálnej mzde.

16:24

Slovensko nevyužíva potenciál vodnej energie dostatočne, hoci môže významne prispieť k dekarbonizácii energetiky. Upozornila na to Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) spoločne so Slovenskou asociáciou udržateľnej energetiky (SAPI). V súčasnosti sa podľa nich využíva iba štvrtina hydroenergetického potenciálu malých vodných elektrární (MVE).

16:23

Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4) s tým, že zo štrukturálnych fondov na roky 2021 – 2027 vyčerpalo 1,15 %. Poľsko v tejto fáze vyčerpalo 5 %, Maďarsko 8 % a Česko už 12 % celkového objemu. Problém predstavuje nedostatočné vyhlasovanie výziev zo strany ministerstiev, uviedli v stredu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali