Prezident: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v EÚ

Prezident: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v EÚ

Brusel 28. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Kancelária prezidenta SR)

 

Slovenská delegácia rešpektovala názor väčšiny členských krajín a svoje výhrady k niektorým menám predstavila tam, kde to bolo treba. Uviedol to v piatok v Bruseli prezident SR Peter Pellegrini po nominácii Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie, Antónia Costu za predsedu Európskej rady a Kaji Kallasovej za budúcu šéfku diplomacie EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR

Summit EÚ
Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini

Prezident zdôraznil, že kriticky bol vnímaný spôsob, akým došlo k dohode o týchto menách ešte pred samotným samitom EÚ. To podľa neho kritizovali aj väčšie krajiny, najmä Taliansko, ktoré boli vylúčené z hlavného kola rokovaní “trojkoalície” ľudovcov, socialistov a liberálov. Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa politicky radí k euroskeptickým Európskym konzervatívcom a reformistom (ECR).

Reklama

“Pred piatimi rokmi to bol veľmi dlhý proces s mnohými zmenami mien. Terajšie diskusie neboli o náhradníkoch a iných menách. Diskusie ani netrvali tak dlho, ako sa čakalo. Väčšina krajín naznačila, že rešpektuje rozhodnutie trojkoalície,” opísal situáciu Pellegrini, ktorý na samite zastupoval premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Pripomenul, že Costa to má ako jediný isté aj ako budúci predseda Európskej rady a tiež Euroskupiny (ministri financií eurozóny), kým Von der Leyenová musí ešte v júli na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu získať väčšinu hlasov europoslancov. Ak bude úspešná, tak následne navrhne Kallasovú za šéfku diplomacie EÚ, čo tiež bude musieť odobriť europarlament.

Reklama

Prezident spresnil, že väčšina krajín rozhodla a slovenská delegácia túto väčšinu rešpektovala, pričom svoje výhrady ku Costovi a Kallasovej odprezentoval tam, kde to bolo treba a zároveň vyvinul maximum úsilia, aby slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v budúcej exekutíve EÚ získal čo najsilnejšie postavenie. Dodal, že diskusie v tomto zmysle pokračujú a po stretnutí s Von der Leyenovou vyjadril nádej, že Šefčovič získa “zaujímavú pozíciu” v eurokomisii.

Pellegrini dodal, že svoje názory koordinoval s vládou SR a zopakoval, že Kallasová musí preukázať širší pohľad na zahraničnú politiku EÚ. Nepôjde iba o jej názory ako premiérky Estónska na vojnu na Ukrajine, ale musí vysvetliť, ako vníma konflikt na Blízkom východe a v južnom susedstve, vzťahy EÚ k USA, Číne či krajinám BRICS.

Podľa slov prezidenta je dobre, že v oblasti zahraničnej politiky platí jednomyseľnosť, takže aj Slovensko bude mať vždy reálny vplyv na túto politiku a môže “odkláňať” niektoré rozhodnutia budúcej šéfky diplomacie.

Pellegrini zároveň dodal, že od Costu očakáva iný prístup ku Slovensku. Bývalý portugalský premiér bol vlani v októbri jedným z aktívnych zástancov zmrazenia členstva strany Smer-SD a pridruženého členstva strany Hlas v Strane európskych socialistov (PES) a frakcii socialistov a demokratov v europarlamente.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

Pellegrini sa na samite EÚ stretne s Volodymyrom Zelenským

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

13:48

Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú.

13:47

Dvaja muži boli vzatí do väzby v súvislosti s incidentom pred izraelským veľvyslanectvom v Belehrade, pri ktorom policajt v sebaobrane usmrtil muža, ktorý naňho vystrelil z kuše a spôsobil mu zranenia v rámci “cieleného teroristického útoku”. Oznámil to srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali