Prezident: SR podporí výstavbu nového urýchľovača CERN-u

❚❚

Bratislava/Ženeva 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Soňa Rišková)

 

Slovensko by mohlo zohrať významnú úlohu pri výstavbe nového výkonnejšieho urýchľovača v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) a podieľať by sa na tom mohli aj študenti a doktorandi zo Slovenska. Povedal to prezident SR Peter Pellegrini počas návštevy CERN-u pri oslavách 70. výročia založenia inštitúcie, informuje osobitná spravodajkyňa TASR

Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (uprostred) počas prehliadky priestorov CERN-u v Ženeve 1. októbra 2024

Prezidentovi podľa jeho slov chýba väčšie zapojenie sa študentov a doktorandov zo Slovenska v tejto európskej organizácii, preto je rád, že súčasťou delegácie je aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Slovensko by podľa Pellegriniho malo využiť svoje know-how a posilniť svoju vedu účasťou v projektoch CERN-u, ktorý podľa neho patrí k svetovej špičke.

.

Zdôraznil, že v CERN-e sa odohrávajú významné fyzikálne experimenty a vývoj veľkého množstva technológií, ktoré majú vplyv aj na bežných ľudí. Experimenty v minulosti napríklad viedli k vzniku informačného systému World Wide Web či vynájdeniu dotykovej obrazovky.

Významný je podľa Pellegriniho aj presah do zdravotníctva, keďže vďaka objavom tejto organizácie je v súčasnosti možné napríklad precíznejšie liečiť onkologické ochorenia. Slovenskí odborníci si z CERN-u taktiež môžu priniesť domov dôležité skúsenosti, uviedol prezident.

.

Investície do CERN-u zo strany SR vníma Pellegrini pozitívne, pretože prínosy ich výrazne prevyšujú. “Myslím si, že v tomto Slovensko patrí naozaj k výnimočnému klubu, pretože z Európskej únie je tu len 19 krajín, ktoré sú súčasťou projektu CERN. Celkovo je tu len 24 krajín sveta, takže ide o exkluzívny klub a aj týmto Slovensko prispieva k vývoju moderných technológií, nových objavov – nielen pre seba, ale pre celý svet,” doplnil Pellegrini.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:04

Irán plánuje “bezprostredne” zaútočiť na Izrael balistickými raketami, vyhlásil v utorok vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu a varoval pred vážnymi dôsledkami prípadného takéhoto útoku.

17:00

Irán by mohol zaútočiť na Izrael v priebehu niekoľkých hodín, píše Axios.

Denník New York Times píše, že úder balistickými raketami by mohol prísť do 12 hodín.

„Aktívne podporujeme obranné prípravy na ochranu Izraela pred týmto útokom. Priamy iránsky vojenský útok na Izrael by mal pre Irán vážne dôsledky,“ povedal americký predstaviteľ.

Veľvyslanectvo USA v Izraeli medzitým vyzvalo svojich zamestnancov, aby sa vrátili domov a boli pripravení odísť do bezpečného útočiska.

16:58

Irán plánuje v blízkej budúcnosti raketový útok na Izrael, uviedli IDF.

„USA nás varovali pred prípravami Iránu na odpálenie rakiet, ale v tejto fáze nemáme žiadne záznamy o odpálení rakety Iránom,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

16:39

Po predpokladanom útoku kyselinou v škole v britskej metropole Londýn sú v nemocnici hospitalizovaní dvaja tínedežeri vo veku 14 a 16 rokov.

16:34

Organizácia Spojených národov v utorok varovala Izrael pred rozsiahlou pozemnou inváziou do Libanonu po tom, ako izraelská armáda začala pozemný útok.

16:13

Izraelská armáda v utorok oznámila sprísnenie obmedzení na verejné zhromaždenia v celej krajine vrátane Jeruzalema a Tel Avivu. Nové nariadenie vydali v predvečer začiatku slávenia židovského Nového roku (sviatku Roš ha-šana) a bude platiť do soboty.

16:12

Doterajší riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis, ktorého slovenská ministerka kultúry Martina Šimkovičková v pondelok odvolala z funkcie, je podľa generálneho riaditeľa českého Národného múzea (NM) Michala Lukeša špičkový odborník s medzinárodným renomé. Jeho odvolanie označil za nekultúrne a ľudsky neslušné.

16:12

Neznámy muž zaútočil v utorok vo švajčiarskom Zürichu na niekoľko detí, pričom tri z nich zranil. Oznámila to tamojšia polícia s tým, že podozrivého z činu zadržala.

16:04

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala 39 ľudí vrátane detí, ktorí údajne podporovali ukrajinské “teroristické” skupiny zakázané v Rusku. Uviedla to v utorkovom vyhlásení.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali